Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Błąd w synchronizacji ścieżek audio, logic pro 9

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Odosz

Odosz
  • 79 postów
  • SkądLublin, PL

Napisano 25 stycznia 2014 - 13:24

Robię nagranie. Gitarzysta nagrał mi swoją partię w mp3 - 256kb/s, 44.1, 16bit, pracuję w 44.1, 24bity czy różnica bitów może powodować przesunięcia? Gdy podkładam plik mp3 (prawy kanał - gitara, lewy - podkład) to mi się rozjeżdżają nagrania.

#2 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 25 stycznia 2014 - 18:51

Jak podkładasz? I co rozjeżdża się z czym? W jaki sposób?

#3 Odosz

Odosz
  • 79 postów
  • SkądLublin, PL

Napisano 25 stycznia 2014 - 19:01

kokos, sprawdź PW wysłałem Ci przykład.

#4 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 25 stycznia 2014 - 21:53

Tempo 190 wgranego metronomu (Ty wgrałeś w celach pomiarowych? Wolałbym fragment bez, wtedy można by zmierzyć jak bardzo zespół odchyla się od click track) stabilne w całym fragmencie Gitara (bardzo piękny ton i fraza - mmmmmmiodzio) A i F są na właściwej wysokości w odniesieniu do 440Hz. Ciekawe... najpierw band gra równo przez tylko kilka taktów, potem jest nierówno do metronomu i dopiero w 66 takcie po solówkach od wejścia tematów zaczynają wreszcie grać równo. Ale ponieważ metronom w ścieżce jest równy, wysokość tonu gitary też, to jakby zespół w trakcie nagrania po prostu rozjechał się z metronomem ;) Tak jakby sekcja rytmiczna nie była zbyt rytmiczna. Ja nie słyszę tu zmiany wysokości odniesienia w piano ani zmiany w wysokości blach. Gdyby ścieżka pływała, byłoby słychać tę zmianę wysokości. Może przypadkowo włączony Flex? Ale przy takiej zmianie byłoby słychać zniekształcenia w dźwięku.

#5 Odosz

Odosz
  • 79 postów
  • SkądLublin, PL

Napisano 26 stycznia 2014 - 00:34

U mnie w logic metronom ma 95bpm w 6/8. Gdy odpalam projekt w logic wszystko jest ok. Kokos, na PW wyslalem Ci wav, który dostali muzycy.

#6 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 26 stycznia 2014 - 01:40

Okej, ja ustawiłem 3/4 z tempem 190. Nieistotne. Zacząłbym od prośby dostarczenia przez gitarzystę jego śladu w normalnej rozdzielczości 44.1/24. Zawsze należy unikać wymiany śladów skompresowanych formatach typu mp3 czy AAC. Zwłaszcza, że Logic nie konwertuje mp3 do nieskompresowanego pliku po włożeniu do Arrange. Nie napisałeś nic o kompie, systemie i DAW, więc zakładam, że pracujecie na Logic. Jeżeli jego ślad nie zgra się z Twoim podkładem u Ciebie, to problem jest po stronie gitarzysty.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych