Skuteczne ostrzeżenie - niski poziom naładowania akumulatora
Posted 28 January 2014 - 14:22
Przy 7% drugi alarm.
Przy 6% automatyczna hibernacja bez utraty danych.
Poziomy alarmów można modyfikować, np. alarm przy 15% zamiast 10%.
Tak to działa pod Windows, Linux, a OS X ukrywa takie ostrzeżenia i pakuje je tam gdzie Twitter ćwierka.
Według mac wyznawców to dobra zmiana w Mavericks.
Dla mnie nie, support trzyma się linii oficjalne, co najwyżej odsyłając na forum po rozwiązanie nieoficjalne.
Jak ustawić porządne widoczne powiadamianie o zbliżającym się całkowitym rozładowaniu akumulatora?
Posted 29 January 2014 - 12:43
Posted 29 January 2014 - 15:56
I czy hibernuje automatycznie przy np 5% stanu akumulatora? A ostrzega przy 10?
MB z Mavericksem sam się nie hibernuje, o czym się przekonałem przypadkowo zerkając na wskaźnik baterii, a na nim 1% (1 procent).
Posted 29 January 2014 - 17:16
Posted 29 January 2014 - 22:37
Posted 30 January 2014 - 00:32
U mnie bateria trzyma ze 3-4h, kilka programów uruchomionych w tle (Skype, Adium, Safari z ok 10-ma zakładkami, Excel i grające Spotify). Na przemian przeglądając neta w Safari, słuchając muzyki ze Spotify i z tymi programami które wymieniłem dłużej bateria nie wytrzymuje. wyłączyłem już całkowicie podświetlenie klawiatury i Bluetooth, ekran bez kabla na 70-80%. Sprawdzałem w Battery Health wszystko niby ok. Już mnie trafia, bo wszyscy piszą że przy takim mniej więcej używaniu im trzyma 6 do 8 godzin, no ja proszę, gdzie tak? Laptop miesięczny ledwie i takie siupy? Wczoraj zostawiłem włączony z wygaszonym ekranem na 40% baterii, po 2h podchodzę a on wyłączony. Bateria has gone.. Dlatego pytam o ten programik czy wydaje jakieś dźwięki bo w moim przypadku to byłoby pomocne.blablabla...
Dzisiaj z kolei bateria MacBook Air i Pro z Retiną są niemal nie do zajechania w ciągu jednego dnia - trzeba się postarać.
Posted 30 January 2014 - 02:00
Posted 30 January 2014 - 07:58
W Mac OS nie ma jakiejkolwiek możliwości sterowania tymi ustawieniami. Ma być prosto i przyjemnie. Rozwiązaniem jest albo program polecany wyżej albo jakiś skrypt crona (znajomość skryptów obowiązkowa). Pytanie czy skupiając się na objawach nie przeoczyłeś przyczyny problemu.
Subtelne powiadomienie które zostaje dopóki go nie odeślemy klikając w przycisk zamknij poprzez, jak mniemam, umyślne skierowanie kursora i kliknięcie w prawym górnym rogu ekranu przy 5% oraz hibernacja komputera przy 1% jest OK moim zdaniem.
Zwłaszcza patrząc na to w jaki sposób obecnie skonstruowane są laptopy Apple i ich system operacyjny.
No tak, zapomniałem, że kupiłem Apple.
Tu nie ma problemów i rozwiązań, tu jest religia.
W systemach wcześniejszch, Mountain Lion i innych normalne powiadamiani o stanie naładowania akumulatora było.
W Mavericks zmieniła się obowiązująca religijna doktryna.
Ostrzeżenie prostym komunikatem o akumulatorze bliskim rozładowania jest be. Liczy się niespodzianka i rozładowanie do zera akumulatora.
Producenci akumulatorów zacierają ręce.
Posted 30 January 2014 - 09:20
Posted 30 January 2014 - 09:46
W systemach wcześniejszch, Mountain Lion i innych normalne powiadamiani o stanie naładowania akumulatora było.
W Mavericks zmieniła się obowiązująca religijna doktryna.
Ostrzeżenie prostym komunikatem o akumulatorze bliskim rozładowania jest be. Liczy się niespodzianka i rozładowanie do zera akumulatora.
Producenci akumulatorów zacierają ręce.
Religia jak religia, ale przecież wyświetla się w MVRCS komunikat o niskim stanie naładowania baterii bodajże przy <20%. Więc czemu obwiniasz firmę, że tego nie ma, albo jest ograniczone? Chcesz więcej to kupuj program i tyle.
Przecież w standardzie nie dostajesz Photoshop-a, ArchiCAD-a i milionów innych programów - chcesz rozbudowy systemu to dokup sobie ficzery jakie tylko chcesz.
