Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Tnący się i przegrzewający MacBook Air 11

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 gramofonomanka

gramofonomanka
  • 2 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 23 stycznia 2014 - 00:01

Cześć, Mam straszny problem z moim MacBookiem, może ktoś będzie umiał zdiagnozować co się dzieje. Mam MacBooka Air 11' od lipca 2013 i jak się mówi że komputery Apple'a są niezniszczalne, to mam wrażenie, że mi się trafił ten 1 na milion egzemplarz, z którym coś jest nie tak. Przede wszystkim bardzo często komputer mi się przegrzewa i strasznie głośno pracuje. Dbam o niego, trzymam zawsze na podkładce nawet jak pracuję w łóżku, więc wychodzi na to, że przegrzewa się, jakby procesor był przeciążony. Wydaje mi się, że to dość niemożliwe, bo używam komputera właściwie jedynie do przeglądania internetu, czasem jakiś serial obejrzę i to tyle. Druga sprawa, i to mnie zaczyna poważnie drażnić i męczyć, mój Mac ma dni, że najlepiej żebym nie uruchomiała Safari, bo od razu się zacina. Próbuję wejść na choćby na WP i… piłka plażowa. I nie da się otworzyć nowej zakładki, odświeżyć strony, no dosłownie nic, jedynie wyłączyć Safari. I zrestartowanie komputera nie pomaga. Co mu może dolegać? Co powinnam z tym zrobić? Pomóżcie proszę. Aha i tłumaczcie jak blondynce, niestety jestem technologicznym ułomem. Z góry wielkie dzięki!

#2 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 23 stycznia 2014 - 00:05

Po 1 jaki to macbook air? Ile ramu? Po 2 co masz pootwierane w safari? Możliwe,że flash CI podnosi temp. Zobacz też w monitorze aktywności CPU-%CPU od największej wartości. U mnie jak widzę temp w okolicy 84 stopni to wiem,że muszę "zabić" Safari Web Content,ponieważ ma np 95% użycia CPU. Czasem nawet kilka tysięcy.

#3 gramofonomanka

gramofonomanka
  • 2 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 23 stycznia 2014 - 00:28

64gb,4gb ram. Wlasnie problem w tym ze moje uzytkowanie komputera nie powinno nadwyrezac procesora-ostatnio procesor szalal jak mialam otwartego fejsa i przegladalam allegro. Dzisiaj mialam odpalony jedynie youtube i prezi i zaczelo sie wieszac safari. Kilka dni temu wlaczylam kompa i chcialam przejrzec wp-nic z tego,od razu sie wieszal. Ale faktycznie,mam wrazenie ze to ma zwiazek z flashem. Martwi mnie tylko ze az do tego stopnia:/

#4 TomBlack

TomBlack
  • 129 postów

Napisano 23 stycznia 2014 - 01:04

64 GB i 4 GB ramu, to niezbyt fajna opcja. Myślałem, że ludzie nie kupują tego modelu. Ja bym zaczął od zainstalowania najnowszej wersji flasha i javy. Jeśli, to nic nie da, to odinstalować Flasha. Żeby sobie jakiekolwiek seriale oglądać, to pomyślałbym nad chrome, bo ten flasha ma wbudowanego. Wtedy analogia wygląda tak: - strony www, fejs, wp itd = Safari - filmy, seriale = Chrome Co jeszcze? Może warto odciążyć dysk, bo 64 GB, to za mało. Zalecam sprawdzić ilość dostępnego miejsca. Czyli Jabłko -> Ten Mac - > Więcej informacji - > Pamięć masowa. Może warto podczyścić i powyrzucać nieużywane programy oraz te aplikacje z których najmniej korzystasz. Może warto by usunąć Dashboard - korzystasz z tego ?

#5 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 23 stycznia 2014 - 08:18

Maki nie są niezniszczalne. To jeden z mitów.
Miałem kilka Airów i wszystkie się przegrzewały, przy byle czym. Taka konstrukcja.
Safari, szczególnie w ostatniej wersji ostro zamula.
Flash to dla maków killer. Lepiej dla yutube włączyć html5.
YouTube html5
Filmy w większości przypadków jednak opierają się na flashu, więc nic nie zmienisz, chyba, że komputer.

#6 TomBlack

TomBlack
  • 129 postów

Napisano 23 stycznia 2014 - 11:16

Filmy w większości przypadków jednak opierają się na flashu, więc nic nie zmienisz, chyba, że komputer.

Nie prawda. Wystarczy odinstalować flasha z safari, a doinstalować sobie chrome, który ów silnik adobe ma wbudowany :) Sam korzystam z takiego rozwiązania i jestem bardzo zadowolony.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych