Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Brak uprawnień do zapisu na dysku zewnętrznym

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 mestoor

mestoor
  • 10 postów
  • SkądNowy Targ

Napisano 04 lutego 2014 - 16:39

witam
wiem, że było kilka takich tematów ale niestety żaden nie rozwiązał mojego problemu oraz wszystkie są zamknięte… [URL="http://myapple.pl/mac-os-10_6-snow-leopard/117297-dysk-zewnetrzny-wd-i-snow-leopard.html"]np.TUTAJ[/URL]

Posiadam dysk zewnętrzny Seagate 1TB, na którym ZAPISAŁEM moje dane pod systemem OS X Snow Leopard w celu zrobienia formatu i aktualizacji systemu. Po aktualizacji do systemu OS X Mavericks możliwy jest tylko odczyt danych, nie mam możliwości zapisu na nim.
- W "narzędziach dyskowych" nie można sprawdzić tego dysku, oraz niemożna naprawić uprawnień dysku. (nawet przez boot CD)
- w informacjach o dysku nie można zmienić uprawnień.
- na dysku także nie działa wyszukiwarka spotlight

…wiem, wiem… Na dysku jest system plików NTFS. Tylko dlaczego pod systemem 10.6.8 dało się na nim zapisać a po aktualizacji do Mavericks nie ma takiej możliwości?
Dodam jeszcze, że dysk nie był NIGDY podpinany pod Windows, ani pod żadnym innym komputerem.

Czy ma ktoś na to sposób? Próbowałem naprawdę wielu opcji i nie mogę sobie poradzić. Na dysku jest ok. 360 GB danych, także nie chciałbym kopiować tego tam i z powrotem żeby sformatować dysk do innego systemu plików, tym bardziej, że działał wcześniej dobrze….

Z góry dzięki za pomoc!

#2 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 04 lutego 2014 - 16:41

Pewnie dlatego, że miałeś pod 10.6.8 zainstalowany sterownik do NTFS, który zainstalowałeś tak dawno, że sam o tym zapomniałeś. Rozwiązanie znajdziesz w całej masie postów na ten temat na forum.

#3 mestoor

mestoor
  • 10 postów
  • SkądNowy Targ

Napisano 04 lutego 2014 - 17:02

Sterownika specjalnie do dysku nie instalowałem, gdyż dysk został zakupiony specjalnie w celu zrobienia Backup'u, więc podpiąłem, skopiowałem na niego dane i instalowałem nowy system. Spróbuję jeszcze z tym sterownikiem i dam znać jak poszło.

#4 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 04 lutego 2014 - 17:12

Cudów nie ma. Mac OS X natywnie nie pisze po NTFS.

#5 mestoor

mestoor
  • 10 postów
  • SkądNowy Targ

Napisano 04 lutego 2014 - 18:46

Udało się i na dysku jest możliwy zapis i odczyt :D

Po przegrzebaniu kilku tematów o sterownikach NTFS do Mac OS X zrobiłem tak:

- pobrałem ze strony Seagate sterowniki NTFS do Mac
- instalując okazało się, że jest to Paragon NTFS for Mac OS X (wersja FULL, aktywowana)
- po instalacji restart i wszystko śmiga ;D

Mam nadzieję, że dla kogoś z podobnym problemem będzie to przydatne.

Dzięki za pomoc! :D

#6 tomtom_su

tomtom_su
  • 381 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 30 kwietnia 2014 - 09:55

Cześć jaki masz ten dysk Seagate'a bo mam podobny problem z GoFlex Desktop. Pobrałem ze strony producenta NTFS for Mac ale okazuje się że jest to wersja 9.coś a z tego co widziałem na stronie Paragona dopiero wersja 11 pracuje na Mavericksie możesz sprawdź w Preferencjach Systemowych którą masz wersje. Z góry dzięki.

#7 mestoor

mestoor
  • 10 postów
  • SkądNowy Targ

Napisano 30 kwietnia 2014 - 12:15

Mój dysk to Seagate Backup Plus 1TB a wersja Paragon NTFS to 9.5.5.

Po instalacji tego sterownika na dysku pojawiła się możliwość zapisu ale wyszukiwanie plików przez spotlight nie działa. Kiedyś postaram się to jeszcze naprawić.

#8 Sim1

Sim1
  • 329 postów

Napisano 30 kwietnia 2014 - 13:14

Snow Leopard miał jeszcze możliwość wymuszenia natywnego zapisu na ntfs... choć może usunęli to gdzieś po drodze i w 10.6.8 już się nie dało
10.6: Enable native NTFS read/write support - Mac OS X Hints

#9 mestoor

mestoor
  • 10 postów
  • SkądNowy Targ

Napisano 30 kwietnia 2014 - 15:47

No ale przecież 10.6.8 to Snow Leopard i właśnie na tym systemie u mnie wszystko chodziło bezproblemowo. dopiero na systemie 10.9 czyli Mavericks zaczęły się problemy. Ciekawe czy jest jakaś możliwość wymuszenia natywnego R/W w Mavericks?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych