Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac Mini 2012 - 16 GB Ram czy SSD 240GB

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 franio94

franio94
  • 48 postów

Napisano 26 stycznia 2014 - 14:07

Witam, mam pytanie odnośnie wymiany ramu lub dysku. Wiem że temat był już poruszany ale nie uzyskałem w nim satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.
Mam Mac-a Mini 2012 i5 2,5 GHz, 4GB Ram i fabryczny dysk.
Mam zamiar zakupić jedną z tych rzeczy (nie mam wystarczająco środków na obie - max 600zł i ani grosza więcej :D ).
Czy lepiej dodać więcej RAMu - mam tu na myśli 16 GB czy lepiej dać dysk SSD 240 GB (mniejszej pojemności nie chcę :) ). Z góry mówię że nie chcę innej kombinacji typu mniej RAMu 10GB i dysk np. 128GB. Maca wykorzystuje do obróbki zdjęć, filmów i do nagrywania muzyki.
W przyszłości mam także zamiar zakupić OWC Data Doubler (200zł) żeby dołożyć dysk HDD. I tutaj nasuwa mi się drugie pytanie. Czy żeby dołożyć drugi dysk do Mac-a trzeba użyć powyższego zestawu czy można użyć jakiś tańszy czy obejść się bez niego?

Dysk jaki bym widział:
GoodRam C100 240 GB - 589zł - Link

RAM GoodRam 2x8GB 1600MHz - Link

Mile widziane inne propozycje w tym zakresie cenowym :)

#2 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 postów
  • SkądGdynia

Napisano 26 stycznia 2014 - 15:35

Jeśli Maca wykorzystujesz do obróbki zdjęć, filmów i do nagrywania muzyki - każde rozwiązanie bez jednoczesnej wymiany dysku na ssd i ram będzie połowiczne tj. zostanie "wąskie gardło", które skutecznie będzie spowalniało wymieniony tylko jeden element. Sam użytkuje chwilowo mini late 2012 z procesorem i5 i dopiero wymiana ram na 8GB i dysku na 128 ssd pozwoliła na w miarę szybkie i przyjemne działanie systemu - choć mac mini z procesorem i5 wg. mnie jest idealny do podstawowych zastosowań a moc obliczeniowa jest delikatnie ujmując słabiutka w porównaniu do procesora i7.

#3 franio94

franio94
  • 48 postów

Napisano 26 stycznia 2014 - 16:07

Ok. Dzięki za odpowiedź. A co z montowaniem dwóch dysków na raz (po prostu dołożyć dysk ssd). Trzeba użyć do tego takiej podstawki jak napisałem czy nie trzeba nic kupować dodatkowo?

#4 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 26 stycznia 2014 - 16:10

Próbujesz wybrać pomiędzy brakiem ręki a brakiem nogi. Wydawałoby się, że jedynym rozsądnym rozwiązaniem w tej sytuacji byłaby jednak zmiana pamięci na 8GB, a dysku na SSD 120 czy 128GB. Jeśli kategorycznie chcesz wybrać jedną z wersji sugerowanych przez siebie to chyba bym się na SSD zdecydował. 2xKingston 4GB DDR3 1600MHz SO-DIMM (KTA-MB1600/4G) kupisz za niecałe 400zł Samsung 840 EVO SSD 250GB za 620zł Razem 1020zł - no ale to jest więcej niż 600zł.

#5 franio94

franio94
  • 48 postów

Napisano 26 stycznia 2014 - 16:24

A czy instalacja jednej kości 8GB (w celu dołożenia w przyszłości kolejnych 8GB) jest możliwa; mac nie ma nic przeciwko?
I czy nadawała by się tak kość GoodRAM 8GB, czy jest raczej kiepskiej jakości. Bo cena jest zachęcająca (270zł - allegro)

A co z montowaniem dwóch dysków na raz (po prostu dołożyć dysk ssd). Trzeba użyć do tego takiej podstawki jak napisałem czy nie trzeba nic kupować dodatkowo?

#6 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 26 stycznia 2014 - 16:48

Mam bardzo dobre zdanie o Wilk Elektronik i ich GoodRAMach - używałem przez ponad 2 lata w MBP i ponad 5 lat w MacPro - kompletnie żadnych kłopotów. Generalnie powinieneś używać dwóch identycznych kości by korzystać z dobrodziejstw Dual Channel (kilkanaście procent zysku na szybkości). Teoretycznie powinien działać z jedną kością 8GB. Sprawdzić możesz to wyjmując jedną z kości 2GB, którą aktualnie masz i sprawdzając czy system startuje i działa.

#7 franio94

franio94
  • 48 postów

Napisano 26 stycznia 2014 - 17:29

A jak jest w przypadku montażu dwóch dysków. Jest tam miejsce (w obudowie) na drugi dysk żeby go gdzieś przykręcić śrubkami, czy trzeba dokupować ramki.

#8 Łukasz CIN

Łukasz CIN
  • 190 postów
  • SkądKruszwica

Napisano 27 stycznia 2014 - 11:08

Spokojnie możesz zamontować jedną kość 8GB Ram obok drugiej 2GB. Ja tak używam od kilku miesięcy i jest super. Jak będzie potrzeba to w przyszłości dołożę drugie 8 GB, póki co nie ma potrzeby. Co do drugiego dysku to ramka nie jest potrzebna. Wystarczy tasiemka do drugiego dysku. Ja zamawiałem bezpośrednio z OWC zestaw, tasiemka wraz z narzędziami i wyniosło mnie to około 150zł z wysyłką z USA i trwało około 3 tyg. Można kupić spokojnie taśmę do dysku w Polsce i nawet na forum znajdziesz kilku sprzedawców. Do wymiany przyda Ci się jakiś zestaw małych śrubokrętów, można czasami kupić takie w Lidlu czy Biedronce w dobrej cenie. Przy montażu dysku zalecam ekstremalną ostrożność i delikatność bo można coś uszkodzić. Ja urwałem złącze IR/diody sygnalizacyjnej :(

#9 franio94

franio94
  • 48 postów

Napisano 27 stycznia 2014 - 18:02

A czy jest to jakaś specjalna taśma pod Maca, czy zwykła Sata dla laptopów może być?

#10 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 27 stycznia 2014 - 18:19

Powinno to być coś takiego: Bottom Hard Drive Flex Cable for Apple Mac Mini A1347 Server 076 1412 922 9560 | eBay

Nie jest to zwykła taśma SATA.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych