Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zasięg Edge/3G w innych sieciach w wewnętrzym roamingu w Play

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 magicaly

magicaly
  • 52 postów

Napisano 16 lutego 2014 - 23:48

Cześć! Mam taki problem, nie wiem, z czym związany. Posiadam iPhone'a 4S z nowym softem, ale na starszych też tak się działo. Otóż normalnie, gdy jest połączony z siecią PLAY, to mam Edge czy 3G, zależnie od zasięgu. Jednak, gdy jest połączony wewnętrznym roamingiem przez Play (Plus) czy (Orange), to już się E czy 3G, nie pokazuje, co oznacza brak internetu. Pamiętam, że parę miesięcy temu, jeszcze na iP 3GS łapało zasię Play (Plus) E, więc czemu teraz nie działa? Konfiguracja telefonu chyba jest dobrze zrobiona, tak jak na stronie Playa. Pozdrawiam. PS. Jako, że od niedawna mam telefon, zawsze się tak grzeje z tyłu podczas ładowania?

#2 Berike

Berike
  • 256 postów

Napisano 17 lutego 2014 - 00:51

grzeje się. Play jakoś niedawno aktualizował ustawienia sieci, sprawdź, czy masz ustawienia aktualne. Ustawienia -> Sieć komórkowa -> i zobacz czy masz tam wszystko włączone. Ja też mam w PLAY i nie mam takiego problemu.

#3 magicaly

magicaly
  • 52 postów

Napisano 17 lutego 2014 - 10:26

Wszystko włączone - Dane, 3G, roaming. A jednak, jak przełączam w ręcznym wyborze sieci na Plus czy Orange, to zasięgu jest 4 kreski, a ikonka E czy 3G się nie pojawia. Nawet ze strony Playa nie da się pobrać konfiguracji chyba, bo nie wiedzę w wyborze producenta Apple.

#4 landr

landr
  • 1 396 postów

Napisano 17 lutego 2014 - 11:29

Witam, spróbuj wyzerować ustawienia sieciowe (ogólne, wyzeruj, ustawienia sieciowe), wyjmij i włóż sim, ewentualnie wymień karte na nową w Play (bezpłatnie),temat podobny był już niedawno na forum.....popróbuj.

#5 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 17 lutego 2014 - 12:40

Wszystko włączone - Dane, 3G, roaming. A jednak, jak przełączam w ręcznym wyborze sieci na Plus czy Orange, to zasięgu jest 4 kreski, a ikonka E czy 3G się nie pojawia. Nawet ze strony Playa nie da się pobrać konfiguracji chyba, bo nie wiedzę w wyborze producenta Apple.

A masz u operatora włączony internet w roamingu, w innych sieciach poza play? W iPhone też masz włączoną transmisję danych w roamingu?

#6 magicaly

magicaly
  • 52 postów

Napisano 17 lutego 2014 - 14:02

Wydaje mi się, że jak kilka tygodni wcześniej literka E przy Play (Plus) się pojawiła, to chyba jest włączone, ale głowy nie dam. Czyli najlepiej wybrać się do salonu Play i tam to sprawdzić. Transmisja danych w roamingu - czyli po prostu Roaming danych w Ustawienia->Sieć komórkowa? Włączone.

#7 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 17 lutego 2014 - 14:08

Transmisja danych w roamingu - czyli po prostu Roaming danych w Ustawienia->Sieć komórkowa? Włączone.

To nic do tego nie ma, tu chodzi o sieci zagraniczne, jak wyjeżdżamy za granicę, aby nie połączył się z internetem i nie naliczył dodatkowych kosztów, często nie małych. Ja mam tą opcję Roaming danych wyłączoną i transmisja w roamingu krajowym działa.

#8 Berike

Berike
  • 256 postów

Napisano 17 lutego 2014 - 16:06

Wejdź w Ustawienia -> Sieć komórkowa -> Sieć komórkowa danych -> i teraz w DANE SIECI KOMÓRKOWEJ ma być wpisane tylko APN internet użytkownik i hasło mają pyć puste tak samo w VISUAL VOICEMAIL oraz MMS zobacz czy masz tak ustawione

#9 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 17 lutego 2014 - 19:04

To nic do tego nie ma, tu chodzi o sieci zagraniczne, jak wyjeżdżamy za granicę, aby nie połączył się z internetem i nie naliczył dodatkowych kosztów, często nie małych. Ja mam tą opcję Roaming danych wyłączoną i transmisja w roamingu krajowym działa.

To akurat bzdura. Roaming to roaming i nie ma tu rozróżnienia czy sieć jest polska czy zagraniczna. Pojęcie roaming oznacza korzystanie z innej sieci niż macierzysta. I tak roaming danych musi być włączony jak chcesz korzystać z internetu w Orange/Plus/Era mając kartę Play, bo jest to właśnie romaing. Inaczej nazywałoby się to internet za granicą a nie roaming.

Polecam: http://pl.wikipedia.org/wiki/Roaming

#10 magicaly

magicaly
  • 52 postów

Napisano 17 lutego 2014 - 19:46

Dzięki za wszelką pomoc, ale rozwiązanie problemu było trywialne. Okazało się, że sam zablokowałem roaming u operatora, gdy wyjeżdżałem za granicę. :) Także czasem warto sobie przypomnieć, czy czegoś tak prostego się nie zrobiło ;) Temat chyba do zamknięcia.

#11 landr

landr
  • 1 396 postów

Napisano 17 lutego 2014 - 20:27

Witam, właśnie zrobiłem próby z internetem u mnie iphone5 (play), przy WYŁĄCZONYM roamingu, przy przełączaniu na inne sieci (Play plus, Play Orange, Play T-mobile), działa mi internet , zapala się znaczek 3G. Na sieci macierzystej zapala się LTE, myślę, że to zależy czy u operatora ta funkcja jest dostpna.

#12 Berike

Berike
  • 256 postów

Napisano 17 lutego 2014 - 21:50

no to fakt, ciężko by było żeby załapało :P

#13 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 18 lutego 2014 - 00:38

Witam, właśnie zrobiłem próby z internetem u mnie iphone5 (play), przy WYŁĄCZONYM roamingu, przy przełączaniu na inne sieci (Play plus, Play Orange, Play T-mobile), działa mi internet , zapala się znaczek 3G. Na sieci macierzystej zapala się LTE, myślę, że to zależy czy u operatora ta funkcja jest dostpna.

Zależy jak jest w danym miejscu sieć skonfigurowana, ponieważ nieraz wyświetla się Play (Plus) i wtedy przełącznik roamingu nie ma na nic wpływu a w niektórych lokalizacjach wyświetla się samo Plus i wtedy trzeba mieć włączony.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych