Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

czy warto kupić macbook'a w USA?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 tgr2007

tgr2007
  • 199 postów
  • SkądPolska

Napisano 06 listopada 2007 - 22:58

Kwestia ceny - czy np. osoba przywożąca może nie płacić podatków? Czy gwarancja będzie uznana w Polsce? System Leopard: czy on da się przestawić na język PL, czy ew. trzeba kupic polskie wydanie OS? Czy nie będzie kłopotów z polskimi literami na klawiaturze Macbooka made in USA? No i ostatnie pytanie o WiFi: mam w domu Linksysa WRT54GC, czy taki ruter wystarczy do macbooka, czy musi być specjalny AirPort Extreme Base Station? Sorki za lamerskie pytania, ale jestem pececiarz i maki to na razie czarna magia, od czytania forum mam coraz większy mętlik w głowie :-)

#2 DonArturo

DonArturo
  • 711 postów
  • SkądEsquel, ARG

Napisano 06 listopada 2007 - 23:03

1. jeśli nie zgłosisz na cle to nie placisz 2. szukaj na forum gdzieś to było 3. Leopard ma wbudowaną opcję j. polskiego 4. nie ma kłopotów z polskimi znakami 5. wifi powinno działać bez problemu

#3 tgr2007

tgr2007
  • 199 postów
  • SkądPolska

Napisano 06 listopada 2007 - 23:14

Dziękuję za szybką odpowiedź!

#4 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 06 listopada 2007 - 23:25

wifi to wifi - standard, działa. po prostu air port base station jest apple a produkty apple dobrze współpracują ze sobą, na reszte pytań doskonale odpowiedział poprzednik

#5 butthead

butthead
  • 165 postów
  • SkądJózefów, Warszawa, Poland, Poland

Napisano 06 listopada 2007 - 23:30

oczywiście samo 'niezgłoszenie' nie wystarczy ... jeszcze celnicy muszą puścić :) (czyli raczej w pudełku nie przewieziesz, tak samo jak większej liczby laptopów)

#6 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 07 listopada 2007 - 08:41

1. Tak jak wyżej, a jeżeli Ci na pudełku zależy, to wyślij pocztą. Jak naliczą cło (tak było w przypadku kumpla) to po prostu się po nie nie zgłaszasz i nie masz pudełka albo idziesz i się z nimi wykłócasz , a jak dobrze pójdzie to zrozumieją że to tylko pudełko. 2.Możesz sobie nawet mongolskie ustawić. 3.nie wiem 4. nie znam się

#7 DonArturo

DonArturo
  • 711 postów
  • SkądEsquel, ARG

Napisano 07 listopada 2007 - 10:10

z jednym laptopem nie będzie najmniejszego problemu, tylko trzeba go przewozić w bagażu podręcznym (by wyglądało, że to Twoje narzędzie pracy)

#8 Googlarz

Googlarz
  • 384 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 listopada 2007 - 13:45

jak kupisz na Amazon.com to nie zaplacisz podatku od zakupu (stanowy)!!!! no i masz klawiature US ktora bez porownania jest lepsza od International!

#9 denis

denis
  • 589 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 08 listopada 2007 - 17:06

z jednym laptopem nie będzie najmniejszego problemu, tylko trzeba go przewozić w bagażu podręcznym (by wyglądało, że to Twoje narzędzie pracy)

z US przywoziłem w pudełkach aparat oraz telefon w bagażu, a nawet sporą część od karoserii auta (grill), więc myślę że do macbooka się nie przyczepią.

#10 hitman75

hitman75
  • 372 postów

Napisano 08 listopada 2007 - 23:31

jak kupisz na Amazon.com to nie zaplacisz podatku od zakupu (stanowy)!!!!

no i masz klawiature US ktora bez porownania jest lepsza od International!

Nie rozumiem. A w czym jest lepsza?

#11 vonProteus

vonProteus
  • 53 postów

Napisano 09 listopada 2007 - 10:23

A co z gracja? Czy macbooka z USA można serwisować w Polsce?

#12 Misty

Misty
  • 46 postów

Napisano 09 listopada 2007 - 11:41

tak, gwarancja jest uznawana z w Polsce z jednym tylko warunkiem który należy spełnić: dowód zakupu z numerem seryjnym.

#13 hitman75

hitman75
  • 372 postów

Napisano 09 listopada 2007 - 11:49

A co z gracja?
Czy macbooka z USA można serwisować w Polsce?

Poczytalem wczoraj o tym troche na forum i jest duzo sprzecznych informacji. Raz pisza, ze jest uznawana, w innym temacie jest, ze trzeba miec dokument z oplaconym cłem, w jeszcze innym temacie, ze trzeba miec gwarancje miedzynarodowa itd... Ale doczytalem sie jeszcze, ze jesli sa problemy z gwarancja to tylko w POLSCE! Czy mozna np. oddac kompa z gwarancja z usa do szwabow albo do szwecji(tam mi najblizej)?

---- Dodano 09-11-2007 o godzinie 13:50 ----
tzn czy ja Polak moge tak zrobic...

#14 Misty

Misty
  • 46 postów

Napisano 10 listopada 2007 - 12:13

pisałam w tej sprawie do serwisu sadu... prawdą jest że musisz mieć międzynarodową gwarancję ale, jak kupisz macbooka w USA to właśnie taką dostaniesz. NA moje pytanie skierowane do serwisu co jest wymagane dostałam odpowiedź że dowód zakupu z numerem seryjnym.

#15 Olek4

Olek4
  • 592 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 listopada 2007 - 22:26

Myślę że wymóg opłacenia cła to po prostu pretekst żeby nie mieć roboty na głowie w SADzie. A co np. z obcokrajowcem przybyłym do Polski czy to na wakacje, do pracy czy inny dłuższy pobyt, któremu zepsułby się MacBoook (Pro) na gwarancji ? Przecież nie ma on obowiązku płacenia cła.

Od razu przychodzi mi na myśl pan Czaban dzwoniący do TPSA do pana Lebiedzia. Ktoś taki powinien zadzwonić do SADu :)
Jeśli ktoś tego jeszcze nie zna - serdecznie polecam, do odsłuchania pod adresem http://mp3y.rozrywka...smieszne.pl.wav

#16 sprint

sprint
  • 35 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 listopada 2007 - 22:44

Miedzynarodowa gwarancja i dowod zakupu z numerem seryjnym wystarcza-ostatnio wymieniali mi na gwarancji matryce w mb kupionym w Tokio i nie bylo problemow

#17 lapizapi

lapizapi
  • 36 postów

Napisano 19 listopada 2007 - 14:24

A jak jest z DVD da sie ogladac filmy wydane w polsce, i da sie przesawic jezyk na zainstalowany systemie

#18 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 19 listopada 2007 - 18:12

hymm no właśnie... o tym nie myślałem. jak z DVD? ale region to chyba tylko dotyczy odtwarzaczy DVD, tak? (nie znam się, tylko głośno myślę) ^_^

#19 lapizapi

lapizapi
  • 36 postów

Napisano 19 listopada 2007 - 18:37

A i apple store w usa nie wysyła do polski a

#20 kudlatykudikudicini

kudlatykudikudicini
  • 54 postów
  • Skądkrk/wawa

Napisano 20 listopada 2007 - 22:11

hymm no właśnie... o tym nie myślałem. jak z DVD? ale region to chyba tylko dotyczy odtwarzaczy DVD, tak? (nie znam się, tylko głośno myślę) ^_^

ja kupiłem powerbook'a w USA i DVD działa bez zarzutu

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych