Jak zapisać w TexEdit stałą czcionkę?
Napisano 01 lutego 2014 - 09:14
Napisano 01 lutego 2014 - 09:27
Napisano 01 lutego 2014 - 12:09
Ustawiłem tak jak wspomniałeś i jest super. Dziękuję JerryEvo.Zmiana czcionki domyślnej w TextEdit:
Preferencje > Nowy dokument > Czcionka tekstu zwykłego
Nie wiem jak odnaleźć tę funkcję.Jeśli wkleisz do OpenOffice za pomocą funkcji "Wklej specjalnie" możesz tekst wrzucić jako niesformatowany - wtedy nie zmieni czcionki.
Jeszcze napotkałem na jedną interesującą rzecz. W preferencjach Czcionka: napotkałem na dwie opcje, i nie wiem jak je ustawić bo nie rozumiem na czym polega różnica.
czcionka tekstu zwykłego:
czcionka tekstu sformatowanego:
Dziękuję za pomoc.
Napisano 01 lutego 2014 - 12:14
Nie wiem jak odnaleźć tę funkcję.
Jak masz otwarty dokument to w menu Edycja masz pewnie tuż obok "Wklej" - sprawdzałem na LibreOffice - są na tyle podobne, że w OpenOffice też powinna być ta opcja.
Jeszcze napotkałem na jedną interesującą rzecz. W preferencjach Czcionka: napotkałem na dwie opcje, i nie wiem jak je ustawić bo nie rozumiem na czym polega różnica.
czcionka tekstu zwykłego:
czcionka tekstu sformatowanego:
Pierwsza jest dla plików tekstowych bez żadnego formatowania (TXT). Druga dla plików RTF(D), w których używasz pogrubienia, pochylenia, różnych wielkości czcionek.
Ustaw obie na to samo to nie będziesz miał rozterek.
Napisano 01 lutego 2014 - 17:31
Napisano 01 lutego 2014 - 17:41
Napisano 02 lutego 2014 - 10:28
Gdy powiększę sobie litery w TextEdit: ( tylko po to bym lepiej widział tekst ), to niestety ale zawsze gdy wklejam tekst do OpenOffice, pozostaje on zbyt duży. Ja chciałbym aby materiał z TextEdit przyjmował wielkość liter OpenOffice.
Tekst, który wklejasz ma formatowanie?
Próbowałem następujących kroków:
-Skopiowałem treść w programie TextEdit
-kilkam: Edytuj
-wklej specjalne
( ukazują się 2 opcje ):
a-tekst formatowany (RTF)
b-niesformatowany tekst
Próbowałem dwóch opcji ale wciąż litery wklejają się zbyt duże.
Napisano 02 lutego 2014 - 15:28
Napisano 03 lutego 2014 - 21:45
Dokładnie jest tak jak napisałeś. Sory że dopiero teraz zakapowałem. Wielkie dzięki JerryEvo. Sposób ten jest tak fajny, że zastanawiam się czy nie można by go było zapisać w ustawieniach domyślnych, aby podstawowa komenda ,,wklej" już wklejała treść jak przy specjalnym wklejaniu tekstu niesformatowanego? W przeciwnym wypadku za każdym razem trzeba klikać aż 3 razy.Przy specjalnym wklejaniu tekstu niesformatowanego powinien użyć takiej czcionki jak aktualna w OpenOffice.
Dziękuję.
Napisano 03 lutego 2014 - 21:55
Napisano 04 lutego 2014 - 08:26
⇧⌥⌘V - u mnie taki skrót klawiszowy powoduje wklejenie bez formatowania.
Da się to szybko i wygodnie zrobić klawiaturą.
Nie spodziewałem się że Twoja pomoc JerryEvo, okaże się zaowocować tak wieloma korzyściami. Wszystko co napisałeś udało mi się wprowadzić.
Możesz sobie wyobrazić moją radość polegającą na tym że wpisałem sobie funkcję do myszki ze skrótem „niesformatowany tekst”. Teraz po jednym kliknięciu myszką, każda kopia z różnych mych dokumentów, przypisuje się formatem pod rodzaj tekstu danego dokumentu.
Ciekaw jestem czy tego sposobu używają prawie wszyscy, czy może to tylko jakiś wymysł jednostki?
Wielkie dzięki JerryEvo.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych