Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

nie moge wysunac CD ! ! !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 MarcinD

MarcinD
  • 11 postów
  • Skąd3mia100/waw

Napisano 05 listopada 2007 - 16:31

Hej, Wrzucilem plytke CD do napedu. Pochodzla mi kilka restartow komputera ale nie chce teraz wylezc. Plyta dalej jest montowana i bez problemu odtwarzana ale nie moge sie jej pozbyc. Probowalem zmusic mojego MACBOOKA na wszystkie wygooglowane sposoby zeby ja wyplul ale... skubana dalej nie chce wyjsc. Gmeralem spinkami, kartami kredytowymi i innymi ale na nic sie to zdalo. Macie jakies propozycje? Czy skazany jestem na rozbieranie laptopa?

#2 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 05 listopada 2007 - 16:42

Restart maka z wcisnietym przyciskiem myszy/gladzika nie pomaga?

#3 MarcinD

MarcinD
  • 11 postów
  • Skąd3mia100/waw

Napisano 05 listopada 2007 - 18:35

niestety nieu musi byc cos mechanicznego mysle

#4 jarecki

jarecki
  • 119 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 listopada 2007 - 18:59

Podłącz zwnętrzną myszkę na usb, zrób restart i trzymaj wciśnięty klawisz myszy.

#5 MarcinD

MarcinD
  • 11 postów
  • Skąd3mia100/waw

Napisano 07 listopada 2007 - 16:12

to niestety nie pomaga. cos musialo tam utknac, chyba cos jest z mechanizmem wie ktos gdize mozna dostac srubokrety pasujace do srub macowych? mi sie nie udalo jeszcze nic znalezc

#6 k.rosinski

k.rosinski
  • 174 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 listopada 2007 - 16:29

Warszawa, WGE pod GUSem. W którymś z pawilonów z elektroniką - tym najbardziej jasnym i kolorowym bodajże (gdzie mają sporo kolorowych wentylatorów na wystawie) były do kupienia zestawy takich kluczy i tam akurat były takie jakie pasowały do mojej Titanium, myślę, że się od tamtego czasu nie zmieniły (takie w kształcie gwiazdki ;). Mi się akurat udało bo sprzedawca miał taki komplet prywatnie i akurat nie był mu potrzebny ten jeden konkretny, więc kupiłem tylko jeden zamiast kompletu (wyszło taniej) ;)

#7 borzar

borzar
  • 534 postów

Napisano 07 listopada 2007 - 16:33

Miałem zbliżony problem - tylko że u mnie płyta nie była widoczna w systemie. Udałem się do serwisu który stwierdził padnięty napęd. Nie chciałem wymieniać napędu w moim starym PowerBooku G4 i zdecydowałem się pogmerać w napędzie scyzorykiem. Wsadziłem ostrze noża w szczelinę. Poruszyłem płytą i coś tam cicho chrupnęło. Po tym system zobaczył płytę i wyszła z napędu po naciśnięciu eject. Taka na koniec refleksja - napędy szczelinowe mimo że ładnie wyglądają, to jednak są słabą stroną komputerów Mac. Napędy szczelinowe są głośniejsze, nie można odtworzyć płyt miniCD lub EcoDisków (ostatnio taki był dodany to Tygodnika Powszechnego) i nie ma jak wyjąć płyty z napędu gdy utknie - trzeba się udać do serwisu. Dla mnie kolejny drobny minusik Makówek i niestety powoli oswajam się z myślą że kolejnym laptopem będzie jakiś PCtowy Asus lub Sony.

#8 MarcinD

MarcinD
  • 11 postów
  • Skąd3mia100/waw

Napisano 08 listopada 2007 - 19:08

dzieki za pomoc porwalem sie za rozkrecanie laptopa ale jak zobaczylem co siedzi pod obudowa to sie przestraszylem ze cos zepsuje borzar mozesz mi zdradzic w ktorym miejscy grzebales tym scyzorykiem? z lewa czy sprawa? plytko gleboko?

#9 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 08 listopada 2007 - 20:00

Nic tam nie grzeb zadnym scyzorykiem jesli chcesz sie jeszcze nacieszyc ze swojego napedu.

Rozkrecenie MB jest banalne i zajmie Ci gora 15minut http://www.ifixit.co...placement/86/9/

Nastepnie po wyjeciu napedy odkrecisz z niego sanki, zdejmiesz obudowe (3 srubki) i juz masz plyte w rece.

#10 MarcinD

MarcinD
  • 11 postów
  • Skąd3mia100/waw

Napisano 08 listopada 2007 - 20:10

wow dzieki dominique za ten link no to do roboty...

#11 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 08 listopada 2007 - 20:15

no to do roboty...

Powodzenia :)

#12 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 09 listopada 2007 - 09:29

Mi w MBP zdaża się że płyta- szczególnie dvd z filmami nie banglają. Kilka razy płyta utykała wewnątrz. Wówczas biorę drugą płytę, delkiatnie wkładam ją w napęd- oczywiście tylko tyle żeby ruszyć kantem kant płyty która już tam jest. Na ogół to pomaga- płyta zaczyna się kręcić i da się wpyluć.

#13 MarcinD

MarcinD
  • 11 postów
  • Skąd3mia100/waw

Napisano 10 listopada 2007 - 23:09

dzieki JSG za podpowiedz, u mnie to nie dziala. po rozmontowaniu okazalo sie ze jakies srebrne gowno blokuje weijscie nowym plytom. i nie chce sie schowac w zadny sposob. ktos wie o co moze chodzic? ile kosztuja napedy cd do macbookow i gdzie mozna je dostac?

#14 Authilius

Authilius
  • 144 postów
  • SkądSłupsk / Koszalin

Napisano 31 stycznia 2010 - 13:02

Drażni mnie już ten SD, chyba nie kupie kolejnego maca, a jak już kupie to z zewnętrznym napędem. @JSG dzięki za rade z drugą płytą - pomogło. Inne metody nie pomogły: - trzymanie klawisza Eject - trzymanie guzika touchpada - trzymanie guzika podłączonej myszki na USB - reset PRAM - reser SMC 2 minuty dotykałem krawędziom płyty o wirującą w środku płytę aż do jej zatrzymania - wtedy napęd się zatrzymywał i mielił. Tak z 4-5 razy, aż wypluł i system mógł wystartować (bo się nawet nie uruchamiał) - bez sensu. Tak więc dla potomnych proponuję chwilę "poszorować" płytą o płytę - ale nie za mocno

#15 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 31 stycznia 2010 - 13:07

Czasem pomaga jeszcze zwykły reset Maca lub metoda opisana w Pomocy Systemowej :) . Patent jaki zastosowałeś w najlepszym razie doprowadzi do uszkodzenia silniczka.

#16 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 stycznia 2010 - 13:21

Ja raz miałem problem z wysunięciem dysku, kiedy nie chciałem instalować windowsa, a za każdym razem włączał się instalator, i nie mogłem wyjąć płyty. Przekręciłem go dziurką*do dołu, włączyłem, i potrząsając w dół trzymałem chyba eject (może z powerem albo altem, lub sam - nie pamiętam) - zadziałało.

#17 Authilius

Authilius
  • 144 postów
  • SkądSłupsk / Koszalin

Napisano 01 lutego 2010 - 18:45

@madmax332 Maca resetowałem z 5 razy, za każdym razem zaczynał mielić płytę i system po gongu nie ruszał dalej. Jeśli silniczek się uszkodzi to raczej dużej różnicy mi nie zrobi skoro napęd mc po wymianie na nowy i w zasadzie "nie działa". @Riddle Wole nie machać kompem. Niech się już wypatroszy ten SD sam w sobie niż miałoby coś jeszcze innego mechanicznego się stać całej makówce. Już się rozglądam za jakąś nagrywarką LG lub samsunga na usb. 230zl i spokój (chyba) na przyszłość jak gwarancja wygaśnie na Mac'a

#18 KaeM23-9d13fd3577

KaeM23-9d13fd3577
  • 12 postów

Napisano 02 lutego 2010 - 16:45

Już pierwszego dnia użytkowania miałam to samo, pomógł restart komputera. Potem powtórzyło się jeszcze raz. Nie korzystam często z płyt, niemniej jest to uciążliwe. Napęd szczelinowy miałam w Acerze, ale z nim nie było takich problemów.

#19 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 02 lutego 2010 - 21:19

Riddle, jak mi się Mak bardzo mocno rozgrzeje to też tak muszę robić, inaczej się*za "Chiny ludowe" nie wysunie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych