Udostępnianie sieci a nawigacja & lokalizacja
Rozpoczęty przez
trampek
, 28 sty 2014 10:54
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 28 stycznia 2014 - 10:54
Witam,
planuję nabyć iPada, pierwszego w życiu
Urządzenie zamierzam używać głównie w domu, jednak 3-4 razy w roku być może sprzęt pojedzie gdzieś ze mną. Zastanawiam się nad nawigacją na iPadzie, lokalizowaniem się itd w sytuacji, gdy będzie to iPad bez modemu. Znajomy powiedział, że z iPhone wystarczy udostępnić sieć, i iPad zachowuje się, jakby był w wersji +cellular, beż żadnej różnicy. Nie ukrywam, że jeśli to prawda, wówczas byłoby idealnie.
Ale..
inny znajomy powiedział, że to może być dziwne, bo iPad bez cellular nie ma modułu GPS.
Już się nie mogę w tym połapać. Ktoś zna jakieś przykłady z życia, testował to na własnej skórze? Czekam na wieści.
Pozdrawiam,
G

Napisano 28 stycznia 2014 - 11:22
Są doniesienia, że osobisty hot spot z iPhone może udostępniać lokalizację podłączonemu iPadowi: WiFi-Only iPad 2 Gets GPS When Tethered to iPhone | Cult of Mac
Dobrze by było gdyby ktoś to sprawdził.
Niezależnie od tego zdecydowanie sugeruję zakup iPada w wersji z modemem.
Dobrze by było gdyby ktoś to sprawdził.
Niezależnie od tego zdecydowanie sugeruję zakup iPada w wersji z modemem.
Napisano 28 stycznia 2014 - 11:51
Dlaczego ta sugestia?

Napisano 28 stycznia 2014 - 12:07
Bo zdecydowanie wygodniej jest mieć GPS wbudowany i nie kombinować z łączeniem - szczególnie, że wtedy musisz dbać o dwie baterie (iPhone i iPad). Poza tym jakbyś kiedyś wpadł na pomysł internetu niezależnego - będzie gdzie kartę włożyć.
Dodatkowo łatwiej będzie w przyszłości sprzedać jak będziesz się przesiadał na nowszy sprzęt.
Napisano 28 stycznia 2014 - 13:26
Napisano 28 stycznia 2014 - 17:02
U mnie działa- iPhone udostępnia położenie. iPhone 3G i iPhone 5. Sprawdziłem to na iPadzie 2, iPod Touch 3G i iPadzie Air. (oczywiście iPady bez modemu). Już od dawna to było, aczkolwiek skoro masz nawigację na iPadzie to możesz ją mieć również na iPhone. Moim zdaniem używanie na iPadzie nawigacji z Hotspota to bezsens. iPhone musisz i tak mieć podłączonego pod ładowarkę bo Hotspot zeżre Ci baterię więc oszczędność na kabelkach i baterii odpada. Nie widzę logicznego uzasadnienia w tej operacji. Sam kiedyś wpadłem na taki pomysł i pacnąłem się w głowę, kiedy przyszło do praktyki
Nawet głupie wyjście na przerwę w podróży z auta zaskutkuje tym, że tablet i iPhone się rozłączą i trzeba będzie na iPhone aktywować hotspot na nowo. Ponieważ po rozłączeniu hotspota on przechodzi w stan uśpienia, żeby nie ciągnąć baterii. Ale tak jak kolega mówi jak już chcesz koniecznie go mieć jako nawigację to kup z modemem- to wtedy ma jakieś uzasadnienie bo nie trzeba angażować dwa razy więcej siły żeby to działało. Z resztą zobaczysz sam, że używanie nawigacji na iPadzie to bezsens.
1. Jak kupisz bez modemu to każdorazowe parowanie z hotspotem Cię będzie denerwować i olejesz taki interes.
2. Jak kupisz z modemem ale nie włożysz karty to okaże się, że nie masz neta i nie działają usługi typu Live traffic itp., nie działa Janosik który jest podstawą przetrwania na Polskich drogach.
3. Jak kupisz z modemem i włożysz kartę- będzie w pełni działająca nawigacja, ale tablet na szybie zasłoni Ci kawał pola widzenia, w dodatku wysiadając z auta będziesz musiał go chować żeby ktoś nie rozbił szyby i nie zajumał sprzętu. Do tego zamiast mieć mały uchwyt na telefon na szybie będziesz miał wielkiego pająka który musi trzymać tablet.
4. Po krótkiej praktyce wrócisz do używania nawigacji na iPhone- bo ona nie posiada żadnych z powyższych wad.

Napisano 29 stycznia 2014 - 13:00
Dzięki za odpowiedzi!
Kupiłem iPada bez modemu, czekam właśnie na kuriera. Oczywiście nawigacja to tylko przykład użyty do zobrazowania mego pytania, mam nawigację w iPhone i tylko jej będę używał, bo jak wspomniano, nie wyobrażam sobie zasłaniania połowy widoku tabletem
Ponadto iPad będzie ze mną podróżował na dwa urlopy w roku plus może jeszcze jakieś dwa luźne wypady długoweekendowe, zatem stwierdziłem, że modem mi nie będzie potrzebny. Interesuje mnie tak naprawdę jakoś sieci udostępnionej z iPhone, chodzi mi np o zlokalizowanie się i znalezienie jakiegoś POI typu bankomat czy restauracja itd. Do tego mi wystarczy takie sparowanie z iPhonem.
Dziś się zresztą przekonam jak to będzie działać w praktyce, nie mogę się doczekać

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych