Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad mini do pracy i czytania, czy warto?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

#1 j0k3r

j0k3r
  • 34 postów
  • SkądOlsztyn, PL

Napisano 07 lutego 2014 - 19:30

Witam Krótko: Czy warto kupić nowy ipad mini (biały) z wifi z pewnego źródła, za 850zł. ? Nie stać mnie na retinę, ani nawet na starego mini z 3G. Staram się jak najtaniej kupić dobry tablet (teraz wiem, że apple jest bezkonkurencyjny). Nigdy nie był uruchamiany, w zafoliowanym pudełku, na selfsolve po numerach prawidłowo go wykrywa (jako jeszcze nie zarejestrowanego) i jak mnie poinformowano w iStore i na infolinii, ma jeszcze 280 dni gwarancji. Sprzęt ma służyć głównie do pracy w domu (lub tam gdzie jest wifi). Poza pracą najczęściej będzie służyć do czytania książek i przeglądania stron www. Czasem do rozrywki - prostych gierek z fb. Czy rzeczywiście przy czytaniu jest aż tak kiepsko z tą czcionką?

#2 ciekawski

ciekawski
  • 1 100 postów

Napisano 07 lutego 2014 - 21:08

Sprzęt ma służyć głównie do pracy w domu (lub tam gdzie jest wifi). Poza pracą najczęściej będzie służyć do czytania książek i przeglądania stron www. Czasem do rozrywki - prostych gierek z fb.

Czy rzeczywiście przy czytaniu jest aż tak kiepsko z tą czcionką?

Tablet i praca? Daruj sobie...no jezeli praca nazywasz przegladnie fb i debilnych portalikow typu wykop itd. to moze to ma sens...Ale na pewno sie do tego nie nadaje mini bez retiny, czcionka jest beznadziejna, jak potem przeskoczysz na mini z retina to sie za glowe zlapiesz. Serio, ja ci mowie nie ma sensu brac bez retiny.

#3 Krzys123.

Krzys123.
  • 34 postów

Napisano 07 lutego 2014 - 21:54

Raczej do pracy nie ale np: Facebook czy przeglądanie internetu to tak jak najbardziej . Również kupiłem iPada mini nówke za 899zł wi-fi chciałem z celullar ale zrezygnowałem . Jako że nie mam wifi w domu to używam przez hotspot Bluetooth i rewelacja . Wytrzymuje mi 8 godzin non stop na 3G . Jestem naprawdę zadowolony

#4 j0k3r

j0k3r
  • 34 postów
  • SkądOlsztyn, PL

Napisano 08 lutego 2014 - 08:54

Jak już wspomniałem, nie stać mnie jeszcze na retinę. Na chwilę obecną chyba zrobię tak, że "na próbę" kupię sobie mini bez retiny a potem ten zostanie dla żony a sobie kupię lepszy sprzęt. Chcę się zapoznać z iOS, z możliwościami appstrone, w ogóle z działaniem tego sprzętu i jego rozrywkową "przydatnością" w domu. Na taką próbę najtańszy mini wydaje się być chyba idealny.

#5 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lutego 2014 - 09:04

Do pracy na pewno nie warto.

#6 nodi32

nodi32
  • 588 postów
  • SkądRadom!

Napisano 08 lutego 2014 - 11:09

Co Wy tyracie z tą czcionką? Ona nie jest taka beznadziejna. W porównaniu do retiny jest sporo gorsza, ale bez przesadyzmu. Da się normalnie czytać. Jak chcesz przeglądać internet, Facebooka, Skype, i grać w gierki(San Andreas działa i jest wg. mnie dość grywalne) oraz np. książki czy pdf'y przez iBooks to jak najbardziej. Jak chcesz zobaczyć jak wygląda czcionka to jedź do jakiegoś markietu i sobie zobacz, ja tam nie narzekam(i miałem iPhone z retiną ;o;o;o straszne!). Nie wiem co masz na myśli mówiąc praca, jak chcesz na nim pisać dłuższe teksty to sobie odpuść, chyba że dokupisz fizyczną klawiaturę. Można spokojnie napisać spory tekst ale na dłuższą metę to bez sensu bo jest to jednak trochę niewygodne. Krótka notatka, film, czy zdjęcie owszem ale iPad nie zastąpi komputera. Wydaje mi się że na pierwsze urządzenie od Apple, mini będzie dobrym wyborem. iOS jest wg. mnie przyjazny, aplikacji jest dużo, także będziesz miał w czym wybierać. Nie wiem jak teraz stoją cenowo ale chyba 850 zł to dobra cena. Najlepiej jak pojedziesz do sklepu i obejrzysz, wtedy będziesz wiedział czy brać czy nie. I nie sugeruj się odpowiedziami że bez retiny to beznadziejny i się nie opłaca, są bez sensu. Pozdrawiam.

#7 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 08 lutego 2014 - 11:35

Wszystko zależy co rozumiesz przez prace. Ogólnie warto kupić mini to dalej bardzo fajny tablet. Ale myśle ze mógł byś jeszcze z tej ceny urwać minimum 50zł.

#8 j0k3r

j0k3r
  • 34 postów
  • SkądOlsztyn, PL

Napisano 08 lutego 2014 - 14:05

Na wstępie wielkie dzięki dla Was apple'owcy za odpowiedzi, głównie big THX dla nodi32. EMU: próbowałem, sprzedawca nie chciał już niżej zejść. Myślę, że mimo to cena jest ok. Pisząc o pracy, mam na myśli: napisanie czasem krótkich notatek, wysłanie maila, korzystanie z firmowego konta sprzężonego z gmailem i google hangouts, przeglądanie portali z branży social media, czytanie blogów i stron o tematyce IT. Z rozrywki ma to być głównie kupowanie i czytanie książek (polscy, bardziej ambitni autorzy typu kroh, stasiuk itd. chociaż nie tylko - angielskie również) Na ostatnim miejscu są gry. Zamierzam (jak tylko wyjdzie) pykać na nim w Hearthstone Blizzarda. Poza tym pewnie jakieś proste gierki z facebooka. GTA już po którejś części mi się zwyczajnie przejadło ;). Mam 30+ lat i dziecko, więc pewnie też jakieś Raymany, układanki i inne prostsze gierki. Na koniec pytanie czy te 16GB wystarczy. Jak sobie radzić z tak małą ilością pamięci? (poza wybieraniem tylko fajnych gier i oszczędzaniem). Ile kosztuje w iOS zamieszczanie danych gdzieś w chmurze/dysku sieciowym? jakie appki/portale tutaj polecacie, żeby jakoś zwiększyć tą pojemność? (np. trzymać tam nagrane filmiki, zdjęcia czy inne dane)

#9 Paprochwbody

Paprochwbody
  • 462 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lutego 2014 - 14:47

Dłuższe czytanie nawet na przyciemnionym iPadzie męczy oczy jak cholera vs. e-czytnik. Sprawdzone na "Białej Gorączce" Jacka Hugo Badera czytanej bez wytchnienia:)

#10 j0k3r

j0k3r
  • 34 postów
  • SkądOlsztyn, PL

Napisano 08 lutego 2014 - 18:47

Czyli jeśli dobrze rozumiem, nie polecasz ipada do czytania? :/ (chcę mieć jedno w miarę dobre wielofunkcyjne urządzenie jak już wyżej wspomniałem a za dobry e-czytnik oprócz ipada pewnie wydam niespełna drugie tyle) btw. jak już offtopujemy, może polecisz jeszcze jakieś inne ciekawe tytuły?

#11 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 08 lutego 2014 - 19:52

Dłuższe czytanie nawet na przyciemnionym iPadzie męczy oczy jak cholera vs. e-czytnik. Sprawdzone na "Białej Gorączce" Jacka Hugo Badera czytanej bez wytchnienia:)

To jest akurat indywidualne odczucie. Ja przeczytałem wiele książek na iPadzie i się nie zmęczyłem :) Wiadomo, że e-ink jest bardziej naturalny, ale czy się dobrze czyta na iPadzie czy nie, to bardzo indywidualne odczucie i nie można się sugerować czyimś zdaniem, trzeba niestety samemu sprawdzić.

#12 j0k3r

j0k3r
  • 34 postów
  • SkądOlsztyn, PL

Napisano 08 lutego 2014 - 21:10

Podjąłem decyzję. Biorę mini bez retiny - na wypróbowanie. Jak się spodoba, żonka przejmie tego a ja kupię sobie z czasem mini z retiną lub air (a może nawet jakąś big nowość z 2014). Wielkie dzięki wszystkim za Wasz czas i wypowiedzi. Pozdrawiam i do usłyszenia a raczej, do przeczytania na forum! :)

#13 prissin

prissin
  • 261 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lutego 2014 - 21:15

Czytam bardzo dużo książek na iPadzie pierwszej generacji i uważam, że przesadzją Państwo pisząc o jego słabej jakości. Osobiście nie odczuwam żadnego dyskomfortu związanego z ostrością tekstu.

#14 Paprochwbody

Paprochwbody
  • 462 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lutego 2014 - 23:03

Czyli jeśli dobrze rozumiem, nie polecasz ipada do czytania? :/ (chcę mieć jedno w miarę dobre wielofunkcyjne urządzenie jak już wyżej wspomniałem a za dobry e-czytnik oprócz ipada pewnie wydam niespełna drugie tyle)

btw. jak już offtopujemy, może polecisz jeszcze jakieś inne ciekawe tytuły?

No dobra, polecam też klasykę: "Pięć lat kacetu" Grzesiuka.

#15 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 08 lutego 2014 - 23:44

Podjąłem decyzję. Biorę mini bez retiny - na wypróbowanie.

Po co? Różnica w cenie niewielka a przepaść technologiczna jak stąd do Azji... Nie dość, że wolny żółw to jeszcze brak retiny jest największą wadą tego modelu...

#16 j0k3r

j0k3r
  • 34 postów
  • SkądOlsztyn, PL

Napisano 09 lutego 2014 - 08:49

Różnica w cenie niewielka? Za nowy mini bez retiny płacę 850zł. , mini z retiną wychodzą od ceny 1400+ Dla mnie 550zł. (ponad) to na chwilę obecną sporo. Ponadto nie wiem jak bardzo ipad będzie przydatny w domu i pracy, więc zacznę od dużo tańszej wersji. Potem zobaczymy. Najwyżej ta zostanie jako zabawka dla dziecka i żony.

#17 Krzys123.

Krzys123.
  • 34 postów

Napisano 09 lutego 2014 - 13:27

Dodam że iPad nie jest wolny jak żółw .jak ktoś nie umie obsługiwać to wiadomo

#18 imn

imn
  • 333 postów

Napisano 10 lutego 2014 - 10:05

Pytanie czy warto jeszcze się w ogóle oglądać na ipady? Ja po 3 latach używania iosa w wersji 9,7" zaczynam mieć go dosyć patrząc na to co potrafi konkurencja. Za ~1000zł możesz kupić Toshibę Encore z windowsem 8.1. Intel bay trail, 2GB RAM, dysk ssd dają całkiem komfortową pracę jak na mały tablet. Moim zdaniem produktywność o niebo lepsza od ipada mini.

#19 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 10 lutego 2014 - 10:17

Różnica w cenie niewielka?

Za nowy mini bez retiny płacę 850zł. , mini z retiną wychodzą od ceny 1400+

Dla mnie 550zł. (ponad) to na chwilę obecną sporo. Ponadto nie wiem jak bardzo ipad będzie przydatny w domu i pracy, więc zacznę od dużo tańszej wersji. Potem zobaczymy. Najwyżej ta zostanie jako zabawka dla dziecka i żony.

Oleyek mówił o cenach oficjalnych.. Tak czy inaczej warto dołożyć do retinki ;)

#20 j0k3r

j0k3r
  • 34 postów
  • SkądOlsztyn, PL

Napisano 10 lutego 2014 - 10:21

imn:
Nie ukrywam, fajny tablet. I przyznam, że mocno zastanawiałem się nad tabletem z windowsem.

Na chwilę obecną udało mi się jeszcze zmienić zdanie i dorwać nowego, czarnego ipada mini z wifi i cellular za 950zł. Jednak warto poczekać i poszperać po tablicy ;). Wracając do Toshiby - ma tylko WiFi i bt, więc tu jest już gorzej. No i jest troszkę droższa.

Pobawię się ipadem, mimo wszystko - to jest klasa i jakość. Nigdy nie miałem z tym systemem do czynienia, chcę nabrać też nowych doświadczeń. Na windows 8 przyjdzie jeszcze czas. Tablety z tym systemem szybciej tanieją.

zakino:
Jak ten miniacz mi się spodoba, zainwestuję w ipada Air z retiną i WiFi (lub coś jeszcze nowszego, co wyjdzie w tym roku). Wówczas miniacz posłuży jako tani tablecik mobilny a Air zostanie w domu na "full wypasie", z dużą ilością GB i samym WiFi.

#21 imn

imn
  • 333 postów

Napisano 10 lutego 2014 - 11:10

Niby tak, ale ios do pracy to porażka. Mobilny iWork to jakaś parodia. Pages to nadaje się do napisania przepisu dla babci na sernik, a już o napisaniu równania, makrach czy pisaniu pracy naukowej to można zapomnieć. Już nawet nie wspomnę o profesjonalnym oprogramowaniu, bo go zwyczajnie nie ma w satysfakcjonującym wydaniu. Rozrywka też moim zdaniem jest taka sobie. Kawał czasu szukałem playera do filmów, który do czegoś się nada a i tak nie ma żadnej na prawdę sensownej aplikacji. Przeglądarka to samo - chcesz obejrzeć jakiś VOD i musisz się chrzanić z kulawymi, mobilnymi aplikacjami napakowanymi reklamami, bo ios nie obsługuje silverlight i flasha. Nie żebym na siłę odciągał Cię od ipada, ale sam po swoim widzę, że mało jest takich konkretnych argumentów przemawiających na jego korzyść. To samo z tymi wszystkimi androidowymi zabawkami. Sytuacja zmieniła się diametralnie po wejściu na rynek intelowskich nowinek. Bay trail to już nie jest stary, ślamazarny i zasobożerny atom. Teraz pozwala na stosunkowy komfort użytkowania przy pracy na baterii w okolicach tej ipadowej.

#22 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 10 lutego 2014 - 12:50

Niby tak, ale ios do pracy to porażka. Mobilny iWork to jakaś parodia. Pages to nadaje się do napisania przepisu dla babci na sernik, a już o napisaniu równania, makrach czy pisaniu pracy naukowej to można zapomnieć.
Już nawet nie wspomnę o profesjonalnym oprogramowaniu, bo go zwyczajnie nie ma w satysfakcjonującym wydaniu.

Produktywność w iOS to rzecz względna. Nie każdy do pracy używa MS Worda i makr. U mnie ważne są np. takie aplikacje jak np. OmniOutliner, Sente czy PdfExpert. W przypadku dwóch pierwszych kluczowa jest automatyczna synchronizacja pomiędzy iOS a OS X (dotyczy to zresztą wielu innych, których używam). Przy takim zastosowaniu argumenty o wyższości jakichś tabletów z Windowsem na iPadem można o kant d... potłuc. Ale oczywiście nie wykluczone, że dla kogoś innego zasadniczą sprawą będzie np. MS Office na tablecie, więc iPad nie będzie mu potrzeby.

#23 j0k3r

j0k3r
  • 34 postów
  • SkądOlsztyn, PL

Napisano 10 lutego 2014 - 13:27

Ja generalnie będę potrzebował coś szybko zanotować lub sprawdzić w necie, przejrzeć jakieś stronki, poczytać. Pracuję w branży IT, jednak w tej humanistyczno-marketingowej części więc jakieś równania matematyczne i tym podobne odpadają. Jeśli chodzi o sam MS Office, to nie jest on mi tak potrzebny. Szczególnie, że większość dokumentów można trzymać w aplikacji do dokumentów na dysku Google, sprzężonego z pocztą.

Mimo to, szczerze mówiąc imn, zraziłeś mnie do tego sprzętu (pod względem funkcjonalności). Chociaż jeśli chodzi o rozrywkę, dla mnie to nie tylko filmy ale i książki czy jakieś proste gierki. Z tym też jest aż tak źle Twoim zdaniem?

iPad już do mnie idzie, więc odwrotu nie ma. Oby żonie się spodobał i mam nadzieję, znalazł zastosowanie też u nas w domu. Na koniec może trafi w ręce mamy i przyda się do przepisów w kuchni, bo mama lubi gotować i dobrze to robi ;).

#24 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 10 lutego 2014 - 14:02

Chociaż jeśli chodzi o rozrywkę, dla mnie to nie tylko filmy ale i książki czy jakieś proste gierki.

A co z książkami miałoby być nie tak? Wszystko co w pfd czy epub czytasz bez problemu. Gierki proste i mniej proste też są. Filmy bez problemu odtworzysz w większości formatów. Czasami problemem może być streaming przy flashu czy silverlight. W przypadku pierwszego wystarczy jakaś przeglądarka obsługująca flash. A silverlight to nie wiem, dla mnie to jest jakaś egzotyka :-).

#25 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 postów

Napisano 10 lutego 2014 - 14:17

Proszę wybaczyć i przeprosić Oczy.

Polecanie czegoś na zwykłym wyświetlaczu 8 cali z rozdzielczością 1024 x 768 do CZYTANIA pdfów?

Trzeba nie mieć szacunku do swoich oczu, żeby polecać do DŁUGIEGO czytania iPad mini pierwszej generacji.

Licząc po cenach oficjalnych, "okazje: darujmy sobie.
1250 zł iPad mini pierwszej generacji

kontra

900 zł Nexus 7 drugiej generacji z retiną (do codziennego użytku)
minus 600 zł Kindle PaperWhite lub 350 zł Kindle Classic (na długie czytanie książek)

Za cenę słabego i przestarzałego iPada mini porządny czytnik Kindle
lub 300 zł więcej zestaw z Kindle Paperwhite.

Oczy ma się tylko jedne, nie niszczmy ich długim czytaniem na starym iPad mini.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych