MacBook Pro VS Zwykły Laptop

Posted 29 January 2014 - 00:25

Posted 29 January 2014 - 00:36
Witam otóż chciałem się zapytać co się bardziej opłaca. Napiszę oczywiście najpierw do czego będzie mi służyć sprzęt:
1. Oczywiście korzystanie z stron internetowych.
2. Potrzebowałbym pakiet biurowy coś po dobie Office jak w Wind.
3. Słuchanie muzyki na sprzęcie muzycznym.
4. Granie czasami w gierki oczywiście najnowsze.
5. Oglądanie filmów.
6. Rozmowy przez Skype.
Mam promocję żeby zakupić go za 8200 zł. Nowego na gwarancji itp.
Czy nie warto wydawać takich pieniędzy i zainwestować w zwykłego PC lub Laptopa za 1/4 ceny. No i niestety będzie to mój ostatni komputer który będę chciał kupić i użytkować.
Kup konsole do gier i maca jakiegoś
 Do takiego użytkowania to 4/5 koła za nowego.
 Do takiego użytkowania to 4/5 koła za nowego.

Posted 29 January 2014 - 01:03

Posted 29 January 2014 - 01:03
4. Granie czasami w gierki oczywiście najnowsze.
Czy (...) zainwestować w zwykłego PC lub Laptopa za 1/4 ceny.
Jedno wyklucza drugie. Za 1/4 ceny Maca kupisz badziewnego laptopa z PC, który ledwo Internet będzie poganiał

Posted 29 January 2014 - 03:57

Posted 29 January 2014 - 06:47

Posted 29 January 2014 - 08:36
MacBook Pro Retina 13 ME865 i5 2.4 8GB 256SSD Inte (3860964050) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.. Link do aukcji z przykładowym macbookiem

Posted 29 January 2014 - 11:54

Posted 29 January 2014 - 12:43

Posted 29 January 2014 - 15:08
 ) + laptop od apple.
Bądźmy szczerzy. Żaden laptop się nie bardzo nadaje do gier. Nawet jak będzie miał odpowiednio wydajny hardware to będzie wielki, ciężki, drogi i bateria będzie trzymać tyle co nic, a na dodatek żeby pograć i tak musisz usiąść przy biurku, wpiąć się do prądu i podłączyć myszkę bo inaczej zbytnio nie pograsz.
Mobilność i gry się zwyczajnie wykluczają chyba że masz jedną z tych przenośnych konsol, ale wówczas ciężko mówić o nowych tytułach. Przynajmniej porównując do wersji na PC czy konsole
 ) + laptop od apple.
Bądźmy szczerzy. Żaden laptop się nie bardzo nadaje do gier. Nawet jak będzie miał odpowiednio wydajny hardware to będzie wielki, ciężki, drogi i bateria będzie trzymać tyle co nic, a na dodatek żeby pograć i tak musisz usiąść przy biurku, wpiąć się do prądu i podłączyć myszkę bo inaczej zbytnio nie pograsz.
Mobilność i gry się zwyczajnie wykluczają chyba że masz jedną z tych przenośnych konsol, ale wówczas ciężko mówić o nowych tytułach. Przynajmniej porównując do wersji na PC czy konsole  W takim razie gry tylko stacjonarnie, czyli PC albo konsola. Ja osobiście preferuję drugą opcje gdyż wszystko chodzi bez najmniejszego problemu, ale wówczas trzeba za gry trochę płacić. Chociaż podobno jest jakaś opcja gier używanych, zwrotów itp. Gram bardzo mało i się nie interesowałem. I dochodzi jeszcze kwestia ceny. PC do gier będzie zwyczajnie droższy od konsoli.
Jeżeli nie zdecydowałeś się na PC, albo jest ci potrzebny do tego sprzęt mobilny to warto rozważyć mac'a. Ostatnio robiłe research dla brata, który robi na komputerze tylko podstawowe, normalne rzeczy (żadnej obróbki wideo, grafiki itp.). I okazuje się (przynajmniej tak było jak sprawdzałem) że "normalne" laptopy są nie tak dużo tańsze, a dużo gorsze, albo niedużo lepsze a sporo droższe. W laptopie do normalnego użytku moc obliczeniowa nie jest specjalnie istotna. Aktualnie prawie każdy nowy procesor spokojnie wystarcza. Aktualnie software jest do tyłu i nie bardzo korzysta z hardware, nawet takiego średniego. W laptopie ważne są takie rzeczy jak np. czas budzenia, czas na baterii, dokładność track pada itp. I tutaj Maci są zwyczajnie ciekawsze, do tego OSX naprawdę robi robotę.
Z maców to moim zdaniem air 11 jest zwyczajnie za mały.  MBP15tka już bardzo droga. Porównując obydwie 13tki to air jest lepszy jedynie pod kątem czasu pracy na baterii i masą. Jednak rMBP w praktyce trzyma co najmniej 5h normalnego użytkowania, a chyba mało kto spędza więcej czasu bez dostępu do prądu i w dodatku szybko się ładuje, więc nie jest to wielki plus air'a. Air jest trochę lżejszy, pro ma z drugiej strony mniejszą powierzchnię co przy pakowaniu może mieć znaczenie. Kwestia grubości zależy od zastosowań. Air jest cieniutki z jednej strony, a z drugiej grubszy od pro którego grubość jest stała.
Wszystko inne jest na korzyść pro: ekran jest o niebo lepszy. Rozdzielczość to jedno, ale dla mnie największą robotę robią kolory które na matowym ekranie aira są słabe a na błyszczącym ekranie pro świetne. W dodatku ta konstrukcja ekranu naprawdę działa i nie odbija dużo światła. Spokojnie można go używać prawie wszędzie. Do tego dochodzi lepsza grafika i więcej złączy. A najciekawsze jest to że albo mamy lepszy procesor, albo porównywalny i tańszy komputer. Do tego mamy opcję 16GB RAMu, czego w Air nie uświadczymy.
W takim razie gry tylko stacjonarnie, czyli PC albo konsola. Ja osobiście preferuję drugą opcje gdyż wszystko chodzi bez najmniejszego problemu, ale wówczas trzeba za gry trochę płacić. Chociaż podobno jest jakaś opcja gier używanych, zwrotów itp. Gram bardzo mało i się nie interesowałem. I dochodzi jeszcze kwestia ceny. PC do gier będzie zwyczajnie droższy od konsoli.
Jeżeli nie zdecydowałeś się na PC, albo jest ci potrzebny do tego sprzęt mobilny to warto rozważyć mac'a. Ostatnio robiłe research dla brata, który robi na komputerze tylko podstawowe, normalne rzeczy (żadnej obróbki wideo, grafiki itp.). I okazuje się (przynajmniej tak było jak sprawdzałem) że "normalne" laptopy są nie tak dużo tańsze, a dużo gorsze, albo niedużo lepsze a sporo droższe. W laptopie do normalnego użytku moc obliczeniowa nie jest specjalnie istotna. Aktualnie prawie każdy nowy procesor spokojnie wystarcza. Aktualnie software jest do tyłu i nie bardzo korzysta z hardware, nawet takiego średniego. W laptopie ważne są takie rzeczy jak np. czas budzenia, czas na baterii, dokładność track pada itp. I tutaj Maci są zwyczajnie ciekawsze, do tego OSX naprawdę robi robotę.
Z maców to moim zdaniem air 11 jest zwyczajnie za mały.  MBP15tka już bardzo droga. Porównując obydwie 13tki to air jest lepszy jedynie pod kątem czasu pracy na baterii i masą. Jednak rMBP w praktyce trzyma co najmniej 5h normalnego użytkowania, a chyba mało kto spędza więcej czasu bez dostępu do prądu i w dodatku szybko się ładuje, więc nie jest to wielki plus air'a. Air jest trochę lżejszy, pro ma z drugiej strony mniejszą powierzchnię co przy pakowaniu może mieć znaczenie. Kwestia grubości zależy od zastosowań. Air jest cieniutki z jednej strony, a z drugiej grubszy od pro którego grubość jest stała.
Wszystko inne jest na korzyść pro: ekran jest o niebo lepszy. Rozdzielczość to jedno, ale dla mnie największą robotę robią kolory które na matowym ekranie aira są słabe a na błyszczącym ekranie pro świetne. W dodatku ta konstrukcja ekranu naprawdę działa i nie odbija dużo światła. Spokojnie można go używać prawie wszędzie. Do tego dochodzi lepsza grafika i więcej złączy. A najciekawsze jest to że albo mamy lepszy procesor, albo porównywalny i tańszy komputer. Do tego mamy opcję 16GB RAMu, czego w Air nie uświadczymy.

Posted 29 January 2014 - 22:18
 -Pozdrawiam
-Pozdrawiam

Posted 29 January 2014 - 22:30

Posted 29 January 2014 - 23:58

Posted 30 January 2014 - 00:23

Posted 30 January 2014 - 00:33
 , teraz proszę mi odpowiedzieć właśnie czy opłaca się kupić PRO i jak co po nie którzy mówią przepłacić czy kupić Air. Wielkość w żaden sposób jak to można powiedzieć mnie nie interesuje. Mam teraz Toshibę która jest duża a tak na prawdę nie odczuwałem jakiegoś dyskomfortu związanego z jego gabaretami.
Zadam kilka pytań związanych z Air VS Pro Retina :
1. Jeżeli chodzi o ekran jest jakaś ogromna różnica czy znikoma ?
2. Praca bez podłączenia prądu przeciętnie, nie chodzą mi statystyki pokazane przez firmę tylko z waszego doświadczenia.
3. Komfort pisania na klawiaturze.
4. Jakość słuchania muzyki po podłączeniu go do jakiegoś sprzętu audio. Powiem szczerze w Toshib jest do du...
5. Jakość wykonania związana z tym czy potrzeba do nich jakiś "case" tak jak w Ipad lub iPhonie.
6. Na czym lepiej się pracuję tworząc jakieś tabele itp rzeczy.
Pytanie związane z Pro 13` a Pro 15`
1. Widać bardzo dużą różnicę między rozmiarem ??
2. Jeżeli chodzi o wielkość ogólnie laptopa zmienia to jego mobilość w sensie takim czy widać wielką różnicę w jego ogólny gabaretach i w jakiś sposób może mnie to ograniczać ?
 , teraz proszę mi odpowiedzieć właśnie czy opłaca się kupić PRO i jak co po nie którzy mówią przepłacić czy kupić Air. Wielkość w żaden sposób jak to można powiedzieć mnie nie interesuje. Mam teraz Toshibę która jest duża a tak na prawdę nie odczuwałem jakiegoś dyskomfortu związanego z jego gabaretami.
Zadam kilka pytań związanych z Air VS Pro Retina :
1. Jeżeli chodzi o ekran jest jakaś ogromna różnica czy znikoma ?
2. Praca bez podłączenia prądu przeciętnie, nie chodzą mi statystyki pokazane przez firmę tylko z waszego doświadczenia.
3. Komfort pisania na klawiaturze.
4. Jakość słuchania muzyki po podłączeniu go do jakiegoś sprzętu audio. Powiem szczerze w Toshib jest do du...
5. Jakość wykonania związana z tym czy potrzeba do nich jakiś "case" tak jak w Ipad lub iPhonie.
6. Na czym lepiej się pracuję tworząc jakieś tabele itp rzeczy.
Pytanie związane z Pro 13` a Pro 15`
1. Widać bardzo dużą różnicę między rozmiarem ??
2. Jeżeli chodzi o wielkość ogólnie laptopa zmienia to jego mobilość w sensie takim czy widać wielką różnicę w jego ogólny gabaretach i w jakiś sposób może mnie to ograniczać ?

Posted 30 January 2014 - 00:42

Posted 30 January 2014 - 00:46

Posted 30 January 2014 - 11:55

Posted 30 January 2014 - 12:44
Wybór jest prosty - chcesz laptopa do gier, to nawet nie patrz w stronę Macbooka. Nie wiem po co więcej dyskutować. Jeżeli nie chcesz grać, to dopiero rozważasz własne za i przeciw na podstawie indywidualnych preferencji. Nie ma odpowiedzi, że laptop A jest lepszy/gorszy od MB Pro. Laptop A będzie po prostu inny.
W znakomitej większości przypadków Macbook parametrowo będzie gorszy od laptopa A (a i tak sporo droższy), jednak system rekompensuje dużo.
Jedno wyklucza drugie. Za 1/4 ceny Maca kupisz badziewnego laptopa z PC, który ledwo Internet będzie poganiał
Za 2000zł spokojnie można kupić laptopa wydajnościowo lepszego, niż 2x droższy MacBook.
P.S. Czym jest "laptop z PC"?

Posted 30 January 2014 - 13:11
Za 2000zł spokojnie można kupić laptopa wydajnościowo lepszego, niż 2x droższy MacBook.
P.S. Czym jest "laptop z PC"?
Jeśli już to parametrowo a nie wydajnościowo. Zainstalujesz na nim Windows, dodasz antywirus i kilka aplikacji budząc się, że wydajność poszła sobie na spacer.
"laptop z PC" czyli "laptop ze stajni PC" (Apple to w sumie też PC z tym, że dość powszechnym jest używanie PC w odniesieniu do świata "Windows")

Posted 30 January 2014 - 19:44

Posted 30 January 2014 - 19:59
Uwierzcie mi, że przy pracy z pakietem biurowym nie jest to nic koniecznego.
Skąd mamy wiedzieć, że nie chcesz nas oszukać?

Posted 30 January 2014 - 20:04
Czytając niektóre posty na temat Air i Pro Retina można się zasmucić. Po pierwsze są to dwa różne laptopy. Ekran nie dla każdego stanowi najważniejszą rzecz. Uwierzcie mi, że przy pracy z pakietem biurowym nie jest to nic koniecznego. Rozważałem zakup retiny ale jakoś wybrałem air i czynnikiem nie była cena. Do oglądania filmów mam telewizor a do czytania prasy iPada - więc laptop służy mi do pracy. Nie jestem grafikiem wiec nie potrzebuje detali, nasycenia kolorów itd. Wydajnościowo jak wspomniał ktoś wyżej wcale nie jest tak jakby się wydawało - i7 8GB (w air) jest szybsza niż i5 8gb (w pro retina). Wygoda pisania jednak jest większa na Air - odnośnie tej grubości i tego, że air w jednym miejscu cieńszy w innym grubszy to właśnie po to żeby się wygodnie pisało (przynajmniej ja znajduje takie wytłumaczenie. Oba komputery są fantastyczne. Popadnie jednak w szał retiny (bo ja mam i dlatego musi być sto razy lepsza) jest przesadne. Nie każdemu retina jest potrzebna.
To prawda.
Jak zmieniałem maca 3 tyg. temu to byłem na 90% pewny że wezmę Air bo używałem przez 5 lat PS i Ai na nie-retinie i nie było problemu
Przekonała mnie zniżka studencka no i jednak trochę ta rozdzielczość.

Posted 30 January 2014 - 20:27

Posted 30 January 2014 - 21:44
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users