Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

CorelDraw a macbook.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 artworks

artworks
  • 2 postów

Napisano 05 lutego 2014 - 12:03

Witajcie, jestem tu nowy ze względu na sytuację, która postawiła mnie "pod ścianą" i muszę szybko rozwiać wszelkie wątpliwości. Przewertowałem wiele tematów i tutaj i ogólnie w sieci i ciągle widzę podzielone zdania. Muszę kupić laptop (!) do projektowania graficznego. W 90% są to grafiki wektorowe, które tworzę w programie CorelDraw (siedzę już w nim kilka lat na PC). Dlatego moje pytanie, czy jest wersja CorelDraw na Macbook Pro? Czytałem o wersji 11 zdaje się, i wiem że jest niestabilna. Czytałem także o wirtualce, na której można postawić win7 np. i zainstalować pakiet CDR. Ale czy warto? Chodzi o wydajność. Renderuję projekty, które czasami mają 10 x 20 m. Wszyscy graficy, których znam pracują na apple, polecają z czystym sumieniem. Lecz większość używa pakietu photoshop. Jakie jest Wasze zdanie w tej kwestii? Chciałem kupić MacBook'a Pro 13" + oczywiście zewn. monitor, dysku ssd 128GB (+ dysk zewnętrzny), 8GB Ramu. Wycenili mi go na coś w okolicach 6tys. Mac czy PC? Proszę doradźcie coś bo sprawa płonie wręcz!

#2 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 05 lutego 2014 - 12:10

http://myapple.pl/gr...l-draw-mac.html

#3 klaus

klaus
  • 422 postów
  • SkądM-G miasto anioła

Napisano 05 lutego 2014 - 15:59

Jedyna rzecz jaką polecam z corela - otwórz zapisz do starego illu albo pdfa i otwórz Illustratora. Dla starszych projektów freehenda mam gdzieś starego. Ale to tylko i wyłącznie moje zdanie. "Chroń mnie Panie przed plikami z corela"

#4 vrack2

vrack2
  • 291 postów
  • SkądBirmingham/Nottingham

Napisano 05 lutego 2014 - 16:54

Nie kupuj maca tylko po to żeby używać najważniejszych programów na wirtualnej windzie.

#5 artworks

artworks
  • 2 postów

Napisano 05 lutego 2014 - 17:25

To jaki Waszym zdaniem najlepszy laptop do grafiki? w okolicach 5000zł, bo będę musiał dokupić monitor tak czy owak.

#6 putin1991

putin1991
  • 44 postów

Napisano 07 maja 2014 - 08:22

Witam, masz kilka rozwiązań 1: kupić adobe illustrator ( corl na mac po angielsku) 2. zainstalować windowsa na macu w środowisku bootcamp, fajnie to działa całkiem. Minusem jest wyłączanie i włączanie komputera. w celu przelogowania 3. zainstalować program typu parallels, jednocześnie pracując na osx masz windowsa( dożyna procka ogromnie się będzie grzać) jak kupisz maca odrazu wsadz dysk ssd wyjmij napęd obtyczny i na jego mieejsce wsadz dysk ssd w kieszeni. ns dysku ssd postaw osx. na orginalnym dysku zainstaluj windowsa i partycje na dane , alternatywa- kup zwykły pc zapierdzielisz go za rok programami bedziesz reinstalował system co roku i nic z tego nie bedzie

#7 koh

koh
  • 2 186 postów

Napisano 07 maja 2014 - 08:38

...alternatywa- kup zwykły pc zapierdzielisz go za rok programami bedziesz reinstalował system co roku i nic z tego nie bedzie

Dział z bajkami to nie w tym miejscu. Zawodowo całe biuro siedzi na PC i jedyne instalacje są przy zmianie skrzynek, płyt głównych, dysków... Prędzej padnie dysk niż prawidłowo użytkowany system. A to, że ty prawdopodobnie praktykujesz "zapierdzielanie" systemu lewym oprogramowaniem w jakiś niemierzalnych ilościach, nie czyni systemu winnego.

#8 pawel_kon

pawel_kon
  • 1 postów
  • Skądkraków

Napisano 07 maja 2014 - 13:54

zamiast corela wolę photoshopa - dla mnie bardziej czytelny

#9 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 07 maja 2014 - 14:24

A co ma Corel Draw program do wektorów z Photoshopem (programem do grafiki rastrowej wspólnego)? Pakiet to nie Photoshopa a Adobe i dziś zresztą w dobie Cloud został zniesiony. Po wyjaśnieniach bzdur warto jednak odpowiedzieć. Koledzy pracujący w Adobe pracują w Adobe i im to Adobe na Apple służy. Zresztą strasznie wygodnie jest pracować na dokumentach i ten styl pracy w Apple bardzo mocno sobie cenię. Ty nie chcesz czy też nie możesz pracować w pakiecie Adobe a skoro przez większość czasu masz siedzieć w Corelu to nie widzę najmniejszego uzasadnienia dla komputera Apple. Tak jak kolega Koh napisał bajki to my nie nam ;) Windows jest szybki i stabilny. Komputery też znajdziesz ładne i ładniejsze. Nie pakuj się w Apple tylko dlatego, że ktoś poleca. Poleca go ten, co pracuje w OsX. Ty nie pracujesz i pracować nie będziesz.

#10 klaus

klaus
  • 422 postów
  • SkądM-G miasto anioła

Napisano 08 maja 2014 - 08:26

ad1. Illustratora kup. Jak go poznasz to do corela nie będziesz już tak chętnie wracał. Nie wiem jak jest z windowsami, pewnie dobrze, jednak kilka braków w codziennej pracy typu automator powoduje że: "kto się przyzwyczaił temu trudno jest się odzwyczaić". A jeśli to praca, a nie domowe hooby, to łatwo sobie wyliczysz co się bardziej opłaca.

#11 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 08 maja 2014 - 10:45

Wiesz Klaus to kwesti skali. Im większe firmy tym lepiej to wszystko jest przygotowane. Illustrator nie jest panaceum w momencie, w którym pracujemy już X lat w Corelu a prace są skomplikowane. Zapisywanie tego do Illustratora i trzymanie kciuków by się otwarło albo strata czasu na naukę programu bo ktoś powiedział, że Apple do grafiki. Tak było a już dawno nie jest. Owszem OsX jest wygodny, Illustrator też ale nie zawsze taka przesiadka ma sens. Temat ten powstał bo ktoś tam powiedział, że Apple jest świetne do grafiki i czy istnieje Corel bo jest potrzeba jego używania. Jeśli potrzebny jest Corel a w tym Corelu robi się co się chce w dodatku za tym Corelem stoi pokaźna baza rzeczy, do której trzeba, chce się wracać to Apple nie ma sensu. Ot fanaberia, na której pewnie za chwile stanie Windows z Corelem. Do Illustratora też trzeba się przyzwyczaić i nauczyć jak terminy gonią to nie ma zbyt wiele czasu na błędy.

#12 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 08 maja 2014 - 11:32

ja używam wirtualnej windy i corela, ilustrator jest fajny ale mi nie pasuje, kilka lat pracy i przyzwyczajeń robi swoje, dodatkowo illustrator troche zamula, i czasami wiesza się w najmniej oczekiwanym momencie. Oczywiście fajnie jest go używać jak się dużo w PS używa smart obiektów i vectorów, ale do pracy przy krzywych, wycinania etc wole i będę używać corela. @Wieslawo podpisuje sie trzema łapami.

#13 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 maja 2014 - 13:05

To i ja dodam coś od siebie. Na Corelu się pracowało bo był tani (11stka mnie wyszła chyba ze 400zł gdzie illustrator kosztował 2000zl)...ale na boga 11stka to oprogramowanie z 2003? roku.....to są lata świetlne w grafice wektorowej w porównaniu z tym co oferuje CS6 albo CC. Natomiast odnośnie Corela na Mac'u to musiał byś kupić Maca na PPC za 500-600zl a nie Maca na intelu za 5000 bo Corel na Intelu po prostu nie dziala - próbowalem na 10.4 w 2007 - to była masakra - dlatego przerzuciłem się na Illustratora bo sprzęt wymusił przejście (czego do tej pory nie żałuje) ale - Corel na PPC G5 2x2ghz z 2GB ramu - śmiga aż miło :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych