Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z Asystentem Migracji

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 pablo_bios

pablo_bios
  • 12 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 18 lutego 2014 - 13:43

Witam, mam problem z Asystentem Migracji, w zasadzie bardziej na Windowsie niż na Macu. W każdym razie chcę przenieść dane z mojej stacjonarki na świeżo zakupionego iMaca late 2013, odpalam sobie Asystenta Migracji na Macu, potem na PC, daję dalej, na Macu znajduje PC, wyświetla kod, ale na PC nie znajduje Maca, dlaczego? Zmieniałem już ustawienia zapory, wyłączałem antywirusa, wszystko robiłem. Już nie mam pomysłu… Łączę obydwa komputery kablem Ethernet kat. 5e. Dodam jeszcze tylko, że np. Laptop z Windows widzi go normalnie, ale tutaj próbowałem po Wi-Fi, natomiast stacjonarka nie ma Wi-Fi, więc taka opcja odpada. Ma ktoś jakiś pomysł? Może jakieś inne połączenie?[/HR]

#2 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 18 lutego 2014 - 13:51

Preferencje systemowe > Sieć - tam na maku znajdziesz opcje do łączenia siecią z pc

#3 pablo_bios

pablo_bios
  • 12 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 18 lutego 2014 - 14:11

Ale używać DHCP, ręcznie przydzielić adres, czy jak?

#4 NoneZ

NoneZ
  • 249 postów
Napisano 18 lutego 2014 - 14:32

Jeśli łączysz wprost komputery kablem "skrętka" Ethernet to adresy IP musisz nadać ręcznie. Musisz mieś też odpowiednio skrosowany kabel sieciowy (to jest inny kabel niż ten, z którego korzystasz do połączenia z routerem czy switchem. Z grubsza rzecz biorąc na jednym końcu kabelka ethernet zmieniasz przewody pomarańczowy i pomarańczowo-biały z zielonym i zielono-białym).

#5 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 18 lutego 2014 - 15:03

http://myapple.pl/in...nie-mac-pc.html

#6 vic01

vic01
  • 68 postów
  • SkądLeszno/Zielona Góra, PL

Napisano 19 lutego 2014 - 17:38

Kable krosowane nie są już potrzebne - karta sieciowa wykryje rodzaj połączenia i sama sie dostosuje. Kolega pewnie robi lan przez ruter skoro próbował po wifi. W moim przypadku połączenia mac-pc wymaga odczekania, swojego rodzaju frycowe ;) Pozdrawiam

#7 pablo_bios

pablo_bios
  • 12 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 22 lutego 2014 - 11:50

W końcu odpuściłem sobie tego Asystenta Migracji i po prostu udostępniłem sobie dyski z PC po sieci, wszystko ładnie się przekopiowało ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych