Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad do oglądania filmów + zdjęć + inne.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 CyCu91

CyCu91
  • 59 postów

Napisano 29 stycznia 2014 - 00:34

Witam, chciałbym was się zapytać czy będzie mi się opłacało kupować ten model + czy lepiej wybrać jakiś inny. Najpierw zacznę od Siebie jak wiadomo technologia idzie do przodu a młodzi ludzie tacy jak ja idę z duchem czasu w miarę możliwości. Prowadzę Dom Weselny i mam multum zdjęć z wesel, różne filmiki związane z weselami i nie tylko. Chciałbym to pokazać swoim klientom którzy będą chcieli zobaczyć jak wyglądało wesele poprzedniej osoby. Czy opłaca mi się kupować taki model ? Chodzi mi o jakość wyświetlanych zdjęć oraz filmów czy warto inwestować w iPAD czy lepiej zrezygnować z nich i wybrać coś z Androida i raczej nie będzie różnicy. Czytałem wiele opinii i co po nie którzy piszą że ekran Retina daje bardzo dobrą jakość obrazu niż w jakiś innych tabletach tego pokroju. Jaka jest prawda możecie w jakiś sposób mi to wytłumaczyć. Dodatkowo chciałbym pokazać na tych iPAD menu mojego domu weselnego, wolne terminy oraz wiele innych rzeczy. Do innych rzeczy iPad nie będzie mi potrzebny.

#2 bolojang

bolojang
  • 11 postów

Napisano 29 stycznia 2014 - 00:48

Nie opłaca się z prozaicznego powodu i nie chodzi tu o samą firmę a proporcje ekranu, do odtwarzania filmów czy zdjęć Ipad zupełnie się nie nadaje gdyż jego format to 4x3, poszukaj ekranu 16x10 czyli takiego jakiego posiada konkurencja wtedy nie będziesz miał czarnych pasów. Poza tym magia retiny już dawno przeminęła, są to obecnie najgorsze jakościowo ekrany i same z nimi problemy. Jednak ja uważam, że to użytkownicy mają jakieś problemy z głową bo widzą jakieś przebarwienia czy zażółcenia. Ja tego nie stwierdziłem nigdy. Za to wg. mnie odwzorowanie barw kuleje niesamowicie i dla twoich zastosowań Ipad też nie będzie dobrym wyborem. LG czy Samsung robią obecnie o wiele lepsze ekrany. Jeśli możesz poczekać to w lutym Samsung wypuszcza nowe Taby i Note'y z rewelacyjnym ekranem jakiego nawet Apple może pozazdrościć ale cena ma przewyższyć ceny Ipadów. Format 4x3 nadaje się idealnie do przeglądania internetu czy jako czytnik ebooków.

#3 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 29 stycznia 2014 - 00:56

Moim zdaniem iPad Air będzie dobrym wyborem. Tylko wybierz wersję z jak największą pamięcią. Faktem jest, że proporcje ekranu nie są idealne do filmów ale żadnej tragedii nie będzie. Natomiast dużo lepiej będą wyglądały zdjęcia. Jakość obrazu jest wyśmienita. Zawsze możesz wrzucić przykładowy kawałek fimiku i kilka fotek na serwer jakiś i zobaczyć jak to wyświetla iPad w dowolnym sklepie, który sprzedaje iPady.

#4 bolojang

bolojang
  • 11 postów

Napisano 29 stycznia 2014 - 11:20

Do tych zastosowań w życiu bym nie kupił Ipada i nawet topowy AIR tu nie pomoże. Jeżeli lubisz trzymać tablet w orientacji poziomej to nieodpowiednie proporcje ekranu zabiją jego inne zalety. Jeśli jednak np. dalej masz w domu kineskopowy TV i nie przeszkadzają Ci czarne pasy, Ipad wtedy będzie też dobry. Ipad będzie też wyśmienity do zaszpanowania przed klientami bo na Samsungu i LG nie ma takiego ładnego logo(...taki mały żarcik). Jeśli chodzi o największy problem AIR'a to odwzorowanie kolorów jest tu również słabe jeśli porównamy do ekranów LG czy Samsunga. Nawet tak zganiony za kolory Tablet Xperia Z ładniej je wyświetla. KONKLUZJA: Przy przeglądaniu zdjęć czy filmów na nic Ci się zda świetna optymalizacja systemu IOS. Powinieneś postawić na jak najlepszą matrycę o jedynie słusznych proporcjach ekranu.

#5 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 29 stycznia 2014 - 12:06

Powyższy post nie niósł żadnej dodatkowej merytorycznej informacji.

#6 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 29 stycznia 2014 - 13:47

Nie opłaca się z prozaicznego powodu i nie chodzi tu o samą firmę a proporcje ekranu, do odtwarzania filmów czy zdjęć Ipad zupełnie się nie nadaje gdyż jego format to 4x3, poszukaj ekranu 16x10 czyli takiego jakiego posiada konkurencja wtedy nie będziesz miał czarnych pasów.

A to ciekawe co mówisz, nie wiedziałem, od kiedy 16:10 jest lepsze do zdjęć? Przecież zdjęcia to 4:3 a dokładnie 3:2, więc jak może to wyglądać lepiej na 16:10 chyba nigdy nie widziałeś na oczy zdjęcia z aparatu.

LG czy Samsung robią obecnie o wiele lepsze ekrany.

Hmmm... zgadnij kto robi ekrany do iPadów...

#7 bolojang

bolojang
  • 11 postów

Napisano 30 stycznia 2014 - 01:33

Wiadomo, że każda sroczka swój ogonek chwali a funboy nie pochwali przecież nic innego bo jest pozbawiony cechy, która zwie się obiektywizmem. Sam mam mini retinę i mógłbym ją też wychwalać w niebogłosy ale powiem tyle - przesiadam się z powrotem na amoleda bo tak spierdzielonej matrycy jeśli chodzi o saturację nie ma nawet mój Ainol sprzed 3 lat za 200zł. Ludziom powinni kasę oddawać za ten brak kolorów, chyba że ktoś będzie go używał tylko do czytania ebooków. Z resztą jak gościu chce niech bierze Ipada Air ten model jest dobry ale potem niech nie narzeka, że wywalił 2,5 kafla a mógł 1,5 za np. Xperię tablet Z. ps. Obecnie większość lustrzanek, cyfrówek robi zdjęcia w formacie 16x9. Sam takie robię bo odpada zbędny proces kadrowania i wyglądają lepiej na monitorze. Jest to obecnie najbardziej popularny format więc po co sobie utrudniać życie.

#8 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 30 stycznia 2014 - 02:07

Widzisz... chodzi nie o to by kolory waliły po gałach lecz by były naturalne. Jakoś w temacie koloru iPady z retiną są stawiane jako wzór lub co najmniej ścisłą czołówkę a Ty masz inne zdanie. Pewnie specjaliści się mylą - taki, na przykład Display Mate. Jaka jest Twoja definicja fanboya? Bo mam wrażenie, że każdy zadowolony ze sprzętu nim według Ciebie jest.

#9 bolojang

bolojang
  • 11 postów

Napisano 30 stycznia 2014 - 02:56

Zobacz wczorajszy test na tabletmaniak [url=http://www.tabletmaniak.pl/124696/test-ipad-mini-retina/attachment/ipad-mini-retina-katy/]Test tabletu iPad mini z ekranem Retina ipad-mini-retina-katy – tabletManiaK.pl[/url] a wszystko będzie jasne i porównaj z jakimś tabletem z IPS z biedronki a prawie nie będzie różnicy, jednym słowem nędza. Inne zagraniczne portale nie pozostawiły suchej nitki na tej matrycy, jeśli chodzi o paletę aRGB.
Kolor naturalny to nie to samo co pastelowy czy wyblakły. Poza tym naturalne kolory mogą być soczyste czy jak wolisz nasycone.
Ja jestem srodze zawiedziony i gdyby nie cała reszta zalet Ipada to bym go już się pozbył.
Szkoda bo mógł wyjść tablet idealny i może androidowcy by się przekonali bo takiej szybkości jaką daje safari raczej nigdy nie uświadczą.

#10 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 30 stycznia 2014 - 09:42

Cytat z testu, który sam przytoczyłeś:

Ekran Retina nie bierze swojej nazwy znikąd i spełni oczekiwania nawet bardziej wymagającego użytkownika.

Cytat kolejny:

Nierównomierność w intensywności iluminacji oscyluje w granicach 11%, co stawia nowego iPada mini za Nexusem 7 (2013) (przy czym różnice nie są dostrzegalne gołym okiem).

I na tym koniec "testu" Czyli jedynym parametrem porównywanym była siła intensywność świecenia... Szkoda, że w Tym Teście nie było dla porównania reflektora - byłoby jeszcze ciekawiej.

Swoją drogą to przyczepiłeś się do mini w wątku o Air. Jakoś niezbyt widziałem te portale, które nie zostawiły suchej nitki na ekranie Air... Ale chętnie poczytam jak wrzucisz linki.
A jakbyś nie mógł znaleźć to może to: Flagship Tablet Display Technology Shoot-Out

Wracając do mini retina - używam, przesiadłem się z dużej retiny i chwalę sobie.

#11 bolojang

bolojang
  • 11 postów

Napisano 30 stycznia 2014 - 10:58

Nie chodziło mi o wnioski osoby testującej tylko to co każdy widzi sam na oczy czyli konkretnie jeden obrazek. Nie jest dobrze. Wnioski można wyciągnąć jedynie będąc całkowicie obiektywnym. Nawet stawiając obok jakiegoś starszego Ipada... ba nawet stare mini jest lepiej nasycone. Mała ciekawostka Samsung posiada funkcje ustawienia trybu ekranu m.in. standardowy (przesycony) i profesjonalne zdjęcie (nienasycony jak w mini) i szkoda że takiej możliwości nie daje Apple a najlepsze jest to, że wszyscy wybierają i tak tryb standardowy.

#12 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 30 stycznia 2014 - 11:22

Nie na oczy tylko trzeba wziąć kalibrator i wtedy można coś powiedzieć. Ekrany OLED wymagają ustawień różnych bo taką a nie inną mają konstrukcję - mają tendencję do żywych (choć nienaturalnych) kolorów i trzeba to tłumić. Protestuję przeciwko wstawkom w stylu "trzeba być całkowicie obiektywnym" - bo one sugerują, że każdy kto ma inne zdanie niż Ty jest nieobiektywny. Dla mnie kompletnie nieistotne jest czy urządzenie, którego używam ma logo Apple czy jest NN - ważne by spełniało moje oczekiwania. Na tyle długo żyję, że używałem sprzętów różnych firm i nigdy wybór nie był podyktowany logiem. Trzeba być uczciwym - producentów zaawansowanych ekranów jest bardzo niewielu i różnice pomiędzy konkurencyjnymi produktami będą się zacierały - ale gdyby nie Apple i retina to do dziś mielibyśmy badziewne wyświetlacze. Naście lat temu miałem laptopa Della z ekranem 15 cali i rozdzielczością 1600x1200 było to absolutne maksimum tego co oferowano na rynku. Przez wiele lat tak było a standardem stały się komputery z panoramicznymi ekranami na poziomie mniejszym niż 1080p. Nagle jak Apple wypuściło retinę to wszyscy dostali pieprzu pod ogon budząc się w ręku z nocnikiem i okazało się, że trzeba się sprężać - pojawiły się ekrany HiDPi (np. QHD) - pojawiły się w trybie ekspresowym w ciągu, może, 2 lat. Podobnie z tabletami - gdyby nie retina Apple to nadal mielibyśmy tablety o rozdzielczościach marnych i kolorach jeszcze gorszych.

#13 bolojang

bolojang
  • 11 postów

Napisano 30 stycznia 2014 - 13:51

Niestety ja jestem zawiedziony, chciałem mieć produkt klasy premium a tak nie jest i to tylko przez jeden głupi feler bo zamiast wstawić tam naprawdę dobry wyświetlacz to poszli po taniości i mamy tego skutki.
Tablety mini są w miarę tanie przez co coraz więcej ludzi decyduje się na ich zakup ale nie są też już takie dobre jak więksi bracia bo tam retina to Retina przez duże R.
Wolałbym jednak kosmiczną cenę ale niechby to dalej pozostał produkt premium.
To tak jak z nowymi autami, ktoś postanawia po Kia, Hyundaiu czy Oplu w końcu się przesiąść do Mercedesa czy BMW a tu zonk!
Czeka go pewne rozczarowanie bo te do tej pory niedoceniane marki jak Opel (auto w Niemczech uważane dla biedaków) czy koreańskie wiadomo jaka była opinia w Polsce okazuje się, że już w niczym nie ustępują potężnym koncernom produkującym auta z najwyższej półki a są nawet ładniejsze jeśli chodzi o design. Marki premium są z reguły bardziej konserwatywne i nie decydują się od razu na jakieś diametralne zmiany w wyglądzie.
Akurat jeśli chodzi o nowy wygląd zewnętrzny iPadów to jest mistrzostwo świata! naprawdę tu niewiele można już poprawić.

Z tym obiektywizmem nie przesadzam bo wiele osób bezkrytycznie podchodzi do swoich sprzętów w myśl zasady nie będę narzekał na coś na co wydałem tyle kasy. Tym bardziej publicznie, może w duchu mają jakieś zastrzeżenia ale świat poinformują o tym dopiero gdy sprzęt zostanie sprzedany - jest to moja osobista refleksja poparta wieloletnimi obserwacjami.
Proszę zwrócić uwagę na częsty fakt, że negatywne opinie chętniej są pisane przez osoby, które nigdy nie zetknęły się z danym produktem lub tylko pobieżnie. Przez to panuje duża dezinformacja a sponsorowane testy to już norma i nawet nie będę się nad rozwodził.
Ciężko obecnie o niezależną i przydatną opinię użytkownika a jeśli taką znajdziemy jest wtedy na wagę złota.
Tym bardziej, że w obecnych czasach coraz więcej ludzi nie ma własnego zdania i za bardzo sugeruje się opiniami innych, za łatwo ulega pewnym marketingowym sztuczkom. Zamiast przekonać się na własne oczy to bezkrytycznie ufa opiniom np. na ceneo czy skąpcu z których większość jest na zasadzie kopiuj wklej. Dobrym jednak źródłem informacji są testy na YT.

#14 CyCu91

CyCu91
  • 59 postów

Napisano 30 stycznia 2014 - 18:19

Niestety ja jestem zawiedziony, chciałem mieć produkt klasy premium a tak nie jest i to tylko przez jeden głupi feler bo zamiast wstawić tam naprawdę dobry wyświetlacz to poszli po taniości i mamy tego skutki.
Tablety mini są w miarę tanie przez co coraz więcej ludzi decyduje się na ich zakup ale nie są też już takie dobre jak więksi bracia bo tam retina to Retina przez duże R.
Wolałbym jednak kosmiczną cenę ale niechby to dalej pozostał produkt premium.
To tak jak z nowymi autami, ktoś postanawia po Kia, Hyundaiu czy Oplu w końcu się przesiąść do Mercedesa czy BMW a tu zonk!
Czeka go pewne rozczarowanie bo te do tej pory niedoceniane marki jak Opel (auto w Niemczech uważane dla biedaków) czy koreańskie wiadomo jaka była opinia w Polsce okazuje się, że już w niczym nie ustępują potężnym koncernom produkującym auta z najwyższej półki a są nawet ładniejsze jeśli chodzi o design. Marki premium są z reguły bardziej konserwatywne i nie decydują się od razu na jakieś diametralne zmiany w wyglądzie.
Akurat jeśli chodzi o nowy wygląd zewnętrzny iPadów to jest mistrzostwo świata! naprawdę tu niewiele można już poprawić.

Z tym obiektywizmem nie przesadzam bo wiele osób bezkrytycznie podchodzi do swoich sprzętów w myśl zasady nie będę narzekał na coś na co wydałem tyle kasy. Tym bardziej publicznie, może w duchu mają jakieś zastrzeżenia ale świat poinformują o tym dopiero gdy sprzęt zostanie sprzedany - jest to moja osobista refleksja poparta wieloletnimi obserwacjami.
Proszę zwrócić uwagę na częsty fakt, że negatywne opinie chętniej są pisane przez osoby, które nigdy nie zetknęły się z danym produktem lub tylko pobieżnie. Przez to panuje duża dezinformacja a sponsorowane testy to już norma i nawet nie będę się nad rozwodził.
Ciężko obecnie o niezależną i przydatną opinię użytkownika a jeśli taką znajdziemy jest wtedy na wagę złota.
Tym bardziej, że w obecnych czasach coraz więcej ludzi nie ma własnego zdania i za bardzo sugeruje się opiniami innych, za łatwo ulega pewnym marketingowym sztuczkom. Zamiast przekonać się na własne oczy to bezkrytycznie ufa opiniom np. na ceneo czy skąpcu z których większość jest na zasadzie kopiuj wklej. Dobrym jednak źródłem informacji są testy na YT.

Szczerze mówiąc reszta tutaj forumowiczów ma rację jeżeli chodzi o Ciebie. Dlatego twoje zdanie biorę też pod uwagę ale troszeczkę dalej.

Czekam na dalsze informacje na ten temat.

#15 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 30 stycznia 2014 - 18:38

Zgadzam się, że iPad Air będzie dobrym wyborem. Nawet jeśli trafisz na ekran, żółty z lewej :D to na zdjęciach i filmach nie powinno być tego aż tak widać.

Jednak ja uważam, że to użytkownicy mają jakieś problemy z głową bo widzą jakieś przebarwienia czy zażółcenia. Ja tego nie stwierdziłem nigdy.

Za ten tekst o problemach z głową powinieneś zaliczyć bana przyjacielu. Czyli to, że Ty tego nie masz oznacza, że inni mają problemy z głową? Kurcze, idę na forum poświęcone mojemu autu i nawrzucam wszystkim, ktorzy mają problem z silnikiem, który u mnie sprawuje się bez zarzutu. Według Twojej teorii mają coś z głową. A teraz kolego spójrz i przeproś:

16m:31sek. Air po lewej stronie, żółta i ciemniejsza lewa strona, jeśli nie widzisz to jutro biegiem do okulisty.

Apple iPad Air (White vs Black): Unboxing & Overview - YouTube

Żółć, prawy dolny róg.
Image - TinyPic - bezpłatny hosting obrazów, udostępnianie zdjęć i hosting filmów wideo

Żółta lewa strona
http://forums.macrum...27&d=1383518335
http://forums.macrum...28&d=1383518335
http://forums.macrum...10&d=1388260682
http://forums.macrum...29&d=1383567840

Sam miodek
http://forums.macrum...01&d=1387920238

bookspine

Apple iPad Air - display illumination problem - YouTube

Żółci w iPhone też pewnie nie widziałeś, znowu pewnie ktoś ma problem z głową.

http://forums.macrum...15&d=1390241991

I na dokładkę potężne tematy tworzone przez ludzi z problemami z głową :D

https://discussions....tart=0&tstart=0

oraz

http://forums.macrum...d.php?t=1665350

Zastanów się następnym razem bolo co wypisujesz.

#16 bolojang

bolojang
  • 11 postów

Napisano 31 stycznia 2014 - 00:28

Faktycznie trochę przesadziłem i przepraszam bo masz rację. Lecz bardziej narzekałem na jakość wyświetlacza w mini2 i nie chodziło o to, że mi ten tablet nie podobał się, bo podobał się cholernie i długo czekałem na poprawiona wersję ...ale już po miesiącu nie mogłem na niego patrzeć a efektu opadu szczęki po zakupie też nie wywołał. Jednak mam problem z głowy, znalazł się wybawca :D ...o dzięki ci panie. Teraz mam nadzieję, że Samsung Galaxy Tab PRO 8.4 właśnie wchodzący niedługo na rynek nie da tylko ciała z baterią (tu IPAD MINI jest niekwestionowanym mistrzem) a będziemy mieli nowego króla segmentu mniejszych tabletów w klasie premium bo o wyświetlacz jakoś jestem bardzo spokojny. Szkoda, że Apple tak olewa swoich klientów zrobił to przy mini1 wstawiając żenujący wyświetlacz i teraz przy mini2 gdzie ludzie mieli duże oczekiwania tak pokpił sprawę. Żal mi tylko niektórych recenzentów, że tak mijają się z prawdą i wystawiają tak wysokie oceny za wyświetlacz. Ipad mini2 powinien za to dostać max 7/10 a i to naciągane, reszta oczywiście na 10.

#17 CyCu91

CyCu91
  • 59 postów

Napisano 31 stycznia 2014 - 05:20

Powiem szczerze zaskoczyliscie mnie z tym iPad. Powiem szczerze mam już prawie miesiąc ip5s i nie widziałem tej żółci ale aczkolwiek właśnie jak teraz patrzę pisząc na forum po lewej stronie trochę zalatuje Żółcia. Jest to wada ekranu ?? Rozumiem. Samsung ma ten sam problem ?? Bo w Sony xperii z1 chyba nie widziałem takich problemów.

#18 bolojang

bolojang
  • 11 postów

Napisano 31 stycznia 2014 - 11:47

Jednak dowiedziałem się, że na Tab 8.4 Pro trochę trzeba będzie poczekać, więc naszła mnie znowu chęć na AIR'a. Jednak co by nie mówić tu ekran sprawuje się dużo lepiej jesli chodzi o nasycenie. Czy można w jakiś sposób zminimalizować szanse trafienia ipada z "wadliwą" matrycą np. po nr seryjnym czy kolorze.

#19 iFan2000

iFan2000
  • 331 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 01 lutego 2014 - 12:51

Do zdjęć i filmów nada się także iPad 4 Retina , jeśli waga nie przeszkadza . Ekran ten sam , a 128 GB można kupić dużo taniej niż w Air .

#20 CyCu91

CyCu91
  • 59 postów

Napisano 02 lutego 2014 - 10:57

No właśnie o to tez mi chodziło. Czy starsze modele tez dadzą spokojnie radzę.

#21 iFan2000

iFan2000
  • 331 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 02 lutego 2014 - 13:18

iPad 4 da radę spokojnie . Procesor nie obsługuje tylko 64 bitów , ale to do zdjęć i filmów potrzebne nie jest .

#22 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 02 lutego 2014 - 15:23

Ekran ten sam

Podobny ale nie ten sam. Choć także bardzo dobry.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych