Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Stary dysk SSD z maca jako dysk zewnętrzny do PC

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Damian2210

Damian2210
  • 59 postów

Napisano 23 stycznia 2014 - 20:42

Witam, Mam taki problem,ponieważ zalałem swojego starego Macbooka stwierdziłem że zrobię z niego dobry użytek i wyciągne chociaż dysk SSD,kupiłem na niego obudowę,podłączyłem pod USB jednak system Windows:-?:-?:-? go nie widzi,ktoś wie jak to zrobić? Tak żebym mógł tego dysku używać jako zewnętrznego? Nie widzi go dlatego że są pliki systemowe OS ? Z góry dziękuje!!!

#2 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 23 stycznia 2014 - 21:25

Nie widzi go ze względu na macowy format HFS+. Jak to ma być tylko pod windę - zrób format do NTFS i problem zniknie (ale pojawi się z kolei w przypadku próby użycia dysku NTFS pod Mac OS X).

#3 arvika

arvika
  • 1 501 postów

Napisano 23 stycznia 2014 - 21:38

Mac OS X widzi dyski z systemem NTFS tylko w trybie odczytu. Czyli bedziesz mógł otwierać pliki, kopiować z tego dysku, ale nic na niego nie nagrasz, chyba że użyjesz specjalnego oprogramowania np. Paragon-Software Poland - NTFS for Mac® OS X 11 - wersja polska

#4 mkamelg

mkamelg
  • 166 postów

Napisano 23 stycznia 2014 - 21:58

dysk SSD,kupiłem na niego obudowę,podłączyłem pod USB jednak system Windows:-?:-?:-? go nie widzi,ktoś wie jak to zrobić? Tak żebym mógł tego dysku używać jako zewnętrznego? Nie widzi go dlatego że są pliki systemowe OS ?

Musisz sformatować ten dysk pod jakiś system plików widziany przez Windows. Nie kojarzę czy system zarządzania dyskami pod Windows widzi partycje spod OS X. Jeśli nie to polecam ten darmowy (w wersji Home Edition) program. Jak jeszcze siedziałem pod Windows, to najlepiej mi się z nim pracowało.

#5 Damian2210

Damian2210
  • 59 postów

Napisano 24 stycznia 2014 - 00:54

Dzięki za odpowiedzi:) będę musiał zrobić to niestety dwa razy,bo teraz muszę zgrać dane z windowsa na ten dysk a potem z tego dysku na nowego macbooka który już idzie ale chociaż już wiem o co chodzi,bo ten Windows to jakiś taki uciążliwy bardzo...

#6 TomBlack

TomBlack
  • 129 postów

Napisano 24 stycznia 2014 - 11:01

kupiłem na niego obudowę,podłączyłem pod USB

Hmm, ciekawi mnie jedna rzecz, ten dysk ssd sie zmarnuje na usb, bo przecież ten interfejs nie wykorzysta potencjału ssd.

#7 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 24 stycznia 2014 - 11:22

Jak pliki nie przekraczają 4GB - zrób format dysku na FAT32 lub w innym przypadku użyj exFAT lub http://imagazine.pl/2013/06/18/jak-uruchomic-zapisywanie-na-dyskach-ntfs/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych