Witam ma pytanie treść jak w temacie czyli czy iPhone 5 z USA z zablokowanym IMEI działa w Polsce ? Wiem że dla wielu z was to pewnie łatwe pytanie do odpowiedzenia więc proszę nie cisnijcie mi. ;-) Pozdrawiam i dzięki za pomoc

Czy telefon z IPhone 5 z zablokowanym IMEI z USA będzie działać w Polsce ?
Rozpoczęty przez
Marynarz
, 22 lut 2014 17:42
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 22 lutego 2014 - 17:42
Napisano 22 lutego 2014 - 17:58
Jeśli zablokowany to na wniosek właściciela z powodu kradzieży. Nie udzielimy Ci takiej informacji, bo złodziejstwa nie popieramy.
Napisano 22 lutego 2014 - 18:05
Nie wiem czy z powodu kradzieży poprostu znalazłem taki na aukcji. Poza tym może być to telefon znaleziony więc nie widzę problemu by udzielić odpowiedzi która może mi pomoc :-) wiem ze w uk takie telefony które ludzie kupowali chodziły w Polsce. Poprostu nie wiem czy jest tu w tym przypadku jest taka sama sytuacja.
Napisano 22 lutego 2014 - 20:13
Jeśli telefon ma zablokowany IMEI to znaczy, że ma ciemną historię. Blokada IMEI nie bierze się znikąd - zlecana jest przez właściciela u operatora w celu zablokowania funkcji telefonowania, czyli iPhone staje się iPodem. Telefon znaleziony, bez próby oddania go właścicielowi to telefon przywłaszczony. Czyli art. 284 kk. Może też być jeszcze temat paserstwa umyślnego jeśli kradziony i ktoś świadomie sprzedaje. Idąc dalej - kupując taki telefon możesz zostać oskarżony o paserstwo nieumyślne, a zadając takie pytania na forum nawet o umyślne.
Na dzień dzisiejszy operatorzy coraz częściej mają podpisane umowy i blokada IMEI może działać na wiele krajów.
Napisano 24 lutego 2014 - 08:55
Jeśli nie ma simlocka to będzie działał u nas.
Napisano 24 lutego 2014 - 09:02
Jeśli nie ma simlocka to będzie działał u nas.
Życzę ci z całego serca aby kiedyś ktoś "znalazł" twój telefon, a potem ktoś na forum udzielał tej osobie rad jak go odblokować i używać.
Napisano 24 lutego 2014 - 09:44
Mam FMI + kod blokady:)Życzę ci z całego serca aby kiedyś ktoś "znalazł" twój telefon, a potem ktoś na forum udzielał tej osobie rad jak go odblokować i używać.
Zablokowany telefon nie oznacza kradziony, a może ktoś kupił u operatora nie stać go na opłacanie rachunków, i telefon został zablokowany? Może chce chociaż część gotówki odzyskać?
Ale kij ma zawsze 2 końce - kto wie czy np nie jest kradziony i jeszcze gorzej nie został użyty do popełnienia przestępstwa, wtedy mogą nas spotkać bardzo nieprzyjemne konsekwencje.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych