Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Installer.app WinSCP SFTP

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
44 odpowiedzi w tym temacie

#1 m_ichal@mac.com

m_ichal@mac.com
  • 72 postów

Napisano 05 listopada 2007 - 16:03

Mam pytanie co jest SFTP i WinSCP skąd to moge sciągnąć. CZy jest jakis TUTORIAL skad sciangnać Installer.app i jak go zainstalowac??

#2 Simek

Simek
  • 438 postów
  • SkądSPT / GDZ

Napisano 05 listopada 2007 - 16:25

SCP - bezpieczny transfer plików pomiędzy komputerami, urządzeniami.
Więcej tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/SCP

SFTP - Secure FTP - czyli pozbawiony wad, bezpieczniejszy protokół FTP.
Więcej na wiki: http://pl.wikipedia....TP_(protokół)

WinSCP to po prostu program obsługujący ten transfer.
Można go ściągnąć np. tutaj: http://dobreprogramy...=2&id=1661&t=50
Służy on do połączenie komputera z iPhone'm.

Po uruchomieniu programy klikasz "New". Następnie pojawia się okienko gdzie musisz wpisać:

hostname - IP iPhone'a w sieci WiFi
port - zostawiasz 22
username - root
password - alpine lub dottie
private key - zostawiasz puste
protocol - SCP

Klikasz "Save", a następnie "Login". Jeżeli dobrze wpisałeś wszystko to powinno ładnie sie połączyć.

To chyba wszystko. Jeśli napisałem coś nie tak to wybaczcie! ;D Dopiero co czekam na mojego iPhone'a, a pisałem czerpiąc ze swojej ogólnej wiedzy. ;P

---- Dodano 05-11-2007 o godzinie 16:33 ----
Ahh... Jescze Installer... Wybaczcie za double post.

Installer.app wrzuca się tylko przez SCP dla telefonów w wersji 1.0.2 i niższej.
Można go pobrać tutaj: http://iphone.nullriver.com/beta/

Aby zainstalować go na 1.1.1 wystarczy odwiedzić w iPhonie stronę http://jailbreakme.com. (Do końca nie wiem, czy działa działa na jailbroken telefonach, ale to już pewnie ktoś dopowie...)
  • PGC lubi to

#3 adanadhel

adanadhel
  • 80 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 listopada 2007 - 16:50

Simek, czy przez WinSCP połączę się z moim iPhone'm po kabelku ? nie mam WiFi :( Jeśli tak ... to jak go wówczas skonfigurować ? Jeśli nie ... to czym ewentualnie mogę zastąpić WinSCP, żeby poszło przez kabel ? :confused: z góry dzięki za podpowiedź

#4 Simek

Simek
  • 438 postów
  • SkądSPT / GDZ

Napisano 05 listopada 2007 - 17:33

Szczerze mówiąc nie spotkałem się osobiście z możliwością połączenia z iPhone'm przez SCP za pomocą kabelka. Czy istniej jakiś inny sposób uzyskania połączenia z iPhone'm (katalogiem, w którym znajdują się pliki firmware i oprogramowania) niż przez Wi-Fi - nie mam pojęcia.

#5 adanadhel

adanadhel
  • 80 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 listopada 2007 - 17:36

:( :( :( dzięks ... trzeba będzie zainwestować w ruterek

#6 m_ichal@mac.com

m_ichal@mac.com
  • 72 postów

Napisano 05 listopada 2007 - 17:41

polecam airport

---- Dodano 05-11-2007 o godzinie 19:42 ----
a czy jest cos zamiast winscp na maca

#7 Simek

Simek
  • 438 postów
  • SkądSPT / GDZ

Napisano 05 listopada 2007 - 17:51

Znalazłem tylko "Fugu" - http://rsug.itd.umic.../software/fugu/.

Dodatkowo na angielskiej wiki jest cała lista aplikacji FTP i SFTP. Zawarta tam jest platforma i protokoły, więc trzeba tylko przeglądnąć i wybrać.

Z tego co wiem, można tez skorzystać z klienta SSH.

#8 Jabber

Jabber
  • 82 postów

Napisano 20 listopada 2007 - 20:32

Kurde mam problem z installerem. Po wejsciu na http://iphone.nullriver.com/beta/ na telefonie nie sciaga sie instaler. Cos trza kliknac czy co?

#9 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 21 listopada 2007 - 09:55

polecam airport

---- Dodano 05-11-2007 o godzinie 19:42 ----

scp - jesli umiesz korzystac z dobrodziejstwa jakim jest klawiatura.

pzdrw
//T

#10 etommi

etommi
  • 102 postów

Napisano 30 listopada 2007 - 00:11

Ja robie wszystko OK, ale prosi mnie o haslo i żadne nie dziala - wiecie co trzeba wpisac po autoryzacji??

#11 eJaY

eJaY
  • 99 postów
  • SkądSz-n

Napisano 30 listopada 2007 - 00:18

Sprobuj hasla : dottie U gory stornki jest blad i haslo jest napisane przez jedno "t"

#12 interpol_girl

interpol_girl
  • 589 postów
  • SkądWarszawa, PL // USA

Napisano 30 listopada 2007 - 02:09

Sprobuj hasla : dottie

U gory stornki jest blad i haslo jest napisane przez jedno "t"

Poprawiłam - proszę zgłaszać takie sytuacje.

#13 mls

mls

• 1 313 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 listopada 2007 - 06:37

Polecam CyberDuck. A i Transmit chyba SFTP obsługuje...

#14 etommi

etommi
  • 102 postów

Napisano 30 listopada 2007 - 09:51

Dołączona grafika

Takie cos mi dokladnie wyskakuje mimo ze probuje rozne wersje haseł - alpine i dottie nie dzialają :/. Pewnie błachostka al ja nie moge tego obejsc ;/

---- Dodano 30-11-2007 o godzinie 11:53 ----

Polecam CyberDuck. A i Transmit chyba SFTP obsługuje...

wydawalo mi sie ze temat jest o WinScp czyli pod Windowsa a CyberDuck chyba chodzi pod MAC - wiec zadna to rada.

#15 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 30 listopada 2007 - 10:33

Dołączona grafika

Takie cos mi dokladnie wyskakuje mimo ze probuje rozne wersje haseł - alpine i dottie nie dzialają :/. Pewnie błachostka al ja nie moge tego obejsc ;/

---- Dodano 30-11-2007 o godzinie 11:53 ----

wydawalo mi sie ze temat jest o WinScp czyli pod Windowsa a CyberDuck chyba chodzi pod MAC - wiec zadna to rada.

Przeciez jak byk jest: 'Access denied'. A to oznacza bledne haslo. Musiales je wczesniej zmienic. Z terminala wydaj komende passwd i ustaw nowe haslo. Jak nie masz terminala zainstaluj - jest w installerze.

pzdrw
//T

---- Dodano 30-11-2007 o godzinie 12:35 ----
program nazywa sie: Term-vt100

#16 mls

mls

• 1 313 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 listopada 2007 - 11:00

Było pytanie o odpowiednik WinSCP na maka, więc odpowiedziałem. Na przyszłość radzę czytać wcześniejsze posty, i nie komentować bez zastanowienia.

#17 mls

mls

• 1 313 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 listopada 2007 - 13:19

owoc666, czytaj poprzednie posty, było już... Nawet powyżej...

#18 etommi

etommi
  • 102 postów

Napisano 30 listopada 2007 - 13:33

nic nie zmienialem, a nawet jakbym zmienil to probowalem wszystkie swoje opcje i nic nie dziala :/ mozesz mi podac dokladniej jakie komendy trzeba wpisac w TERM100 aby ustalic nowe haslo ??

#19 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 30 listopada 2007 - 23:35

Z tego co pamiętam, to hasłem dla 1.1.1 jest "dottiexxxx" gdzie "x" to 4 ostatnie cyferki IMEI (znajdziesz je z tyłu obudowy, tak właśnie się łączę przez WinSCP i śmiga, moim zdaniem w tym właśnie twój problem.

#20 etommi

etommi
  • 102 postów

Napisano 01 grudnia 2007 - 12:42

Z tego co pamiętam, to hasłem dla 1.1.1 jest "dottiexxxx" gdzie "x" to 4 ostatnie cyferki IMEI (znajdziesz je z tyłu obudowy, tak właśnie się łączę przez WinSCP i śmiga, moim zdaniem w tym właśnie twój problem.

dalej nie wchodzi, moze dlatego ze mam wersje 1.1.2 ?? ale dziekuje za pomoc - ma ktos moze inny pomysł. W terminalu jak wpisuje komende passwd to pisze: no found password

#21 b4it

b4it
  • 537 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 grudnia 2007 - 16:18

Dla 1.1.1 hasło to: alpine. Na 1.1.2 nadal działa.

#22 aproject

aproject
  • 38 postów

Napisano 05 grudnia 2007 - 08:58

Zrobiłem niby tak jak ma być, czyli root@192.168.0.102 tak jak mam IP iPhona w sieci, hasło: alpine czy dottie oba nie działają, łączę się WinSCP i dupa, "Network Error" chociaż iPhone jest podłączony bo śmiga po necie, jakiś pomysł ktoś ma ?

#23 tukan

tukan
  • 772 postów

Napisano 05 grudnia 2007 - 09:16

Zrobiłem niby tak jak ma być, czyli root@192.168.0.102 tak jak mam IP iPhona w sieci, hasło: alpine czy dottie oba nie działają, łączę się WinSCP i dupa, "Network Error" chociaż iPhone jest podłączony bo śmiga po necie, jakiś pomysł ktoś ma ?

jezeli masz haslo do sieci wifi to usun jest i sprobuj jeszcze raz. jak mialem haslo nie moglem sie polaczyc, a po usunieciu jak reka odjal...

#24 aproject

aproject
  • 38 postów

Napisano 05 grudnia 2007 - 09:44

No niestety coś chyba mam z siecią nie tak bo nie działa dalej, a istnieje jakiś ciekawy sposób na zmiane tych kiepskich dzwonków bez łączenia się przez wi-fi tylko przez iTunes albo coś innego ?

#25 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 05 grudnia 2007 - 10:11

mozesz mi podac dokladniej jakie komendy trzeba wpisac w TERM100 aby ustalic nowe haslo ??

PRZECIEZ NAPISALEM uzyj komendy: passwd

pzdrw
//T

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych