Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Macbook Pro - bateria - ilość cykli = pojemność ?

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 31 January 2014 - 07:23

Głownie udzielam sie w wątkach iPhonowych a w kwestiach laptopow nie jestem tak obeznany dlatego proszę rozwiać moje wątpliwości. Oczywiście chodzi mi o konkrety a nie spekulacje :) Otóż mam już jakiś czas 2 sztuki Macbookow Pro Mid2010, nie zwracałam nigdy uwagi na kwestie ładowania oraz czegoś takiego jak kalibracja. Chciałbym jednego sprezentowac komuś ale chciałbym zostawić sobie ten z lepsza (czyt, mniej zużyta) bateria. Sprawdziłem w raporcie, ze jeden ma ok 230 cykli a drugi ok 390. Wybór powinien być oczywisty, jednak ciekawi mnie kwestia pojemności. Ten z większa ilością cykli ma nieznacznie większa pojemność i mam wrażenie, ze w nim bateria przy maksymalnym obciążeniu trzyma dłużej. Od wczoraj robiłem na obu kalibracje (dopiero doszedłem do tego, ze istnieje coś takiego :) Zobaczymy dziś jaka maja pojemność. Czy ktoś mógłby napisać od czy może tak być ze więcej cykli wcale nie oznacza większego zużycia baterii? Dodam ze ten z większa ilością cykli był często wyrąbywany do końca i ładowany na maksa. Ten zaś z mała ilością cykli wiele czasu spędził pod prądem. Czy jest ktoś, kto miał doswiadczeńia w tym zakresie? Dziś montuje nowy dysk i chce pozbyć sie jednego macbooka dlatego chciałbym podjąć ostateczna decyzje.

#2 Kayne

Kayne
  • 189 posts

Posted 31 January 2014 - 08:25

Bateria musi być używana. Jeśli nie jest, a komputer pracuje ciągle na prądzie z gniazdka - wtedy bateria traci na swojej „mocy”. Najczęściej z taką opinią się spotykałem ;)

#3 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 31 January 2014 - 12:45

Jak najbardziej możliwe jest, że bateria z większą ilością cykli jest w lepszym stanie niż taka z mniejszą. Wszystko zależy od użytkowania. Generalnie ilość cykli - żywotność baterii. Ładunek - kondycja baterii. - W komputerach unibody z wbudowaną na stałe baterią jej żywotność wynosi około 1000 cykli. Apple mówi, że pojemność faktyczna przy prawidłowym użytkowaniu nie powinna spaść poniżej 80% pojemności nominalnej w tym czasie. Po przekroczeniu 1000 cykli bateria ma prawo zwyczajnie zdechnąć. - Wysoka temperatura bardzo szkodzi baterii. Doprowadzenie do przegrzania baterii jest niemal równoznaczne z zamordowaniem jej. Nie zostawiamy komputera w aucie w lecie, etc. - Niska temperatura również jest niewskazana Pracowanie na komputerze podczas mrozów jest niewskazane - może ubyć ładunku. Optymalna temperatura pracy na baterii to 22 stopnie. Pracować na komputerze powinno się w temperaturach między 10 a 35 stopni - w innych temperaturach będzie spadać pojemność. Przechowywać komputer bez groźby ubicia baterii można między -25 a 45 stopni. Przechowując baterię powyżej tych wartości zamordujemy baterię. Bardziej szkodliwa jest wysoka niż niska temperatura. - Aby ogniwa były sprawne muszą pracować. Komputery mają wbudowany mechanizm rozładunku do 95% i ponownego ładowania baterii do 100% jej faktycznej pojemności aby temu zapobiec, ale najlepiej jest pracować na komputerze na baterii do przedziału między 30% a 70% a następnie doładowywanie go do przedziału 80*-100%. - Aktualna pojemność baterii ciągle się zmienia. Normalna jest fluktuacja pojemności baterii nawet o kilkaset mAh w ciągu dnia. - Prostym sposobem na zabicie baterii jest jej rozładowanie do 0 i pozostawienie w tym stanie na dłuższy okres czasu (wystarczy dzień lub dwa) - Przechowując komputer dłużej bez używania należy rozładować baterię do około 50%. - Kalibracja baterii nie jest wymagana w komputerach z unibody. W komputerach unibody z niewymienną baterią nie jest potrzebna pełna kalibracja baterii. Należy to robić kiedy są problemy z baterią (niewłaściwe wskazania dotyczące pozostałego czasu na baterii, wyłączanie się komputera bez hibernacji przy rozładowaniu baterii etc.) lub gdy jej nie używamy - jeśli komputer pracuje tylko na zasilaczu to raz na miesiąc - raz na trzy miesiące wystarczy. Należy pamiętać, że kalibracja zawsze drenuje baterię - spadnie pojemność o jakąś "niedużą" wartość. Kalibracja ma na celu "nauczenie" czipu w baterii ile faktycznie bateria ma aktualnie pojemności. W nowych komputerach wystarczy komputer naładować do pełna, zostawić jeszcze na jakieś 2h aby bateria się "dobiła" do pełna. Następnie normalnie użytkując rozładować aż do uśpienia lub po prostu do chwili gdy pojawi się komunikat z prośbą o podłączenie komputera do prądu (ergo - nie obciążamy specjalnie komputera, ma on się w końcu nauczyć jaka jest kondycja baterii), następnie podłączyć do prądu i naładować znów do pełna. Nie ma już potrzeby zostawiać komputera z rozładowaną baterią na kilka godzin. Może to być nawet szkodliwe dla baterii.

#4 genuinepeter

genuinepeter
  • 62 posts
  • SkądNewcastle, UK

Posted 31 January 2014 - 12:51

a co jesli uzywam mojego macbooka tylko na biurku? Powinienem odpinac ladowarke jak bateria jest naladowana i podpinac przy koncu do ladowania? CZy tez zasilacz moze byc podpiety non stop?

#5 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 31 January 2014 - 13:11

a co jesli uzywam mojego macbooka tylko na biurku? Powinienem odpinac ladowarke jak bateria jest naladowana i podpinac przy koncu do ladowania? CZy tez zasilacz moze byc podpiety non stop?

Możesz mieć ciągle podpięty zasilacz, komputer automatycznie odłącza baterię po jej naładowaniu i korzysta tylko z zasilacza. Jednak co kilka dni odepnij na chwilę zasilacz i popracuj na samej baterii.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users