Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Downgrade z iOS 7 do iOS 6 bez SHSH iPhone 4

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
65 odpowiedzi w tym temacie

#1 sopel1998

sopel1998
  • 171 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 23 lutego 2014 - 05:38

W艂a艣nie na moim iPhone 4 zrobi艂em tethered downgrade do iOS 6 bez posiadania SHSH. Wszystko dzia艂a jak nale偶y, tylko telefon bootowa膰 trzeba za ka偶dym razem przez Redsnow, ale mi to nie przeszkadza, bo ja telefonu i tak nigdy nie wy艂膮czam. I teraz moje pytanie, czy chcieliby艣cie polski poradnik jak zrobi膰 taki downgrade?

#2 iPhone 4th

iPhone 4th
  • 540 post贸w

Napisano 23 lutego 2014 - 07:55

To co m贸wisz jest nie mo偶liwe ale skoro twierdzisz ze sie da to dawaj

#3 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4聽139 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 23 lutego 2014 - 09:11

Wszystko dzia艂a jak nale偶y, tylko telefon bootowa膰 trzeba za ka偶dym razem przez Redsnow, ale mi to nie przeszkadza, bo ja telefonu i tak nigdy nie wy艂膮czam.

Do czasu kiedy kt贸ry艣 z tweak贸w wywali si臋 restartuj膮c telefon a nie tylko springboard. Dzi臋kuj臋. Nie polecam.

#4 nodi32

nodi32
  • 588 post贸w
  • Sk膮dRadom!

Napisano 23 lutego 2014 - 10:20

Ciekawy jestem jak to zrobi艂e艣. Daj ten poradnik nawet tutaj 偶eby zobaczy膰 jak to wygl膮da ;)

#5 Paf

Paf
  • 8聽094 post贸w

Napisano 23 lutego 2014 - 10:42

Pewnie zrobi艂 to redsnowem kt贸ry pobra艂 SHSH z urz膮dzenia. Stworzy艂 sygnowany ipsw, z JB na uwi臋zi. Ewentualnie wgra艂 na si艂臋 6.x.x i zrobi艂 JB. Par臋 razy uda艂o mi tak wgra膰 soft bez SHSH ale potem wszystko si臋 krzaczy艂o i nie by艂o wi臋kszego sensu u偶ywa膰 takiego urz膮dzenia.

#6 aerO^

aerO^
  • 894 post贸w

Napisano 23 lutego 2014 - 10:51

Pewnie zrobi艂 to redsnowem kt贸ry pobra艂 SHSH z urz膮dzenia. Stworzy艂 sygnowany ipsw, z JB na uwi臋zi. Ewentualnie wgra艂 na si艂臋 6.x.x i zrobi艂 JB. Par臋 razy uda艂o mi tak wgra膰 soft bez SHSH ale potem wszystko si臋 krzaczy艂o i nie by艂o wi臋kszego sensu u偶ywa膰 takiego urz膮dzenia.

To niemo偶liwe, wczoraj nawet g艂upi redsn0w krztusi艂 mi si臋 i nie chcia艂 odtworzy膰 mi i4 bez podnoszenia BB z SHSH blobsami, a lepiej mu sz艂o bez nich :D , tylko 偶e po po艂owie wgrania softu ca艂y redsn0w si臋 wiesza艂 i zatrzymywa艂 na "waiting for reboot" nawet tutaj jest to opisane:
iPhone 4 (iOS 6.1.3) stuck on "Waiting for Reboot" jailbreaking on RedSn0w (0.9.15b3) problem? - JailbreakQA
Telefon wtedy wpada w bootloop bo nie jest wgrany ca艂y software i nie da si臋 go o偶ywi膰 偶adnymi recovery fixami, tylko trzeba poprawnie wgra膰 soft i dopiero wstanie.

W艂a艣nie na moim iPhone 4 zrobi艂em tethered downgrade do iOS 6 bez posiadania SHSH. Wszystko dzia艂a jak nale偶y, tylko telefon bootowa膰 trzeba za ka偶dym razem przez Redsnow, ale mi to nie przeszkadza, bo ja telefonu i tak nigdy nie wy艂膮czam. I teraz moje pytanie, czy chcieliby艣cie polski poradnik jak zrobi膰 taki downgrade?

CH臉TNIE TO ZOBACZ臉 :) Jak robi艂e艣 to przez reda to jeszcze dograj sobie paczk臋 "6.1.2 untether" z Cydii i b臋dziesz mia艂 nawet pe艂en jailbreak bez potrzeby bootowania, bo niestety nigdy devteamowi nie chcia艂o si臋 ju偶 tego aktualizowa膰.

#7 nodi32

nodi32
  • 588 post贸w
  • Sk膮dRadom!

Napisano 23 lutego 2014 - 11:22

I tak wydaje mi si臋 偶e jak mu si臋 to wgra艂o to b臋d膮 z tym problemy, resety itp. Telefon nie b臋dzie pe艂nosprawny. Wydaje mi si臋 偶e jest to po prostu nie mo偶liwe ;) Chce si臋 tylko dowiedzie膰 jakich narz臋dzi i jakich opcji u偶y艂 :)

#8 Paf

Paf
  • 8聽094 post贸w

Napisano 23 lutego 2014 - 12:19

Na paru 3gs-ach wgra艂em 6.1.2 bez SHSH. Telefon bootowa艂 si臋 przez redsnowa ale po paru godzinach i tak wraca艂 do BootLoopa o czym pisze Aero. I tak jak wspomnia艂 Nodi32 telefon nie by艂 pe艂nosprawny. Reasumuj膮c nie da si臋 wgra膰 w pe艂ni sprawnego softu bez SHSH.

#9 Adi.

Adi.
  • 90 post贸w

Napisano 23 lutego 2014 - 13:33

sopel1998 to daj ten poradnik bo ip4 na 7.0.X jest nie do u偶ytku. :x

Na paru 3gs-ach wgra艂em 6.1.2 bez SHSH. Telefon bootowa艂 si臋 przez redsnowa ale po paru godzinach i tak wraca艂 do BootLoopa o czym pisze Aero. I tak jak wspomnia艂 Nodi32 telefon nie by艂 pe艂nosprawny. Reasumuj膮c nie da si臋 wgra膰 w pe艂ni sprawnego softu bez SHSH.

Czyli obecnie bez starych plik贸w SHSH nie da si臋 na iP4 wgra膰 pe艂nosprawnego softu bo iOS 7.0.X na pewno taki nie jest :D

#10 sopel1998

sopel1998
  • 171 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 23 lutego 2014 - 14:39

U偶ywa艂em iTunes 11.0.0, redsn0w_win_0.9.15b3, iFaith 1.5.9. Tak jak wy偶ej m贸wili najpierw odtworzenie w iTunes z cudzego shsh, p贸藕niej w rednsnow wskaza艂em 6.0 IPSW i najpierw Just Boot, p贸藕niej to samo i Recovery Fix, to samo i Just Boot. Niestety samo w sobie jest to bardzo niestabilne, potrafi si臋 wysypa膰 w ka偶dym momencie, a szkoda ...

#11 Adi.

Adi.
  • 90 post贸w

Napisano 23 lutego 2014 - 21:52

Zzyli pobra膰 6.0? na 6.1.3 nie da rady? Jak odtworzy膰 iP z cudzego SHSH?

#12 sopel1998

sopel1998
  • 171 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 24 lutego 2014 - 00:22

Zzyli pobra膰 6.0? na 6.1.3 nie da rady? Jak odtworzy膰 iP z cudzego SHSH?

Nie radze ci tego pr贸bowa膰, bo to dzia艂a do czasu, a偶 nie od艂膮czysz iP od kompa i zostawisz na chwilke zablokowany. Ale je艣li chcesz to ci wyt艂umacze.

Tak musisz pobra膰 6.0, bo na innym nie dzia艂a. iPhone 3.1 00000289000C5DAF_6.1-10B144_cache Tutaj masz do pobrania cudze SHSH, kt贸re podstawiasz w iFaith i tworzysz custom iPSW. Wprowadzasz iP w DFU przez iFaith i odtwarzasz w iTunes 11.0.0 te custom iPSW. Po uko艅czeniu powinien ci wyskoczy膰 b艂膮d 37. Ignorujesz to i odpalasz redsnow (https://sites.google...redirects=0&d=1). Wybierasz (SELECT IPSW) ipsw do 6.0 i klikasz Just Boot. Gdy to si臋 uko艅czy czekasz chwilk臋 znowu wybierasz te samo IPSW do 6.0 i klikasz Recover Fix. P贸藕niej to samo 6.0 i Just Boot. Po tym powinien odpali膰 ci si臋 iOS 6.1 :) Ale tak jak ju偶 m贸wi艂em, nie dzia艂a on d艂ugo. 呕eby wr贸ci膰 do 7.0.6 musisz pobra膰 najnowszego iTunesa (i usun膮膰 plik iTuneslibrary w Moja Muzyka->iTunes), i odtworzy膰 iPhone w trybie awaryjnym. TAK JAK JU呕 M脫WI艁EM NIE RADZE TEGO ROBI膯.

#13 Adi.

Adi.
  • 90 post贸w

Napisano 24 lutego 2014 - 01:33

Ja w艂a艣nie dokona艂em downgrade do 5.1.1 z tego poradnika:
How to Downgrade Without SHSH Blobs on the iPhone 4 - YouTube
Iphone 4 艣miga jak burza. Sta艂 si臋 naprawd臋 niesamowicie szybki w por贸wnaniu do 7.0.6 i jak na razie opr贸cz konieczno艣ci bootowania go przez redsn0w nie zauwa偶y艂em 偶adnych problem贸w. Nie my艣la艂em 偶e to zadzia艂a a jednak. U偶ywam go ju偶 z p贸艂 godziny i wszystko ok ale nwm jak b臋dzie na d艂u偶sz膮 mete. Downgrade robicie na w艂asn膮 odpowiedzialno艣膰!

#14 sopel1998

sopel1998
  • 171 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 24 lutego 2014 - 03:27

Daj zna膰 czy to dzia艂a po kilku godzinach! No i powiedz jak to zrobi艂e艣, bo on zas艂ania tym telefonem Redsnow i nie wiem co mam tam wybra膰. EDIT. R贸wnie偶 uda艂o mi si臋 zrobi膰 downgrade do 5.1.1, ale niestety jest to samo co na 6.1. Po od艂膮czeniu od pr膮du i zablokowaniu iPhone umiera i pozostaje tylko odtworzenie z iOS 7. Daj zna膰 jak to jest u ciebie. EDIT2. M贸j iPhone ma zapisane pliki SHSH do 4.3.3 i zrobi艂em downgrade do tej w艂a艣nie wersji. iPhone jest niesamowicie szybki, ale niestety nie dzia艂a na nim wi臋kszo艣膰 aplikacji. Niekt贸re m贸g艂bym sobie odpu艣ci膰, ale NBA Game Time i Instagrama ci臋偶ko mi prze偶y膰. [ATTACH=CONFIG]20460[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]20461[/ATTACH]

#15 Adi.

Adi.
  • 90 post贸w

Napisano 24 lutego 2014 - 09:14

Jest super. 呕adnych najmniejszych nawet problem贸w. Nic nie wysypuje itd. Ja bym na Twoim miejscu zosta艂 na 4.3.3, 艣ci膮gn膮艂 starsze wersje program贸w i wgra艂 przez iTunes. Ja na 5.1.1 prawie wszystkie mog艂em 艣ci膮gn膮膰 z poziomu telefonu. Po prostu pyta艂 czy pobra膰 starsz膮 wersje. Maj膮c swoje pliki SHSH mo偶esz normalnie wy艂膮cza膰 iPhone bez koniecznio艣ci bootowania przez redsn0w? Po tym jak wyskoczy b艂膮d po wgraniu softa, wy艂膮czasz iTunes, w艂膮czasz redsn0w -> extras -> select ipsw -> wskazujesz czyst膮 wersje wgranego akurat softu (nie przerobion膮) -> p贸藕niej Recovery fix -> gdy sko艅czy to znowu w艂膮czasz redsn0w -> extras -> select ipsw -> wskazujesz czyst膮 wersje wgranego akurat softu (nie przerobion膮) -> Just Boot Po tych zabiegach iPhone mi si臋 uruchomi艂 i 艣miga bez problemu na 5.1.1 ale nie wiem czy na ka偶dym to zadzia艂a wi臋c robicie to na swoj膮 odpowiedzialno艣膰!

#16 sopel1998

sopel1998
  • 171 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 24 lutego 2014 - 14:02

Jest super. 呕adnych najmniejszych nawet problem贸w. Nic nie wysypuje itd. Ja bym na Twoim miejscu zosta艂 na 4.3.3, 艣ci膮gn膮艂 starsze wersje program贸w i wgra艂 przez iTunes. Ja na 5.1.1 prawie wszystkie mog艂em 艣ci膮gn膮膰 z poziomu telefonu. Po prostu pyta艂 czy pobra膰 starsz膮 wersje.
Maj膮c swoje pliki SHSH mo偶esz normalnie wy艂膮cza膰 iPhone bez koniecznio艣ci bootowania przez redsn0w?

Po tym jak wyskoczy b艂膮d po wgraniu softa, wy艂膮czasz iTunes, w艂膮czasz redsn0w -> extras -> select ipsw -> wskazujesz czyst膮 wersje wgranego akurat softu (nie przerobion膮) -> p贸藕niej Recovery fix -> gdy sko艅czy to znowu w艂膮czasz redsn0w -> extras -> select ipsw -> wskazujesz czyst膮 wersje wgranego akurat softu (nie przerobion膮) -> Just Boot
Po tych zabiegach iPhone mi si臋 uruchomi艂 i 艣miga bez problemu na 5.1.1 ale nie wiem czy na ka偶dym to zadzia艂a wi臋c robicie to na swoj膮 odpowiedzialno艣膰!

Tak, gdy masz swoje mozesz normalnie wy艂膮cza膰 telefon. Ja te偶 mog艂em pobra膰 starsze wersje program贸w w App Store, ale starsze wersje Instagrama i Game Time po wl膮czeniu prosz膮 o aktualizacje i nie dzia艂aj膮, reszta appek dzia艂a. Niestety w艂a艣cie i Game Time i Instagram s膮 od iOS 5. U mnie downgrade zrobiony na tw贸j spos贸b niestety te偶 ko艅czy si臋 black screenem.

Ten czysty soft co u偶ywa艂e艣 w Redsn0w to 5.1.1? Daj jeszcze wieczorem zna膰 czy to dzia艂a, a ja chyba p贸藕niej spr贸buje jeszcze raz.

#17 Adi.

Adi.
  • 90 post贸w

Napisano 24 lutego 2014 - 15:17

Niestety dzia艂a艂o do po艂udnia. P贸藕niej si臋 wy艂膮czy艂 i nie da艂o si臋 go uruchomi膰 nawet redsn0wem. Nie mog艂em nawet czystego 7.0.6 wgra膰 przez iTunes bo wywala艂o b艂臋dy. Dopiero po wielu pr贸bach, wy艂膮czeniu Nortona, zmianie port贸w USB zadzia艂a艂o. Zostaje na 7 i nie kombinuj臋 ju偶. Nie polecam.

#18 Paf

Paf
  • 8聽094 post贸w

Napisano 24 lutego 2014 - 15:37

Pisa艂em o tym du偶o wcze艣niej, ale c贸偶 wida膰 wolicie uczy膰 si臋 na w艂asnych b艂臋dach.

#19 sopel1998

sopel1998
  • 171 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 24 lutego 2014 - 17:42

Niestety dzia艂a艂o do po艂udnia. P贸藕niej si臋 wy艂膮czy艂 i nie da艂o si臋 go uruchomi膰 nawet redsn0wem. Nie mog艂em nawet czystego 7.0.6 wgra膰 przez iTunes bo wywala艂o b艂臋dy. Dopiero po wielu pr贸bach, wy艂膮czeniu Nortona, zmianie port贸w USB zadzia艂a艂o. Zostaje na 7 i nie kombinuj臋 ju偶. Nie polecam.

Ehh, no to szkoda, mo偶e kiedy艣 co艣 wynajd膮.

#20 Miszczu

Miszczu
  • 101 post贸w

Napisano 02 sierpnia 2014 - 10:25

Je艣li kto艣 dalej szuka jakiego艣 sposobu jak zrobi膰 downgrade, to na natkn膮艂em si臋 na taki tutorial:
Downgrade iOS 7.1.2 / 7.1.1 To iOS 6.1.3 / 6.1.4 / 5.1.1 - Without SHSH - A5+ | Insanely iOS | The iOS Tweaking Blog
nie wiem czy to dzia艂a ale jak komu艣 si臋 uda to niech si臋 pochwali :P

#21 sida503

sida503
  • 2 post贸w

Napisano 02 sierpnia 2014 - 14:06

Je艣li kto艣 dalej szuka jakiego艣 sposobu jak zrobi膰 downgrade, to na natkn膮艂em si臋 na taki tutorial:
[url=http://insanelyios.blogspot.com/2014/03/downgrade-ios-7-6.1.3-6.1.4-to-6.1.2.html]Downgrade iOS 7.1.2 / 7.1.1 To iOS 6.1.3 / 6.1.4 / 5.1.1 - Without SHSH - A5+ | Insanely iOS | The iOS Tweaking Blog[/url]
nie wiem czy to dzia艂a ale jak komu艣 si臋 uda to niech si臋 pochwali :P

O dziwo jak na razie dzia艂a, zobaczymy czy b臋d膮 jakie艣 problemy.

#22 Adi.

Adi.
  • 90 post贸w

Napisano 04 sierpnia 2014 - 23:13

I jak? Je艣li dzia艂a to wybawienie bo moja 4 ju偶 mnie wkurza do takiego stopnia 偶e mia艂a i艣膰 na allegro zanim wyl膮duje na 艣cianie. Chyba zaraz spr贸buje ale boj臋 si臋 zosta膰 na ca艂y dzie艅 jutro w pracy bez telefonu. EDIT: Jak ten program wgl. pobra膰 z tej strony? Chc膮 nr telefonu, to jaka艣 艣ciema.

#23 OleYek

OleYek

• 17聽478 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 04 sierpnia 2014 - 23:49

Oczywi艣cie, 偶e fake...

#24 cysiek221

cysiek221
  • 39 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 04 sierpnia 2014 - 23:53

Nie dzia艂a, nie polecam :) z iP4 robi sie miazga, wywala b艂臋dy, pom贸g艂 jedynie iTunes.

#25 sopel1998

sopel1998
  • 171 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 17 sierpnia 2014 - 03:27

A ja w艂a艣nie zrobi艂em downgrade z 7.1.2 na 6.1 i wszystko dzia艂a. Zrobi艂em dok艂adnie tak jak wcze艣niejsz膮 moj膮 u偶yt膮 metod膮 tylko zainstalowa艂em jeszcze z cydii tweak PreventSleep.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych