MacBook Air 13 - bateria
Napisano 14 lutego 2014 - 00:04
Chciałem się poradzić w sprawie baterii w moim MBA. Od listopada jestem posiadaczem nowego MBA 13 i7 8GB 256 SSD.
Zaraz po zakupie zainstalowałem na nim na czysto Mevericks 10.9. Przez cały listopad oraz grudzień (do 31) pracowałem na laptopie przede wszystkim na baterii, czekałem aż bateria osiągnie poziom w okolicach 10% i wtedy podłączałem zasilacz i ładowałem do pełna, rozłączałem zasilanie i dalej pracowałem na baterii. Bateria na koniec grudnia była na poziomie health 99,6% (aplikacja Battery Health).
Nie wiem co mnie podkusiło, ale postanowiłem, że będę dbał o baterie i zastosowałem się do porad odnośnie baterii stąd:
Jak dbać o baterie w MacBookach | Makowe ABC
Po 2 miesiącach użytkowania postanowiłem zrobić kalibracje baterii, dokładnie w dniu 31 grudnia 2013 doprowadziłem do całkowitego rozładowania baterii w okolicach 22:00, maca zostawiłem bez zasilania na całą noc i około 10 rano 1 stycznia naładowałem go do pełna. Niestety po tej operacji poziom health z aplikacji Battery Health spadł z 99,6% do 96,6%.
Powiem szczerze, że trochę mnie to niepokoi...
Aktualnie na dzień dzisiejszy mam już poziom 96,1% - w załączeniu screen ze stanem baterii zaraz po naładowaniu jej do pełna.
Zauważyłem też dziwne zachowania podczas ładowania:
Nie zawsze podaje na górnym pasku bieżący poziom naładowania baterii, momentami jest tak że pokazuje 70% i dopiero po jakimś czasie wskakuje od razu na 90-100%, nie wiem to normalne?
Jak usypiam maca na noc to do następnego dnia bateria (około 20 godzin) schodzi około 5%, a czasem mam wrażenie i więcej, to normalne?
Nie wiem czy coś może być nie tak z moją baterią?
Może powinienem wykonać reset SMC?
Resetting the SMC (System Management Controller) on Your Mac
Z góry dzięki za porady i sugestie.
Pozdrawiam
[ATTACH=CONFIG]20312[/ATTACH]
Napisano 14 lutego 2014 - 00:09
Napisano 14 lutego 2014 - 09:45
Witam,
Battery Health podaje dane w przybliżeniu, u mnie skaczę od 94% do 100,6% - MBA 13 w tej samej konfiguracji.
Swoja drogą mam pytanie ; Czy w twoim komputerze, finder zużywa dużo energii ?
U mnie wartość skacze od 5, czasem do ponad 40 - ma to odbicie na baterii, co ciekawe pomaga restart
Pozdrawiam
EDIT:
Usunąłem DropBox'a i zużycie spadło, oraz finder zaczął usypiać
U mnie nie ma takich skoków o jakich piszesz, sprawdzałem to nawet w dwóch aplikacjach coconutBattery i Battery Health.
Obie pokazują taki sam poziom.
Napisano 14 lutego 2014 - 15:47
Napisano 14 lutego 2014 - 16:07
Witam,
Nie zrozumiałeś sprawdź dzisiaj, i np za tydzień. Wtedy zauważysz "skok"
Od 1 stycznia praktycznie dzień w dzień sprawdzam baterie, cały czas stoi w okolicach 96%, nie ma czegoś takiego jak skok do 100%.
Zmiany jeśli już są to na poziomie +-0,5%.
Napisano 14 lutego 2014 - 16:46
Napisano 14 lutego 2014 - 18:51
Nie masz większych zmartwień niż bateria?
I tak za dwa lata będzie wymagała wymiany co byś z nią nie robił, więc nie ma sensu co dzień sprawdzać jej stanu i przejmować się 0,5% różnicy pojemności. Ta pojemność zależy od wielu czynników, temperatury, sposobu ładowania itd. szkoda czasu na przesadne przejmowanie się tym.
Jeśli chcesz przedłużyć jej żywot to nie staraj się nie wyładowywać jej do zera, a już na pewno nie zostawiaj wyładowanej.
Kiedy masz możliwość to pracuj z podłączonym zasilaczem i nie odłączaj go, komputer po naładowaniu baterii "odłącza" ją i korzysta z zasilacza.
Nie mam jakiejś obsesji na punkcie baterii . To zwyczajnie mój pierwszy mac i ciekaw też jestem, czy coś czasem nie jest nie tak z baterią. Mac jest wciąż na gwarancji więc gdyby coś było nie tak to dlaczego z niej nie skorzystać.
Zdziwił mnie tez ten spadek po kalibracji aż o 3%, według zaleceń kalibracja miała pomóc...
Napisano 14 lutego 2014 - 19:08
Napisano 15 lutego 2014 - 12:56
Napisano 16 lutego 2014 - 06:57
Kiedy masz możliwość to pracuj z podłączonym zasilaczem i nie odłączaj go, komputer po naładowaniu baterii "odłącza" ją i korzysta z zasilacza.
Właśnie się nad tym zastanawiałem. Czy jak laptop w 99% czasu stoi na biurku i jest podłączony bez przerwy do zasilacza, to nie wpływa to negatywnie na baterię?
Napisano 16 lutego 2014 - 13:08
Właśnie się nad tym zastanawiałem. Czy jak laptop w 99% czasu stoi na biurku i jest podłączony bez przerwy do zasilacza, to nie wpływa to negatywnie na baterię?
Też się nad tym zastanawiam, w przypadku laptopów z Windows na pewno takie ciągłe pracowanie na zasilaczu szkodzi baterii. W macach, nie wiem może jest inaczej?
A druga sprawa kiedy system os x zlicza kolejny cykl ładowania? Musi być ładowanie od <50% do 100%?
- - - Połączono posty - - -
By nie zakładać nowego tematu:
Mój MB pro 13.3 2010 zaczął coś świrować. Bateria ładuję się raz 2.5h a czasami pokazuje czas do pełnego naładowania 5h. Bateria kalibrowana, 290 cykli i 97% żywotności, reset SMC również zrobiony. Podejrzewałem jeszcze zasilacz ale testowałem na ładowarce małżonki i nadal to samo. Będę wdzięczny za pomoc.
Btw: Jaki jest standardowy czas ładowania "do pełna" w MBP 13 ?
97% po dwóch latach i 290 cyklach?
Jak tu nie myśleć, że u mnie jest coś nie tak skoro po 46 cyklach i 4 miesiącach mam 96%.
Hmm
Napisano 16 lutego 2014 - 13:57
Też się nad tym zastanawiam, w przypadku laptopów z Windows na pewno takie ciągłe pracowanie na zasilaczu szkodzi baterii. W macach, nie wiem może jest inaczej?
A druga sprawa kiedy system os x zlicza kolejny cykl ładowania? Musi być ładowanie od <50% do 100%?
- - - Połączono posty - - -
97% po dwóch latach i 290 cyklach?
Jak tu nie myśleć, że u mnie jest coś nie tak skoro po 46 cyklach i 4 miesiącach mam 96%.
Hmm
Baterię jakieś 12 miesięcy temu wymieniłem, ale na używaną z All
Napisano 17 lutego 2014 - 19:43
Zwróć uwagę, ze po naładowaniu na ikonie baterii pojawia się symbol wtyczki, a jak na nią najedziesz to jest źródło zasilania AC - to oznacza, że bateria została naładowana i jest już odłączona, w tej chwili komputer korzysta tylko z zasilacza. W Windowsie niestety jest zupełnie inaczej.
Raz na kilka dni warto jednak odłączyć zasilacz i popracować trochę na baterii.
Tak btw. w MacBooku, z którego teraz piszę bateria ma 4 lata, 1125 cykli i health 74%. Trzyma spokojnie 2-2,5 godziny.
Napisano 17 lutego 2014 - 20:21
Napisano 21 kwietnia 2014 - 16:06
Napisano 23 kwietnia 2014 - 17:37
Napisano 23 kwietnia 2014 - 22:24
Sorry za odgrzewanie kotleta, ale tytuł idealnie pasuje do tego o co chcę zapytać. Czy ktoś z użytkowników Macbooków Air 13 mógłby się pochwalić ile trzyma bateria po prawie roku użytkowania?
MBA mojej narzeczonej kupiony we wrześniu 2013, trzyma 12h.
Napisano 24 kwietnia 2014 - 16:27
Napisano 25 kwietnia 2014 - 16:27
Zwróć uwagę, ze po naładowaniu na ikonie baterii pojawia się symbol wtyczki, a jak na nią najedziesz to jest źródło zasilania AC - to oznacza, że bateria została naładowana i jest już odłączona, w tej chwili komputer korzysta tylko z zasilacza. W Windowsie niestety jest zupełnie inaczej.
Raz na kilka dni warto jednak odłączyć zasilacz i popracować trochę na baterii.
Tak btw. w MacBooku, z którego teraz piszę bateria ma 4 lata, 1125 cykli i health 74%. Trzyma spokojnie 2-2,5 godziny.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych