Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pytanie o matrycę - plama

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 k.rosinski

k.rosinski
  • 174 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 listopada 2007 - 13:04

Hej!

Ostatnio zauważyłem na swoim domowym imaku małą plamę na matrycy w lewym dolnym rogu. Plama jest widoczna właściwie na każdym tle innym niż czarne. Ma wielkość około 1x1cm, taki zwykły cień. Załączony obrazek średniej jakości ale może cokolwiek pokaże.

Moje pytanie, czy ktoś z tak lakonicznego opisu i zdjęcia jest w stanie stwierdzić jakiego pochodzenia może być ta plama? Czy wygląda to Wam na uszkodzenie mechaniczne matrycy? Jeśli tak to chyba raczej już nieodwracalne...

Będę wdzięczny za wszelkie opinie.

Dołączona grafika

#2 bartoos

bartoos
  • 28 postów
  • SkądTorun, Poland

Napisano 05 listopada 2007 - 14:37

plama wedlug mnie plamy tego typu powstaja na skutek sklejenia sie ze soba folii (e.g. dyfuzyjnej ze skupiajaca), ktore znajduja sie miedzy podswietleniem (backlightem) a panelem LCD. cien mogl powstac jezeli komputer przeniesiony byl z zimnego do cieplego otoczenia, co spowodowalo skroplenie sie pary wodnej, ktora nastepnie skleila ze soba, zazwyczaj luzno ulozone jedna na drugiej, folie. Dodatkowym czynnikiem mogl byc ucisk w miejscu, w ktorym powstala plama co moglo spowodowac dodatkowe sklejenie sie folii. budowa wyswietlacza jest prosta jak bata ale samemu chyba jednak nie da sie tego usunac. potrzebne bylyby specjalne sciereczki bezpylowe oraz izopropanol a w warunkach domowych mogloby tylko pogorszyc sytuacje... no. to tyle chcialem powiedziec.

#3 HerKraft

HerKraft
  • 58 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 05 listopada 2007 - 16:56

Miałem dokładnie ten sam problem nawet większe plamy niż widać u Ciebie... Do końca gwarancji jeszcze miesiąc, ale postanowiłem sam rozwiązać problem, bo nie chciałem czekać 2 tygodnie. Musisz rozkręcić iMac'a i odkręcić panel LCD od Backlighta, na którym robi się jakaś tłusta plama. Odczyść ją pożądnie i nie składaj wszystkiego dopóki, po włączeniu obraz nie będzie czysty... Ja rozkładałem je z 4 razy, bo wpadały jakieś włoski, ale w końcu się udało :) Plamy zniknęły. Jeśli się zdecydujesz odezwij się na priv to Ci to bardziej opiszę ;)
  • k.rosinski lubi to

#4 DonArturo

DonArturo
  • 711 postów
  • SkądEsquel, ARG

Napisano 05 listopada 2007 - 18:43

20" często to mają- ja też to miałem, nie usuwałem jej, ale wiem że sposób podany przez Herkrafta jest skuteczny.
  • k.rosinski lubi to

#5 k.rosinski

k.rosinski
  • 174 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 listopada 2007 - 10:07

Dziękuję serdecznie. Są to dobre wiadomości bo bałem się, że to wygląda na trwałe uszkodzenie mechaniczne. Obecnie mi to nie przeszkadza w pracy (psychicznie trochę męczy bo mimo iż zamaskowałem ten róg ciemną tapetą to wiem, że tam jest ta plama ;), więc nie będę ruszał. Ale dobrze wiedzieć, że jest to problem naprawialny. Jeśli by ktoś się zdecydował na taką operację to z nieukrywaną radością zobaczę zdjęcia krok po kroku co należy odkręcić itp. Pozdrawiam!

#6 moskit

moskit
  • 25 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 14:29

a mi się pojawił mały "brud" pod szkłem matrycy... nie mogę go usunąć. Na razie jest wielkości dwóch pukcików 1x2mm każdy... takie bardziej szare robi się z tym miejscu... da się to jakoś naprawić? To wygląda jak w głebi matrycy. Mam takie ściereczki bezpyłowe i izopropanol. Czy za dużo ryzykuję? To można reklamować? Staje się większe z czasem? Mam laptopa, akurat firmy asus i to serii G1Sn która miała mieć idealną matrycę.

#7 neekee

neekee
  • 44 postów
  • SkądWarschau, Poland

Napisano 19 listopada 2008 - 19:31

U mnie pojawil sie taki brudny slad na wysokosci otworu do wkladania nosnika CD. Mojego iMaca 24'' mam od 3 miesiecy i do konca gwarancji jeszcze troche zostalo a nie moge sobie pozwolic na oddanie sprzetu na 14 dni roboczych do serwisu. Troche boje sie otwierac go narazie bo nie chcialbym stracic gwarancji. Podobnie jak kolege powyzej strasznie mnie irytuje ta plama mimo ze tez zamaskowana jest ciemna tapetka:( Pozdrawiam

#8 tHE-oNE

tHE-oNE
  • 193 postów

Napisano 03 maja 2009 - 16:47

Witam, mam podobny problem ... zastanawiam się czy wysyłać do serwisu, czy czyszcić to sam... zostało mi 5 dni gwarancji, ale boję się przetrzymywania maka przez isource albo bad pixeli w ewentualnie nowej matrycy.... co polecacie proszę o szybką odpowiedź, bo czasu coraz mniej :)

#9 moskit

moskit
  • 25 postów

Napisano 03 maja 2009 - 23:06

ja bym wysłał :)

#10 tHE-oNE

tHE-oNE
  • 193 postów

Napisano 04 maja 2009 - 23:20

Próbowałem zrobić sam... oczyściłem te plamy... zniknęły

#11 acidburnpl

acidburnpl
  • 1 postów

Napisano 29 grudnia 2009 - 17:53

Mam ten sam problem. Jednak nie chcę teraz oddawać imac'a do serwisu, bo jest mi bardzo potrzebny, a samemu nie będę naprawiał bo zostały mi niecałe 3 lata gwarancji. Czy te plamy mogą się powiększyć bez serwisu i czy mogą same wyparować? W sumie jest to tylko zwykła woda.

#12 moskit

moskit
  • 25 postów

Napisano 29 grudnia 2009 - 18:48

Moja plama nawet lekko się powiększyła. Ja mam jeszcze 1,5 roku gwarancji więc spokojnie oddam komputer w wolnym czasie.

#13 bartoos

bartoos
  • 28 postów
  • SkądTorun, Poland

Napisano 29 grudnia 2009 - 19:18

Plama - jeżeli tylko z wody - powinna z czasem zniknać o ile nie spowodowała perforacji polaryzatora także wystarczy cierpliwość - i to sporo bo schnie długo, nawet parę tygodni. O ile płyn nie wtłoczył się pod polaryzator i nie uszkodził TFT lub filtra koloru, to powinno być ok. bądź dobrej myśli :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych