Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Safari 7.0.1 - gest wstecz/naprzód 2 palcami zawiesza kartę, 3 palcami nie działa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 geshu

geshu
  • 301 postów
  • SkądCiechanów, PL

Napisano 22 stycznia 2014 - 09:59

Safari 7.0.1 i mam problem na dwóch komputerkach MacBook MID2009 oraz MacBook Air MID2013, mianowicie kiedy użyję gestu wstecz (przejście do poprzedniej strony 2-ma palcami) w Safarki zawiesza (zamraża) mi się karta, np jeżeli leciał filmik na youtube po próbie gestu wstecz słyszę dźwięk ale już nic nie mogę zrobić, odświeżyć kartę - nic się nie dzieje, przewijanie strony również, sama przeglądarka się nie zawiesza, a jedynie ta karta, wystarczy, że ją zamknę (kartę) po uprzednim skopiowaniu linku (bo mimo zablokowania karty, pasek adresu jest nie zablokowany) otworzyć nową kartę i wkleić adres. Gest 3-ma palcami w ogóle nie działa, a w preferencjach gładzika (Zmieniaj strony, przesuwając) mam ustawione 2 lub 3 palcami Może ktoś zna rozwiązanie i spotkał się z takim problemem. Mam zainstalowane rozszerzenia w Safari: Adblock, Facebook photo zoom, ultimate status bar, firebug oraz 1password. Po wyłączeniu rozszerzeń problem dalej występuje, naprawa uprawnień nic nie daje, korzystam również z Jitouch - po wyłączeniu problem również występuje. PS. Problem również występuje w przeglądarce Google Chrome - po jakimś czasie korzystania przy kilku kartach - około 30 sekund - nie działa mi gest przesuwania strony góra/dół. Ale akurat z Safari głównie korzystam, sporadycznie z przeglądarki google.

#2 lozik

lozik
  • 194 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 22 stycznia 2014 - 10:19

Jest to znany problem, z którym też walczyłem i na szczęście znalazłem na jednym z zagranicznych forów rozwiązanie: W momencie, gdy zawiesi się safari lub jakakolwiek systemowa aplikacja bo ich też to dotyczy wystarczy uśpić ekran. Dziwne rozwiązanie ale działa :) możesz krótko wcisnąć power button, który wygasza ekran lub ustawić sobie hot corner z opcją wygaszenia. Sposób pomaga natychmiast i póki co jest najszybszym rozwiązaniem tego denerwującego problemu.

#3 geshu

geshu
  • 301 postów
  • SkądCiechanów, PL

Napisano 22 stycznia 2014 - 10:24

Dzięki wielkie za odpowiedź ale rozumiem, że jest to doraźne rozwiązanie czyli tymczasowe, które rozwiązuje problem jednorazowo. Czytając troszkę przypadkowo odpaliłem Onyx'a aby coś zobaczyć i poprosił mnie abym uruchomił ponownie komputer z kombinacją klawiszy CMD + R i naprawił dysk twardy - co uczyniłem, o dziwo znalazł 3 problemy, które rozwiązał i problem na razie nie występuje. Mam nadzieję, że problem już nie wróci - a jeżeli jednak to Twoje rozwiązanie będę stosował.

#4 lozik

lozik
  • 194 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 22 stycznia 2014 - 10:27

Tak, jest to doraźne rozwiązanie ale skuteczne i trwa około 2 sekund więc póki nie naprawią błędu w kolejnych wersjach Mavericksa trzeba sobie radzić w ten sposób

#5 geshu

geshu
  • 301 postów
  • SkądCiechanów, PL

Napisano 22 stycznia 2014 - 10:30

Zaraz zbadam czy na drugim Maczku również naprawa dysku coś wykryje i będzie wszystko działać jak powinno.

#6 lozik

lozik
  • 194 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 22 stycznia 2014 - 10:33

Na moim Plextorze SSD nie wykrył żadnych błędów, więc obawiam się że problem jest gdzieś w systemie i musi być naprawiony lub leczony sleepem ;)

#7 geshu

geshu
  • 301 postów
  • SkądCiechanów, PL

Napisano 22 stycznia 2014 - 11:04

Na drugim nie wyszło żadnych błędów, a problem występuję - więc jednak masz rację - pozostaje czekać na aktualizację rozwiązującą problem. Dzięki wielkie za radę. Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych