Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[4S 7.0.4] Iphone sam łączy się z internetem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 adamzemo

adamzemo
  • 3 postów
  • SkądOln

Napisano 21 lutego 2014 - 13:07

Witam,
Mam taki problem, otóż telefon sam łączy się z internetem, mimo, że mam powyłączane powiadomienia push, fetch - ręcznie, niedodane konto iCloud oraz wszystkie możliwe aplikacje w USTAWIENIA->SIEĆ KOMÓRKOWA->UŻYWAJ SIECI KOMÓRKOWEJ DLA-> odznaczone. Co dziwne jeszcze w tych samych opcjach pod tymi aplikacjami po włączeniu Dane sieci kom. pojawiają się Usługi systemowe, a tam: Powiadomienia push, Uaktualnienia, Siec i przy każdym ilość pobranych KB, pomimo tego, że przeglądarka ani inna aplikacja nie jest włączona.
Czy jest jakiś sposób aby temu zaprzestać, poza tym żeby po prostu wyłączyć Dane sieci kom. bo wtedy nie mogę wysyłać ani odbierać MMS'ów.
Dane o urządzeniu - IP 4S 7.0.4 (11B554a) bez Jailbreak'a.
pozdrawiam Adam.

#2 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 21 lutego 2014 - 13:22

Mając włączone dane sieci komórkowej każdy telefon będzie się łączył z internetem. Zawsze możesz wyłączyć dane sieci komórkowej i włączyć je wtedy gdy dostaniesz smsa z powiadomieniem, że dostałeś mmsa. Albo kupić najtańszy pakiet danych - zawsze się do czegoś przyda.

#3 adamzemo

adamzemo
  • 3 postów
  • SkądOln

Napisano 21 lutego 2014 - 14:38

A nie ma jakiegoś programu, który blokuje samoczynne łączenie się z netem, ale z kolei nie blokuje wysyłania i odbierania mms'ów? Bo to trochę wydaje się dziwne, jest opcja do blokowania wszystkich tych powiadomień push itp., a mimo wszystko i tak telefon się łączy i pobiera kasę, tak samo z mms'em, przychodzi powiadomienie, że mam nieodebraną wiadomość, włączam Dane sieci i od razu jakieś naliczania KB za odbiór wiadomości i dodatkowe koszty. Czyli mam rozumieć, że to jest normalna rzecz, pomimo powyłączanych tych wszystkich rzeczy przy włączonych Danych sieci Iphone zawsze będzie łączył się sam z internetem?

#4 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 21 lutego 2014 - 14:40

Wyłącznik transmisji danych jest od wyłączania transmisji danych. MMSy są przesyłane jako dane i nie ma oddzielnego ustawienia tylko dla nich.

#5 adamzemo

adamzemo
  • 3 postów
  • SkądOln

Napisano 21 lutego 2014 - 22:26

No ok, w takim razie nie pozostaje nic innego jak duży pakiet internetu. Dziękuje za odpowiedzi :)

#6 adamadama

adamadama
  • 9 postów

Napisano 14 października 2014 - 21:16

tez ma mten sam problem z Ios 7.0.4

A nie ma jakiegoś programu, który blokuje samoczynne łączenie się z netem, ale z kolei nie blokuje wysyłania i odbierania mms'ów? Bo to trochę wydaje się dziwne, jest opcja do blokowania wszystkich tych powiadomień push itp., a mimo wszystko i tak telefon się łączy i pobiera kasę, tak samo z mms'em, przychodzi powiadomienie, że mam nieodebraną wiadomość, włączam Dane sieci i od razu jakieś naliczania KB za odbiór wiadomości i dodatkowe koszty.
Czyli mam rozumieć, że to jest normalna rzecz, pomimo powyłączanych tych wszystkich rzeczy przy włączonych Danych sieci Iphone zawsze będzie łączył się sam z internetem?

Słusznie to jest błąd oprogramowania iOS - w innych telefonach ( np z androidem) działa to tak ze po wyłączeniu transmisji danych tel nie ściąga danych , ale ściąga MMS.
To jest błąd oprogramowania!!

Czy w iOS 7.1.2 jest tak samo ??
Dajcie znać Prosze

- - - Połączono posty - - -

Mając włączone dane sieci komórkowej każdy telefon będzie się łączył z internetem. Zawsze możesz wyłączyć dane sieci komórkowej i włączyć je wtedy gdy dostaniesz smsa z powiadomieniem, że dostałeś mmsa. Albo kupić najtańszy pakiet danych - zawsze się do czegoś przyda.

Nieprawda - nie wprowadzaj kolego w błąd innych użytkowników forum. tylko telefon z błędami w oprogramowaniu będzie tak działał.

#7 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 14 października 2014 - 22:36

Nieprawda - nie wprowadzaj kolego w błąd innych użytkowników forum. tylko telefon z błędami w oprogramowaniu będzie tak działał.

Tak, tak, a świstak siedzi i zawija w te sreberka. Skąd żeś się urwał?

#8 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 15 października 2014 - 06:24

działa to tak ze po wyłączeniu transmisji danych tel nie ściąga danych , ale ściąga MMS.

Bzdura. Testowałem przed chwilą na Xperi Z2 bez danych w tle nie odbiera MMSów.

Chyba masz błędy w myśleniu. I ty wprowadzasz innych w błąd.

#9 seboskrk

seboskrk
  • 104 postów
  • SkądStołeczne Królewskie miasto Kraków, PL.

Napisano 15 października 2014 - 06:36

No ok, w takim razie nie pozostaje nic innego jak duży pakiet internetu. Dziękuje za odpowiedzi :)

Jaki duży. Na takie samoczynne łączenie wystarczy jakiś podstawowy pakiet, nie wiem jakiego masz operatora, ale pewnie znajdziesz coś ok 200mb/miesiąc.

#10 adamadama

adamadama
  • 9 postów

Napisano 15 października 2014 - 16:53

Jaki duży. Na takie samoczynne łączenie wystarczy jakiś podstawowy pakiet, nie wiem jakiego masz operatora, ale pewnie znajdziesz coś ok 200mb/miesiąc.

Czy ktoś Wie jak działa to na iOS 7.1.2 lub na iOS 8.0.x ??

#11 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 15 października 2014 - 17:11

Tak jak na innych iOS-ach.

#12 adamadama

adamadama
  • 9 postów

Napisano 15 października 2014 - 17:14

Nie mam błędu w myśleniu - odbieranie MMS-ów jest bezapłatne - a ściaganie danych przez sieć kosztuje/zuzywa pakiet danych. Dla mnie to 2 różne rzeczy: 1. MMS. 2. Transfer danych przez sieć komórkową np. youtube, czy strony WWW. przecież MMS "lecą po innym APN, niż transfer danych z przeglądarki w telefonie! w moim telefonie z androidem mogę włączyć lub wyłączyć transfer danych, i nie ma to wpływu na odbieranie/wysyłanie MMS. Tak powinno być w każdym "mądrzejszym" telefonie.

#13 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 15 października 2014 - 17:46

Nie mam błędu w myśleniu - odbieranie MMS-ów jest bezapłatne - a ściaganie danych przez sieć kosztuje/zuzywa pakiet danych.
Dla mnie to 2 różne rzeczy:
1. MMS.
2. Transfer danych przez sieć komórkową np. youtube, czy strony WWW.

przecież MMS "lecą po innym APN, niż transfer danych z przeglądarki w telefonie!

w moim telefonie z androidem mogę włączyć lub wyłączyć transfer danych, i nie ma to wpływu na odbieranie/wysyłanie MMS.
Tak powinno być w każdym "mądrzejszym" telefonie.

To bardzo ciekawe bo jak wspomniałem wcześniej Xperia z2 działa tak jak iPhone. I co ma do tego APN ? Skoro sam odcinasz transfer danych sieciowych. Innymi słowy musisz mieć dostęp do Internetu w telefonie aby owy APN zadziałał.

#14 adamadama

adamadama
  • 9 postów

Napisano 15 października 2014 - 19:33

To bardzo ciekawe bo jak wspomniałem wcześniej Xperia z2 działa tak jak iPhone. I co ma do tego APN ? Skoro sam odcinasz transfer danych sieciowych. Innymi słowy musisz mieć dostęp do Internetu w telefonie aby owy APN zadziałał.

Widzę że się z kolegą nie dogadam, i nie ma sensu dyskutować.
Jak dla mnie telefon służy do:
-Połączeń telefonicznych - dzwonienia i odbierania
-SMS wysyłania i odbierania
-MMS wysyłania i odbierania

ponadto może służyć - ale nie musi - (bo mam od tego komputer/tablet) przeglądania internetu, poczty email.

Dodatkowa funkcjonalność nie może zakłócać podstawowej. i nie obchodzi mnie jak to jest zrobione w telefonie Sony czy apple.
Zresztą Sony fakt robi dobry sprzęt - ale w oprogramowaniu są jak widać Twój przykład słabi.

W imię czego mam twierdzić, że coś co jest zepsute, to jest dobre?
Jeśli ktoś nie "kuma" że telefon służy do dzwonienia/SMS/MMS to jego problem.

Zdziwiony jestem że tak zacny producent jak apple i sony "nadaje na innych falach".
Tak jak wspomniałem wcześniej w telefonie z androidem innego producenta wyłączenie "danych" nie wyłącza MMS.

#15 d44bfbd0e9

d44bfbd0e9
  • 16 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 października 2014 - 19:45

Oj, wyluzuj trochę chłopie. Trafiłeś do Kościoła Apple. Apple wie lepiej od Ciebie, co jest dobre a co złe. I w tym konkretnym przypadku MMS _bez_ połączenia z Internetem jest zły. A jeśli twierdzisz inaczej, to znaczy, że też jesteś zły. I się nie znasz. I masz kiepski komputer :P
Do tego trzeba podchodzić na spokojnie, czego Tobie i pozostałym uczestnikom życzę :)

#16 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 15 października 2014 - 20:16

Widzę że się z kolegą nie dogadam, i nie ma sensu dyskutować.
Jak dla mnie telefon służy do:
-Połączeń telefonicznych - dzwonienia i odbierania
-SMS wysyłania i odbierania
-MMS wysyłania i odbierania

ponadto może służyć - ale nie musi - (bo mam od tego komputer/tablet) przeglądania internetu, poczty email.

Dodatkowa funkcjonalność nie może zakłócać podstawowej. i nie obchodzi mnie jak to jest zrobione w telefonie Sony czy apple.
Zresztą Sony fakt robi dobry sprzęt - ale w oprogramowaniu są jak widać Twój przykład słabi.

Jeśli ktoś nie "kuma" że telefon służy do dzwonienia/SMS/MMS to jego problem.

Zdziwiony jestem że tak zacny producent jak apple i sony "nadaje na innych falach".
Tak jak wspomniałem wcześniej w telefonie z androidem innego producenta wyłączenie "danych" nie wyłącza MMS.

Ty masz kłopoty z myśleniem ? Co ma do tego Sony skoro tu chodzi o Androida ? I on działa tak samo na wszystkich urządzeniach.

#17 adamadama

adamadama
  • 9 postów

Napisano 16 października 2014 - 19:07

Ty masz kłopoty z myśleniem ? Co ma do tego Sony skoro tu chodzi o Androida ? I on działa tak samo na wszystkich urządzeniach.

za to Ty masz problemy z czytaniem - napisałem, że na innym telefonie z androidem działa tak jak trzeba - czyli nie "tak samo na wszystkich urządzeniach".
Zresztą pytanie było o to jak działa to na iOS 7.1.2 i na iOS 8.x? narazie tylko ty odpisałeś - "Tak jak na innych iOS-ach. " ale sprawdzałeś to? czy tylko "bijesz piane"

#18 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 16 października 2014 - 19:52

Co do 1 części szkoda mi czasu na komentowanie twoich bredni. Co do 2 części używam iPhone od iOS 4 do 8.1 i wszędzie jest tak samo.

#19 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 października 2014 - 20:05

Co do 2 części używam iPhone od iOS 4 do 8.1 i wszędzie jest tak samo.

Dokładnie tak, od zawsze w iPhonach tak jest. W każdym sofcie.

Kolego Adamadama napisz w jakim modelu telefonu z Androidem działa to inaczej, chętnie sprawdzę, bo mam dostęp do wielu.

#20 adamadama

adamadama
  • 9 postów

Napisano 16 października 2014 - 22:07

Dokładnie tak, od zawsze w iPhonach tak jest. W każdym sofcie.

Kolego Adamadama napisz w jakim modelu telefonu z Androidem działa to inaczej, chętnie sprawdzę, bo mam dostęp do wielu.

HTC Chacha
Settings -> Wireless & networks -> Mobile network (use phone for data connection when Wi-Fi is unavailable)
albo można to łączyć/wyłączyć dowolnym widget-em np: "Data ON-OFF"
efekt: MMS działają zawsze, a pobieranie danych przez sieć komórkową przez programy można wyłączyć włączyć.

#21 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 17 października 2014 - 06:31

Ty jesteś taki ciemny czy udajesz ? Padłem poprostu. Radzę doedukowac się z angielskiego. Android 2.3.3 dobrze ze o telefonie z BDA lub symbianem nie piszesz. Z tego co pamietam samsung ace tez miał tego androida i tez wymagał netu do mmsow. Zreszta jutro sprawdzie bo gdzieś wała się po domu.

#22 adamadama

adamadama
  • 9 postów

Napisano 17 października 2014 - 14:17

Ty jesteś taki ciemny czy udajesz ? Padłem poprostu. Radzę doedukowac się z angielskiego.
Android 2.3.3 dobrze ze o telefonie z BDA lub symbianem nie piszesz. Z tego co pamietam samsung ace tez miał tego androida i tez wymagał netu do mmsow. Zreszta jutro sprawdzie bo gdzieś wała się po domu.

Z takim fachowcem jak użytkownik "Paf" trudno dyskutować - zabija deszczem argumentów, poraża ich merytoryczną siłą. ja się poddaje.

Producent odpowiada za całosć działania sprzętu.
To nie kwestia androida - tylko producenta sprzętu.

Dysakusja przypomina mi sutuacje sprzed 4 lat (czasy android 2.2 - 2.3) gdy Android nie łączył się z sieciami WI-FI "Ad Hoc"
w zależności od producenta telefonu, na tych samych wersjach android, łączenie z"ad hoc" działało lub nie.
Google twierdziło że Ad Hoc jest niebezpieczne - dlatego usuneli tę możliwosć z konfiguracji Wi-Fi. Ale niektórzy producenci widząc ten problem potrafili dodać tę funkcjonalność.
Co więcej - potrafili dodać to tę funkcjonalnosć nawet domowi "kucharze" "Custom Romów".

Samsung za czasów Omni i900 zachował się nie ładnie, zostawił użytkowników TomTom'a samych sobie.
Program do nawigacji - nie widział wbudowanego GPS.
Firma Tom Tom twierdziła że w ROMie jest coś źle zaimplementowne, Samsung twierdził że to wina TomToma albo microsoftu, a użytkownik musiał sięgać po programy firm trzecich - które potrafiły się dogadać z wewnętrznym GPS I wyrzucać sygnał na wirtualny port COM.

Wracając do tematu
W HTC ChaCha zainstalowany jest oryginalny rom od producenta z wszystkimi aktualizacjami. 2.3.5

#23 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 18 października 2014 - 15:36

I miałem racje ace z 2.3.3 wymaga netu do mmsow. Tych twoich wypocin bzdur nie chce mi się komentować.

#24 adamadama

adamadama
  • 9 postów

Napisano 21 października 2014 - 00:44

I miałem racje ace z 2.3.3 wymaga netu do mmsow.

Mylisz się.
Ja miałem raję, Samsung - psuje działanie wysyłania MMS z wyłączoną transmisją danych.
szczegóły tu:[url=http://forum.android.com.pl/f168/uruchomienie-ukrytych-funkcji-w-rom-ach-samsunga-334160/][MOD] Uruchomienie ukrytych funkcji w ROM-ach Samsunga[/url]

"Tu jest kilka zablokowanych funkcji przez Samsunga, które odblokowujemy dodając linijki do: feature.xml (jak u kogoś nie ma feature.xml), to dodajemy linijki do others.xml

Umożliwia odbieranie i wysyłanie wiadomości MMS z wyłączoną transmisją danych w telefonie
Kod:

true
true

-------------------------------------------------------------
a co do "Paf"

Tych twoich wypocin bzdur nie chce mi się komentować.

Nie potrafisz skomentować moich wypocin, bo sam piszesz bzdury i nie masz nic mądrego/merytorycznego do napisania.

Proponuje zbanowanie użytkownika "Paf" za wprowadzanie w błąd innych.

#25 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 21 października 2014 - 07:22

Mylisz się.
Ja miałem raję, Samsung - psuje działanie wysyłania MMS z wyłączoną transmisją danych.
szczegóły tu:[MOD] Uruchomienie ukrytych funkcji w ROM-ach Samsunga

-------------------------------------------------------------
a co do "Paf"

Nie potrafisz skomentować moich wypocin, bo sam piszesz bzdury i nie masz nic mądrego/merytorycznego do napisania.

Proponuje zbanowanie użytkownika "Paf" za wprowadzanie w błąd innych.

Ty naprawdę masz jakieś problemy z myśleniem bo inaczej tego nie nazwę.
Człowieku zrozum że to nie jest jakieś bzdurne psucie tylko tak to ma działać. Tak czy siak telefon musi uruchomić dane komórkowe aby pobrać wiadomość graficzną/dźwiękowa bo jak inaczej wg. ciebie ma to pobrać ? Te wiadomości są przechowywane na serwerach operatora.
Nawet stare nokie bez danych sieciowych nie pobierały MMSów tylko trzeba było logować się na www operatora i wtedy można było je zobaczyć, a jak nie to telefon sam z siebie odpalał transmisje danych aby pobrać MMS-a. Jedyne co zmieniło się od czasów gdy telefony samodzielnie pobierały MMS-y to to że teraz już nie łączą się samodzielnie tylko potrzebują tego aby dane sieciowe były włączone cały czas. Taka jest idea smartfonów geniuszu. Czy to samsung czy iPhone bez internetu mobilnego traci większość zastosowań.
Zbanować to można ciebie. Bo wypowiadasz się o czymś o czym nie masz zielnego pojęcia. A szczególnie jak to działa.
Tak samo jak z modowaniem softu Ace, po co mam to robić ?Skoro producent fabrycznie to zablokował tzn. że dostosował się do standardów innych które są takie a nie inne. Innymi słowy ty nie masz racji. Bo ta opcja o której pisałeś jest zablokowana i bez internetu mobilnego nie da się odbierać MMS-ów.
Na koniec aby to do ciebie dotarło napiszę dużymi literami "BEZ INTERNETU MOBILNEGO WŁĄCZONEGO W SMARTFONIE NIE DA SIĘ ODBIERAĆ MMS-ÓW, NIE WAŻNE CZY TO iPhone CZY SAMSUNG CZY NOKIA LUMIA".

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych