Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Czy znacie jakiś rozsądny zamiennik dla Findera?

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 kotdachowiec

kotdachowiec
  • 12 posts

Posted 12 February 2014 - 10:14

Szukam dobrego zamiennika dla FIndera - nie mogę się jakoś do niego przyzwyczaić po przesiadce z Win - do zarządzania plikami. Przydałoby się sortowanie po dacie ale jednocześnie nie mające wpływu na rodzaj pliku - czyli sortowanie wg dwóch filtrów. W Finderze można tak albo tak. Dzięki za pomoc! ps. Czy jest jakiś skrót klawiszowy do otwarcia nowego okna Findera? Albo klawisz + myszka i ikona finder? M

#2 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 12 February 2014 - 10:24

Powszechnym skrótem otwarcia nowego okna/dokumentu jest Cmd+N
Może spróbuj rozszerzeń Findera: XtraFinder lub TotalFinder

W przeszłości używałem Forklift oraz PathFinder
Do obu się zraziłem
ForkLift miewał problemu z kopiowaniem polegające na losowych błędach (-36 jeśli dobrze pamiętam).
PathFinder potrafił zgubić kilka plików przy kopiowaniu

Aktualnie używam Finder+XtraFinder i sobie chwalę.

#3 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1818 posts
  • SkądToruń

Posted 12 February 2014 - 11:57

Ja przez krótki czas używałem MacCommandera : klik....

Teraz używam PathFindera i na razie odpukać nic się z nim nie dzieje. Do połączeń z serwerami FTP używam Forklifta.

#4 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 12 February 2014 - 13:25

czyli sortowanie wg dwóch filtrów. W Finderze można tak albo tak.

Nieprawda.
Masz przecież arrange by i sort by, które są niezależne.

#5 kotdachowiec

kotdachowiec
  • 12 posts

Posted 13 February 2014 - 16:01

Nieprawda.
Masz przecież arrange by i sort by, które są niezależne.

A jak to zrobić? Bo jak klikam na nazwę kolumny Data zmian to sortuje wg dat niezależnie od rodzaju pliku. I vice versa...

#6 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1818 posts
  • SkądToruń

Posted 13 February 2014 - 21:40

Otwórz Findera, kliknij w okno z plikami prawy klawiszem myszy i wybierz opcję z menu: Pokaż opcje widoku. Na górze masz opcje do wyboru w: Uporządkuj wg: i Sortuj wg: tu ustawisz widok plików na liście Findera według własnych wymagań.

#7 awakeman

awakeman
  • 508 posts

Posted 16 June 2015 - 23:44

A czy istnieje jakiś program, który pozwala na przypisanie komend typu- kopiuj, wklej, wytnij do prawego przycisku myszki? Szczerze powiedziawszy to najwygodniej jest mi bawić się w przenoszenie, kopiowanie, czy usuwanie plików za pomocą jedynie myszki, lecz niestety software mac'a nam to utrudnia. Czy słyszał ktoś z Was o takim programie?

EDIT

Zainstalowałem TotalFinder'a i pojawiły mi się pod PPM te komendy, tak więc sam sobie na pytanie odpowiedziałem ;) Może i komuś się to też przyda, więc edytuję swój wcześniejszy post.

Edited by awakeman, 16 June 2015 - 23:57.

#8 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 17 June 2015 - 00:12

A czy istnieje jakiś program, który pozwala na przypisanie komend typu- kopiuj, wklej, wytnij do prawego przycisku myszki? Szczerze powiedziawszy to najwygodniej jest mi bawić się w przenoszenie, kopiowanie, czy usuwanie plików za pomocą jedynie myszki, lecz niestety software mac'a nam to utrudnia. Czy słyszał ktoś z Was o takim programie?

EDIT

Zainstalowałem TotalFinder'a i pojawiły mi się pod PPM te komendy, tak więc sam sobie na pytanie odpowiedziałem ;) Może i komuś się to też przyda, więc edytuję swój wcześniejszy post.

Kopiuj/Wklej pod prawym klawiszem jest w Finderze przecież. Jak chcesz przenieść to kliknij prawym "Kopiuj" i  przy wklejaniu przytrzymaj option (alt) i wtedy "Wklej" zamieni się na "Przenieś tutaj" (więc działa jak wytnij /wklej).

Nie potrzeba nakładek do tego.

A zamiast Total Findera jest XtraFinder, ma więcej opcji i jest za darmo.

Edited by Yellowfrog, 17 June 2015 - 00:14.

#9 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 17 June 2015 - 13:51

Ja jako oldskoolowiec używam konsoli i mc :)

Jedyne co by mi się przydało to funkcjonalność synchronizacji wizualnej folderów takiej jak ma Total Commander na Windows, ktoś poleci jakiś program o podobnych możliwościach? Zautomatyzowane porównywanie folderów (i wgłąB) z pokazywaniem równic po obu stronach i kopiowaniem różnic na dowolne sposoby.

pozakadrem.pl

mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire

#10 awakeman

awakeman
  • 508 posts

Posted 17 June 2015 - 21:49

Kopiuj/Wklej pod prawym klawiszem jest w Finderze przecież. Jak chcesz przenieść to kliknij prawym "Kopiuj" i  przy wklejaniu przytrzymaj option (alt) i wtedy "Wklej" zamieni się na "Przenieś tutaj" (więc działa jak wytnij /wklej).

Nie potrzeba nakładek do tego.

A zamiast Total Findera jest XtraFinder, ma więcej opcji i jest za darmo.

Kolego, wstyd się przyznać, ale nie znałem tego tricku z klawiszem option... ;) Dzięki.

#11 manolo

manolo
  • 39 posts

Posted 30 June 2015 - 12:40

ak chcesz przenieść to kliknij prawym "Kopiuj" i  przy wklejaniu przytrzymaj option (alt) i wtedy "Wklej" zamieni się na "Przenieś tutaj" (więc działa jak wytnij /wklej).

Wielkie dzięki koleżko za ten patent :P nie znałem go..

#12 skie00

skie00
  • 171 posts
  • Skądz bardzo daleka

Posted 05 July 2015 - 22:13

ooooooooo.....

ile ja sie naszukalem jak to zrobic.......

dzieki Froguś !

pozdrawiam Skie

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users