Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Ipad nie chce się ładować

• Please log in to reply
21 replies to this topic

#1 Firell

Firell
  • 18 posts

Posted 07 February 2014 - 08:34

Witam, Jestem nowy w apple to mój pierwszy iProdukt ;), Ipad pierwszej generacji Wifi&3g 64GB w zestawie dostałem kabel do niego lecz bez ładowarki sieciowej (może w tym problem) Itunes się łączy lecz ładowanie nie odbywa się, doczytałem że USB może być za słabe w moim laptopie więc podłaczyłem pod Amplituner który ma 5v na 1A oraz pod pare ładowarek sieciowych z HTC o takiej samej specyfikacji jednak przy tych mocniejszych portach dostaje komunikat "to akcesorium nie obsługuje ładowania", zrobiłem JB przez Cydie sciągłem NoAccSplash oraz Resupported 4.0+ niestety bez rezultatu, podmieniałem również plik iapd co również nie podziałało, co jescze mogę zrobić? Dodam że zostawiłem na noc Ipada podłączonego do ładowarki sieciowej z tabletu Asus i naładował się do 25% (oczywiście był wyłączony podczas ładowania) Wersja iOS: 5.1.1

#2 biblo

biblo
  • 432 posts

Posted 07 February 2014 - 08:37

Ten iPad potrzebuje mocniejszej ładowarki (chyba 10W, czyli ~2A). Zamiast kombinować kup ładowarkę przeznaczoną do iPada...

#3 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 07 February 2014 - 09:37

Podłącz pod normalną oryginalną ładowarkę i oryginalny przewód USB, a nie baw się ideologicznie w instalowanie śmieci z Cydii. Ładowarka musi być oryginalna Apple i mieć prąd ładowania 2A (moc 10W), przewód USB też musi być oryginalny. Nie wnikaj dlaczego tylko zwyczajnie kup oryginalny komplet. Ewentualnie sprawdź jeszcze u kogoś na oryginalnym komplecie aby wykluczyć, że iPad jest uszkodzony. Ale skoro na wyłączonym się powoli ładuje to wszystko wskazuje właśnie na zły przewód lub zbyt "słabą" ładowarkę.

#4 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 07 February 2014 - 09:39

Oryginalna ładowarka może być jeszcze 12W też powinna pasować.

#5 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 07 February 2014 - 09:43

Oryginalna ładowarka może być jeszcze 12W też powinna pasować.

Tak, oczywiście i na pewno wszystko będzie działać. Napisałem o ładowarce 10W, bo taka była oryginalnie w zestawie z iPadem pierwszej generacji.

#6 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 07 February 2014 - 10:01

Dodałem bo czytając forum czasami dochodzę do wniosku, że nie jest wiedzą powszechną to, że mocniejsze ładowarki/zasilacze podłączyć można bez problemu :)

#7 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 posts
  • SkądBiała Podlaska

Posted 07 February 2014 - 10:05

Oryginalny używany zestaw w bardzo dobrym stanie kosztuje 40 zł. Sam ostatnio kupiłem samą oryginalną ładowarkę za 25 zł.

#8 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 07 February 2014 - 10:10

Dodałem bo czytając forum czasami dochodzę do wniosku, że nie jest wiedzą powszechną to, że mocniejsze ładowarki/zasilacze podłączyć można bez problemu :)

Do sprzętu Apple można podłączać wszelkie mocniejsze ładowarki, o ile są przyzwoitej jakości. iPhone/iPad sam reguluje prąd ładowania i takim samym prądem się ładuje niezależnie od tego czy ładowarka ma nominalną moc czy większą.
Napięcie musi być odpowiednie czyli 5V, a maksymalna wydajność ładowarki może być wyższa.

#9 Firell

Firell
  • 18 posts

Posted 07 February 2014 - 18:17

Kabel mam oryginalny, tylko to było w zestawie, gdzieś czytałem jescze o sterownikach do płyt asus które mogą naładować iPada AiCharger czy jakos tak używał ktoś tego?, Zaisntalowałem AIChargera na komputerze i przez chwile pokazuje się błyskawica na baterii lecz po chwili komunikat że akcesorium nie obsługuje ładowania.

#10 biblo

biblo
  • 432 posts

Posted 07 February 2014 - 21:57

Ale uparty jesteś... Oryginalna/dedykowana ładowarka rozwiąże Twoje problemy.

#11 Firell

Firell
  • 18 posts

Posted 08 February 2014 - 10:12

Staram się rozwiącać ten problem jak najszybciej i jak najniższym kosztem ;) Kupiłem ładowarke 5v/1A ale ona może być zasłaba, od kuzyna porzyczyłem ładowarkę od iphona 2s na 1,2A z tego co widziałem i ta działała do 45%, kupiłem więc na allegro ładowarke 5v/3,1A z dwoma gniazdami USB nie będzie zbyt mocna?

#12 flypek

flypek
  • 118 posts

Posted 08 February 2014 - 10:33

Zamiast od razu kupić oryginał, wydajesz pieniądze na jakieś półśrodki...miałem kiedyś nieoryginalną ładowarkę i w czasie ładowania z urządzenia się nie dało korzystać bo obraz drżał w momencie dotyku.. pamiętaj, skąpy dwa razy traci.

#13 Firell

Firell
  • 18 posts

Posted 08 February 2014 - 10:46

W ostateczności w przyszłym miesiącu kupie dedykowaną, chce tylko wiedzieć czy 3,1A to nie za dużo (dodam że przypadła mi do gustu z powodu dwóch portów USB mogłbym szybciej ładować tablet żony)

#14 biblo

biblo
  • 432 posts

Posted 08 February 2014 - 11:35

3,1 A oznacza, że taka jest całkowita wydajność prądowa tej ładowarki i jeśli podłączysz do niej odbiornik pobierający mniejszy prąd, to nic się nie stanie. Ale pamiętaj, że urządzenia Apple są bardzo "wybredne" jeśli chodzi o akcesoria i może się okazać, że nie Twój iPad nie będzie chciał działać ze wspomnianą ładowarką. A swoją drogą, podejrzewam że ta ładowarka (3,1A, czyli przeszło 15W) ma większe wymiary od tej oryginalnej Apple, czyli będzie bardziej kłopotliwa np. w podróży. Może to również warto wziąć pod uwagę, aby nie pogarszać mobilności iPada... A jak już ktoś wcześniej wspomniał, oryginał to koszt od 25 zł... BTW:: nie potrafię zrozumieć takiego "podcierania sobie szkłem" dla kilkunastu złotych, w sytuacji gdy dotyczy to np. urządzenia za kilkaset/kilka tysięcy złotych. Dla mnie jest to głupota, a nie oszczędność, bo te różne niefirmowe "wynalazki" nie tylko mogą nie działać (i wówczas są to tylko wyrzucone pieniądze w błoto), ale zdarza się również, że potrafią uszkodzić sprzęt, do którego są podłączone (lub nawet zapalić), co może spowodować straty idące w grube tysiące złotych... No ale cóż, kto bogatemu zabroni...

#15 Firell

Firell
  • 18 posts

Posted 08 February 2014 - 12:41

Dobrze dziękuję za pomoc ;) BTW ładowarka od kuzyuna jednak ładuje coś nie łączyło, tamtą też sprawdze, a i oryginalną w pozniejszym terminie kupię, niestety nie mogłem znaleść tańszej oryginalej ładowarki niż 45 zł a tą 3,1A kupiłem za 17 zł. Ładowarka 5V/1A ładuje dodatkowo zaobserwowałem że iPad zaczął się ładować z komputera tylko czego to mogła być zasługa(może jakiejś aplikacji z cydii? tweaka?)? Czekam jeszcze na dostawę mocniejszej ładowarki, dodatkowo za jakies marne grosze kupiłem mobilną ładowarkę 5V/500mA lecz ta jest chyba stanowczo zbyut słaba komunikat "Ładowanie nie odbywa się.

#16 Firell

Firell
  • 18 posts

Posted 11 February 2014 - 13:43

No i poładował się dwa dni na ładowarce 5v/1A ładował sie z komputera wszystko fajnie aż tu nagle....To akcesorium nie obsługuje ładowania... Co mogło zaszkodzić? Czy isntalacja jakiejś aplikacji mogła wywołać taki efekt?

#17 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 11 February 2014 - 16:25

Rozumiem, że nie trafia do Ciebie co tutaj piszemy. Kupujesz jakieś śmieci za kilkanaście złotych i dziwisz się, że iPad nadal nie działa. Nie zauważyłeś też pewnie, ze prawdopodobnie kupując te śmieci już w sumie wydałeś taką kwotę, za jaką miałbyś ładowarkę oryginalną. Poza tym nie wiem czy masz świadomość tego z czego wykonana jest ładowarka za kilka złotych i jakim zagrożeniem jest dla sprzętu. Skąd wiesz, że kabel USB jest oryginalny? U nas w sklepie oryginalna, kompletna ładowarka z przewodem USB i wszystkimi przejściówkami kosztuje 99 złotych. Kupuj dalej ładowarki za kilkanaście złotych, na pewno poprawisz humor wszystkim jak w końcu napiszesz, że któraś z nich spaliła tego iPada.

#18 meiss

meiss
  • 1345 posts

Posted 11 February 2014 - 16:41

To może ja. Najprościej jak potrafię. Mam nie oryginalną ładowarkę do iPada. Raz go ładuje, raz wyskakuje komunikat "to akcesorium itp". Zależy to od dobrego humoru iPada i ładowarki. Mam też oryginalną ładowarkę i ładuje zawsze. Rozumiesz już, co wszyscy do Ciebie piszą?

#19 Firell

Firell
  • 18 posts

Posted 11 February 2014 - 17:56

Dobrze zatem, czy możecie mi pomóc znaleźć odpowiednią ładowarkę?
domyślam się że ta to shit jak poprzednie?
[url=http://allegro.pl/07-dedykowana-ladowarka-sieciowa-do-ipad-1-2-3-i3936693356.html]07 Dedykowana Ładowarka Sieciowa do iPad 1 2 3 (3936693356) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.[/url]
Albo ta? [url]http://agdrtv.net/p/159/18310/oryginalny-zasilacz-ladowarka-apple-new-ipad-3-10w-akcesoria-ipad-akcesoria-apple.html[/url]

#20 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 11 February 2014 - 18:00

Oryginalna ładowarka apple 12w - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Zasilacz USB o mocy 5 W firmy Apple - Apple Store (Polska)
Zasilacz USB o mocy 12 W firmy Apple - Apple Store (Polska)

#21 Firell

Firell
  • 18 posts

Posted 11 February 2014 - 18:16

A kabel?

#22 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 12 February 2014 - 00:16

Przewód z wtyczką 30-stykową i złączem USB firmy Apple - Apple Store (Polska)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users