iPad mini do pracy i czytania, czy warto?
Napisano 07 lutego 2014 - 19:30
Napisano 07 lutego 2014 - 21:08
Tablet i praca? Daruj sobie...no jezeli praca nazywasz przegladnie fb i debilnych portalikow typu wykop itd. to moze to ma sens...Ale na pewno sie do tego nie nadaje mini bez retiny, czcionka jest beznadziejna, jak potem przeskoczysz na mini z retina to sie za glowe zlapiesz. Serio, ja ci mowie nie ma sensu brac bez retiny.Sprzęt ma służyć głównie do pracy w domu (lub tam gdzie jest wifi). Poza pracą najczęściej będzie służyć do czytania książek i przeglądania stron www. Czasem do rozrywki - prostych gierek z fb.
Czy rzeczywiście przy czytaniu jest aż tak kiepsko z tą czcionką?
Napisano 07 lutego 2014 - 21:54
Napisano 08 lutego 2014 - 08:54
Napisano 08 lutego 2014 - 09:04
Napisano 08 lutego 2014 - 11:09
Napisano 08 lutego 2014 - 11:35
Napisano 08 lutego 2014 - 14:05

Napisano 08 lutego 2014 - 14:47
Napisano 08 lutego 2014 - 18:47
Napisano 08 lutego 2014 - 19:52
Dłuższe czytanie nawet na przyciemnionym iPadzie męczy oczy jak cholera vs. e-czytnik. Sprawdzone na "Białej Gorączce" Jacka Hugo Badera czytanej bez wytchnienia:)
To jest akurat indywidualne odczucie. Ja przeczytałem wiele książek na iPadzie i się nie zmęczyłem

Napisano 08 lutego 2014 - 21:10

Napisano 08 lutego 2014 - 21:15
Napisano 08 lutego 2014 - 23:03
No dobra, polecam też klasykę: "Pięć lat kacetu" Grzesiuka.Czyli jeśli dobrze rozumiem, nie polecasz ipada do czytania? :/ (chcę mieć jedno w miarę dobre wielofunkcyjne urządzenie jak już wyżej wspomniałem a za dobry e-czytnik oprócz ipada pewnie wydam niespełna drugie tyle)
btw. jak już offtopujemy, może polecisz jeszcze jakieś inne ciekawe tytuły?
Napisano 08 lutego 2014 - 23:44
Podjąłem decyzję. Biorę mini bez retiny - na wypróbowanie.
Po co? Różnica w cenie niewielka a przepaść technologiczna jak stąd do Azji... Nie dość, że wolny żółw to jeszcze brak retiny jest największą wadą tego modelu...
Napisano 09 lutego 2014 - 08:49
Napisano 09 lutego 2014 - 13:27
Napisano 10 lutego 2014 - 10:05
Napisano 10 lutego 2014 - 10:17
Różnica w cenie niewielka?
Za nowy mini bez retiny płacę 850zł. , mini z retiną wychodzą od ceny 1400+
Dla mnie 550zł. (ponad) to na chwilę obecną sporo. Ponadto nie wiem jak bardzo ipad będzie przydatny w domu i pracy, więc zacznę od dużo tańszej wersji. Potem zobaczymy. Najwyżej ta zostanie jako zabawka dla dziecka i żony.
Oleyek mówił o cenach oficjalnych.. Tak czy inaczej warto dołożyć do retinki

Napisano 10 lutego 2014 - 10:21
Nie ukrywam, fajny tablet. I przyznam, że mocno zastanawiałem się nad tabletem z windowsem.
Na chwilę obecną udało mi się jeszcze zmienić zdanie i dorwać nowego, czarnego ipada mini z wifi i cellular za 950zł. Jednak warto poczekać i poszperać po tablicy

Pobawię się ipadem, mimo wszystko - to jest klasa i jakość. Nigdy nie miałem z tym systemem do czynienia, chcę nabrać też nowych doświadczeń. Na windows 8 przyjdzie jeszcze czas. Tablety z tym systemem szybciej tanieją.
zakino:
Jak ten miniacz mi się spodoba, zainwestuję w ipada Air z retiną i WiFi (lub coś jeszcze nowszego, co wyjdzie w tym roku). Wówczas miniacz posłuży jako tani tablecik mobilny a Air zostanie w domu na "full wypasie", z dużą ilością GB i samym WiFi.
Napisano 10 lutego 2014 - 11:10
Napisano 10 lutego 2014 - 12:50
Niby tak, ale ios do pracy to porażka. Mobilny iWork to jakaś parodia. Pages to nadaje się do napisania przepisu dla babci na sernik, a już o napisaniu równania, makrach czy pisaniu pracy naukowej to można zapomnieć.
Już nawet nie wspomnę o profesjonalnym oprogramowaniu, bo go zwyczajnie nie ma w satysfakcjonującym wydaniu.
Produktywność w iOS to rzecz względna. Nie każdy do pracy używa MS Worda i makr. U mnie ważne są np. takie aplikacje jak np. OmniOutliner, Sente czy PdfExpert. W przypadku dwóch pierwszych kluczowa jest automatyczna synchronizacja pomiędzy iOS a OS X (dotyczy to zresztą wielu innych, których używam). Przy takim zastosowaniu argumenty o wyższości jakichś tabletów z Windowsem na iPadem można o kant d... potłuc. Ale oczywiście nie wykluczone, że dla kogoś innego zasadniczą sprawą będzie np. MS Office na tablecie, więc iPad nie będzie mu potrzeby.
Napisano 10 lutego 2014 - 13:27
Mimo to, szczerze mówiąc imn, zraziłeś mnie do tego sprzętu (pod względem funkcjonalności). Chociaż jeśli chodzi o rozrywkę, dla mnie to nie tylko filmy ale i książki czy jakieś proste gierki. Z tym też jest aż tak źle Twoim zdaniem?
iPad już do mnie idzie, więc odwrotu nie ma. Oby żonie się spodobał i mam nadzieję, znalazł zastosowanie też u nas w domu. Na koniec może trafi w ręce mamy i przyda się do przepisów w kuchni, bo mama lubi gotować i dobrze to robi

Napisano 10 lutego 2014 - 14:02
Chociaż jeśli chodzi o rozrywkę, dla mnie to nie tylko filmy ale i książki czy jakieś proste gierki.
A co z książkami miałoby być nie tak? Wszystko co w pfd czy epub czytasz bez problemu. Gierki proste i mniej proste też są. Filmy bez problemu odtworzysz w większości formatów. Czasami problemem może być streaming przy flashu czy silverlight. W przypadku pierwszego wystarczy jakaś przeglądarka obsługująca flash. A silverlight to nie wiem, dla mnie to jest jakaś egzotyka :-).
Napisano 10 lutego 2014 - 14:17
Polecanie czegoś na zwykłym wyświetlaczu 8 cali z rozdzielczością 1024 x 768 do CZYTANIA pdfów?
Trzeba nie mieć szacunku do swoich oczu, żeby polecać do DŁUGIEGO czytania iPad mini pierwszej generacji.
Licząc po cenach oficjalnych, "okazje: darujmy sobie.
1250 zł iPad mini pierwszej generacji
kontra
900 zł Nexus 7 drugiej generacji z retiną (do codziennego użytku)
minus 600 zł Kindle PaperWhite lub 350 zł Kindle Classic (na długie czytanie książek)
Za cenę słabego i przestarzałego iPada mini porządny czytnik Kindle
lub 300 zł więcej zestaw z Kindle Paperwhite.
Oczy ma się tylko jedne, nie niszczmy ich długim czytaniem na starym iPad mini.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych