Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Time Capsule - brak internetu w sieci użyczanej

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 Kozul

Kozul
  • 4 posts

Posted 26 January 2014 - 20:49

Jak w tytule. Mam skonfigurowaną w domu sieć bezprzewodową z time capsule. Nasza główna sieć "domowa" działa bez problemu. Potrzebuję jednak uruchomić sieć użyczaną - i tutaj pojawia się problem, bowiem o ile sieć użyczana sama w sobie działa, tak nie działa w niej internet. Pojawia się komunikat "ten komputer ma ograniczoną łączność z siecią. połączenie nie powiodło się". Internetu nie ma zarówno na macbooku, jak i "zwykłym" laptopie - jeśli łączą się z siecią użyczaną (z "domową" działa wszystko). Mamy neostradę. Ktoś może wie, jak to rozwiązać?

#2 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 26 January 2014 - 21:46

Jak wyglądają połączenia i konfiguracja sieci?

#3 Kozul

Kozul
  • 4 posts

Posted 26 January 2014 - 22:17

Nie jestem obeznana w fachowym języku. Załączam zdjęcia - ustawienia w Narzędziu Airport (z wyłączoną akurat siecią użyczaną, ale pozostała ustawienia wyglądają tak samo), i screeny z ustawień routera. Mam nadzieję, że o to chodzi w pytaniu :) Router chwilowo działa, z uwagi na to że potrzebuję drugiej sieci. Gdy uruchamiam sieć użyczaną w Narzędziu Airport, w ustawieniach routera wyłączam tryb sieciowy i rozgłaszanie SSID. [ATTACH=CONFIG]19986[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]19987[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]19988[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]19989[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]19990[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]19991[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]19992[/ATTACH]

#4 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 26 January 2014 - 22:27

Sieć użyczana polega na tym, że tworzysz nową sieć ze swoim SSID? Bo w ustawieniach AirPort masz wyłączoną sieć użyczaną. Do jakiego portu w routerze podłączony jest kabel, który idzie do TC? Do którego portu w TC ten kabel jest podłączony? Jaki masz router (ten od głównej sieci domowej)?

#5 Kozul

Kozul
  • 4 posts

Posted 27 January 2014 - 07:49

SSID (jak rozumiem, nazwa sieci) ustalam nowe, inne od tej głównej sieci. Na zdjęciach jest wyłączona sieć użyczana, tak jak pisałam, bo nie działa i muszę korzystać z sieci z routera. Ustawienia te od tych w sytuacji, kiedy próbuję ustawić sieć użyczaną, różnią się tylko tymi konkretnymi punktami - odfajkowana sieć użyczana i wyłączona funkcja bezprzewodowej w routerze. Włączając sieć użyczaną tworzę jej nową nazwę i hasło. i SIEĆ działa, tylko nie ma internetu. (w sieci domowej jest) Mam Time Capsule 2TD najnowszej generacji, router linksys cisco WAG 120N. Połączone kablem Ethernet, w routerze - port 1, w TC - trzeci od góry :)))))))))

#6 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 27 January 2014 - 08:57

W Time Capsule: 1. Wyłącz udostępnianie łącza IPv6 (to tak w ramach porządku) 2. Wyłącz "użyj dynamicznej globalnej nazwy hosta" 3. DNS ustaw na adres routera (192.168.1.1) 4. Tryb routera ustaw na DHCP i NAT (reszta ustawień domyślnych w zakładce tej czyli zakres 10.0.2.3-10.0.1.200) 5. Włącz użyczanie sieci. Pamiętaj by komputer, który będzie się podłączał przez tą użyczaną sieć miał włączone DHCP. Przy częstym przełączaniu konfiguracji sieci zarówno Windows, jak i Mac OS potrafią pójść w krzaczory więc jeśli nie będzie działało to zrestartuj komputer, na którym to testujesz. Daj znać o wynikach - jakby co będziemy dalej kombinowali.

#7 Kozul

Kozul
  • 4 posts

Posted 27 January 2014 - 09:30

Dziękuję! Będę sprawdzać po 16, wtedy dam znać :))))))))))))))) edit: Niestety nie działa. Pojawia się komunikat "Nie można nawiązać połączenia z siecią". ;/ ….gdzie te ustawienia DHCP mają być włączone na tym "drugim" komputerze (windows)?……..

#8 tomazo

tomazo
  • 65 posts
  • SkądMierzyn/Szczecin

Posted 15 March 2014 - 09:42

@Kozul: udało ci się rozwiązać problem? Mam dokładnie to samo więc jestem ciekaw rozwiązania. U mnie przede wszystkim kiedy próbuję ustawić router w tryb DHCP/NAT to airport krzyczy, że mam zmienić na "pomost". Mam sieć radiową i cała reszta działa ok. Pozdr. T.

#9 Sim1

Sim1
  • 329 posts

Posted 15 March 2014 - 12:13

JerryEvo dobrze prawi ;). Sprawdziłem u siebie i sieć użyczana działa mi poprawnie tylko i wyłącznie jeśli airport na którym jest włączona pracuje w trybie routera (czyli wspomniany DHCP i NAT). Krzyki airporta by zmienić na "pomost" prawdopodobnie związane są z ostrzeżeniem przed podwójnym NATem ale jeśli chce się mieć chodzącą użyczaną sieć w waszych przypadkach jest to jedyne wyjście i nie należy się przejmować tylko trzeba przełączyć. Koniec końców wygląda, że "bezboleśnie" sieć działa jeśli airport jest routerem na świat i udostępnia wifi, wtedy włączenie dodatkowej sieci to tylko kliknięcie i bez problemu rusza.

#10 maack

maack
  • 7 posts

Posted 26 June 2016 - 17:51

też miałem taki problem i dostęp do internetu przez sieć użyczaną jest tylko wtedy gdy TimeCapsule jest w trybie DHCP i NAT, wtedy TimeCapsule miga na pomarańczowo czyli zgłasza jakiś problem, ogólnie dostęp do netu jest jedyna zmiana jaką zauważyłem to grając na PS4 podłączoną kablem do TimeCapsule CallofDuty wyświetla NAT ograniczony, zaś w trybie pomostu wyświetla NAT otwarty. O co chodzi z tym trybem pomostu i DHCP i NAT i jaki to ma praktyczny wpływ na internet w domu. Mam internet radiowy, podłączony do TimeCapsule

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users