Macbook+interfejs firewire
Rozpoczęty przez
nano1212
, 09 lut 2014 12:31
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 09 lutego 2014 - 12:31
Witam, jestem posiadaczem Macbooka Air 13 2013 i tutaj moje pytanko.
Zastanawiam się jakie połączenie będzie lepsze(czyt. wydajniejsze): Czy mac podłączony do interfejsu audio poprzez USB czy mac podłączony do interfejsu audio poprzez thunderbolt a potem firewire. Zastanawiam się w tym przypadku, który interfejs będzie lepiej działał… Zależy mi na minimalnym opóźnieniu stąd moje pytanie. Wiem, bo miałem do czynienia z kartami firewire i działają one zauważalnie szybciej i stabilniej niż USB. Z drugiej strony w macbooku air nie ma wejścia firewire tylko pozostaje podłączanie przez USB lub thunderbolt. Nie wiem czy takie połączenie ma sens i czy da to lepsze rezultaty niż USB. Proszę o pomoc

Napisano 09 lutego 2014 - 19:42
Bardzo ciekawa kwestia - sam niedługo kupuję Retinę, niestety nie mam wyboru, oba interfejsy mam z firewire (plus karta TC Powercore).
Tutaj ludzie radzą, żeby iść w usb:
Macbook Pro: USB 2.0 into 3.0 port or Firewire into Thunderbolt port? - Gearslutz.com
Pamiętaj też, że nie wszystkie karty firewire działają przez adapter thubderbolt - najlepiej sprawdź w sieci, na forach czy Twój interfejs działa z przejściówką. Ewentualnie kup Motu i przetestuj, które gniazdo lepsze
MOTU.com - UltraLite-mk3 Hybrid Overview
Tutaj ludzie radzą, żeby iść w usb:
Macbook Pro: USB 2.0 into 3.0 port or Firewire into Thunderbolt port? - Gearslutz.com
Pamiętaj też, że nie wszystkie karty firewire działają przez adapter thubderbolt - najlepiej sprawdź w sieci, na forach czy Twój interfejs działa z przejściówką. Ewentualnie kup Motu i przetestuj, które gniazdo lepsze

MOTU.com - UltraLite-mk3 Hybrid Overview
Napisano 10 lutego 2014 - 11:47
Podłączam się do pytania… Dzisiaj przesiadka na nowy model MacBook'a to nie lada wyzwanie!
Napisano 10 lutego 2014 - 14:12
Też jestem ciekawy jak to działa w praktyce. Między innymi ze względu na brak FW wybrałem starego MBP zamiast nowego Aira.
O ile pamiętam jest jakiś interface Apollo na FW który można wyposażyć w TB, ale cena była tak kosmiczna że w ogóle nie brałem tego pod uwagę.
Co do kompatybilności to przyznam że spodziewałem się że skoro przejściówka jest Apple, to wszystko na FW powinno działać.
>Tutaj< gość pisze że samo połączenie nie powinno mieć wpływu na latencję, jest kilka postów o bezproblemowej pracy aczkolwiek jest jeden negatywny dotyczący Air Mid 2012. MBA dwukrotnie nie wybudził się z uśpienia i podczas nagrywania czasem pojawiały się jakieś trzaski. Gość ma Presonusa SL 16.0.2 czyli bardziej mixer niż interface ale nie wiem czy to ma znaczenie, reszta pisze że nie było kłopotów.
Proponuję pożyczyć od kogoś interface na FW i podskoczyć z tym i Airem do jakiegoś iSpota Cortlandu itp. i przetestować.
Pozdrawiam,
L.
O ile pamiętam jest jakiś interface Apollo na FW który można wyposażyć w TB, ale cena była tak kosmiczna że w ogóle nie brałem tego pod uwagę.
Co do kompatybilności to przyznam że spodziewałem się że skoro przejściówka jest Apple, to wszystko na FW powinno działać.
>Tutaj< gość pisze że samo połączenie nie powinno mieć wpływu na latencję, jest kilka postów o bezproblemowej pracy aczkolwiek jest jeden negatywny dotyczący Air Mid 2012. MBA dwukrotnie nie wybudził się z uśpienia i podczas nagrywania czasem pojawiały się jakieś trzaski. Gość ma Presonusa SL 16.0.2 czyli bardziej mixer niż interface ale nie wiem czy to ma znaczenie, reszta pisze że nie było kłopotów.
Proponuję pożyczyć od kogoś interface na FW i podskoczyć z tym i Airem do jakiegoś iSpota Cortlandu itp. i przetestować.
Pozdrawiam,
L.
Napisano 10 lutego 2014 - 18:00
Focusrite firewire są kompatybilne z thunderbolt, producent pisze o tym wielkim napisem na swojej stronie. Tylko o ile dobrze pamiętam jak podłączasz przez TB, to musisz podłączyć zewnętrzny zasilacz do interfejsu.
Sprawdziłem właśnie czy działa saffire pro 14 bez zewn. zasilacza, podł. do firewire w macbooku. Działa ale wtedy zasilacz od macbooka robi się mocno gorący (mam 60W), więc stwierdzam, że i tak zawsze, jak jest możliwość, lepiej podłączać interfejs pod zewnętrzne zasilanie.
Napisano 11 lutego 2014 - 01:26
Nie ma to znaczenia, to zwykły interface audio wbudowany / zintegrowany z mikserkiem - on ( studiolive ) jest po prostu słaby i niestabilny. Jako interface audio do rejestracji wielosladowej kompletnie sie nie nadaje do profesjonalnego zastosowania. Dropy to normalka.>Tutaj<...dwukrotnie nie wybudził się z uśpienia i podczas nagrywania czasem pojawiały się jakieś trzaski. Gość ma Presonusa SL 16.0.2 czyli bardziej mixer niż interface ale nie wiem czy to ma znaczenie, reszta pisze że nie było kłopotów.
Trzeba by posłuchać opinii kogoś, kto testował z jakimś innym urządzeniem...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych