Jednak ci z nas którzy używają FCPX mają problem, gdyż nie ma dostępnych jakiś ciekawych, życiowych testów. Nie wiadomo jaki hardware ma sens, jaki jest przesadą, a jaki będzie za słaby.
Dlatego proponuję stworzyć serię testów, które każdy będzie mógł przeprowadzić na swoim sprzęcie i tutaj wrzucić. Wówczas powstałaby ciekawa baza porównująca maci pod kątem tego programu. Nie mniej jednak testy FCPX muszą opierać się na klipach wideo i żeby test był miarodajny muszą to być dokładnie te same klipy. Jakby ktoś mógł udostępnić serwer na który można by było wrzucić 100-300MB, aby każdy mógł pobrać owe klipy bez opłat to byłoby super.
Osobiście dysponuje aktualnie 3 komputerami apple i przeprowadziłem kilka życiowych testów. Ściągnąłem kilka kompletnie różnych klipów z internetu. Zaimportowałem, przeanalizowałem pod każdym kątem, przetranskodowałem zarówno pod optimaized media jak i proxy, następnie utworzyłem projekt 1080p 60fps i wrzuciłem do niego wszystkie klipy. Dodałem 3 efekty, 3 przejścia i far far away na koniec. Zrenderowałm (wcześniej wyłączyłem renderowanie w tle), oraz wyeksportowałem pod urządzenia apple w 1080p. Do tego przeprowadziłem klasyczne testy geekbench i cinebench.
Komputery to:
1. MacBook Pro 15 Late 2013 2,6GHz GT750M 16GB RAMu 1TB
2. Ten sam co powyżej, ale z wymuszoną Iris Pro (nie mam pewności czy wówczas wszystko działa jak powinno)
3. MacBook Pro 13 Retina Late 2013 2,4GHz 8GB RAMu 256GB
4. Mac Mini Late 2012 i7 2,3GHz 8GB RAMu 1TB HDD (FCPX na dysku wewnętrznym, ale biblioteka już na zewnętrznej macierzy 2x3TB 3,5' HDD)
Strasznie zaskoczyła mnie niewielka różnica między HD4000 a Iris w testach. Zawsze myślałem że między HD4000 a HD5000 jest przepaść, Iris jest jeszcze trochę lepsze, a Iris Pro nieznacznie lepsze od Iris. W praktyce jest przepaść między Iris Pro a Iris. Cała reszta dosyć zbliżona.
Podsumowując wyszło tak:

Chciałbym wspomnieć jeszcze o hałasie. Najcichszy, mimo iż najwolniejszy, był Macbook pro 13. Jedynie podczas renderingu zrobił się głośnawy, co w praktyce by nie zaszło, gdyż renderowałby na bieżąco i by się nie zagrzał. Podczas innych testów był ledwie słyszalny. W 15tce wiatraki pracowały właściwie od razu na maksa. jedynym wyjątkiem jest rendering na Iris Pro, gdzie komputer był ewidentnie słyszalny, ale jeszcze nie głośny. Mac mini cały czas był dobrze słyszalny. Trzeba jednak tylko zaznaczyć że 15tka jest dużo głośniejsza przy otwartym ekranie niż zamkniętym. Jakby używać jej na tej samej zasadzie co mini (zewnętrzna myszka, klawiatura i ekran) to pod kątem hałasu byłyby to 2 porównywalne komputery.
Nawet jak wątek umrze to chyba zamieściłem tutaj dosyć ciekawe porównanie