Posted 30 January 2014 - 09:58
Jedni są wierzący i niepraktykujący, inni wierzący i praktykujący. Jak widać Ty jesteś w trzeciej grupie: niewierzący, praktykujący

Posted 30 January 2014 - 10:00
Jedni są wierzący i niepraktykujący, inni wierzący i praktykujący. Jak widać Ty jesteś w trzeciej grupie: niewierzący, praktykujący
To jest tzw. grupa "WIARA WIERZY W CUDA"

Posted 31 January 2014 - 01:33
Apple tak już ma i tyle. Jednego razu uważa, że coś jest proste i przyjemne, a innego że to już nie jest ani proste ani przyjemne i daje inne rozwiązanie. Ich cyrk, ich małpy. Przykłady można mnożyć w nieskończoność, a wszystkich zadowolić się nie da.Tak jest i z tymi powiadomieniami.
Powiadomienie nadal jest z tą różnicą, że już nie wydaje dźwięku i nie przerywa pracy użytkownikowi w stylu w-twoją-twarz. Zamiast tego jest subtelny baner w rogu ekranu który wisi aż się z nim czegoś nie zrobi - rozwiązanie myślę w skali wszystkich użytkowników maka znacznie lepsze niż dotychczasowe okno modalne, wymagające bezwarunkowo interakcji, które w dodatku wyskakuje na dłuuuugo przed wymaganą reakcją.
Czasy się zmieniły, kiedyś komputery na tyle krótko działały na baterii (od momentu gdy sięgnęły pułapu 10%) że takie podejście było zdrowe, obecnie jest jedynie irytujące (delikatnie mówiąc). Nie trzeba specjalnie długo główkować dlaczego - wystarczy spojrzeć na nowe komputery - to dla nich jest ten system, reszta jest jedynie przez niego wspierana.
Dla kogoś kto odkrył Apple wczoraj może to być szokiem, ale dla wielu z nas już nie - Apple zostawia w tyle wszystko i wszystkich, nawet swoje produkty (i klientów którzy nie chcą wymieniać sprzętu / softu na nowy). Moim osobistym zdaniem to najlepsza cecha Apple - zrywanie ze starymi "status quo" (z braku lepszego określenia).
Co do rozwiązania - po rozważeniu myślę, że skrypt krona można zrobić taki, żeby było też powiadomienie dźwiękowe, w kółko, na przykład "Podłącz mnie proszę" czytane z syntezatora. To jedyne co możesz zrobić a co będzie Ci odpowiadać w takich scenariuszach jak opisujesz.
Give Your Mac a More Attention-Grabbing "Low Battery" Warning
Ewentualnie zapraszam serdecznie na apple.com/feedback i napisać co się o tym myśli - może wezmą pod uwagę.
Pozwolę sobie wrócić jednak do mojej jeszcze wcześniejszej myśli - jeśli Mac komukolwiek się wyłącza (w sensie, całkiem, z utratą niezapisanych danych, etc.) to ten ktoś ma problem z baterią. Wcześniejsze / bardziej widoczne / głośne powiadomienia to takie same remedium jak tabletki apap na nowotwór - łagodzi objawy, ale problem nadal jest i zbierze swoje żniwo w pewnej perspektywie.
Nadal myślę, że przede wszystkim należy podjąć próbę poradzenia sobie z pierwotnym problemem - resetować SMC / PRAM i rekalibrować baterię w pierwszej kolejności, bo zwyczajnie taka sytuacja nie powinna mieć miejsce - komputer powinien się uśpić, a przy na prawdę krytycznej ilości ładunku zrobić deep sleep (hibernacja) - zrzucić pamięć na dysk. Funkcja dostępna w laptopach Apple odkąd pamiętam (druga połowa lat 90), nie wierzę że dzisiaj jej już nie ma (choć nie doprowadzam swoich laptopów do rozładowania baterii - NIGDY* - to najlepszy sposób na ubicie baterii... poza przegrzaniem)
Osoba która mówi o krótko trzymającej na baterii Retinie - jaki masz model? dwie grafiki czy jedna? Bo ten czas pracy na baterii wygląda tak jakbyś miał odpaloną drugą kartę grafiki na raz - wtedy 3-5h pracy to jest max jakiego należy się spodziewać. Wbrew obiegowej opinii 15stka nie służy do trzymania dniami na baterii. To ma być komp do orania. Aż krzyczy parametrami.
Pokaż coconut / Activity Monitor w swoim nowym wątku, albo najlepiej cały wynik z Etrecheck: Etresoft: EtreCheck. Zrób reset SMC / PRAM.
*Zdarzyło mi się dwa razy w życiu i funkcja hibernacji uratowała mi skórę.
Posted 31 January 2014 - 01:47
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users