Safari 7.0.1 i mam problem na dwóch komputerkach
MacBook MID2009 oraz MacBook Air MID2013, mianowicie kiedy użyję gestu wstecz (przejście do poprzedniej strony 2-ma palcami) w Safarki zawiesza (zamraża) mi się karta, np jeżeli leciał filmik na youtube po próbie gestu wstecz słyszę dźwięk ale już nic nie mogę zrobić, odświeżyć kartę - nic się nie dzieje, przewijanie strony również, sama przeglądarka się nie zawiesza, a jedynie ta karta, wystarczy, że ją zamknę (kartę) po uprzednim skopiowaniu linku (bo mimo zablokowania karty, pasek adresu jest nie zablokowany) otworzyć nową kartę i wkleić adres.
Gest 3-ma palcami w ogóle nie działa, a w preferencjach gładzika (Zmieniaj strony, przesuwając) mam ustawione 2 lub 3 palcami
Może ktoś zna rozwiązanie i spotkał się z takim problemem.
Mam zainstalowane rozszerzenia w Safari: Adblock, Facebook photo zoom, ultimate status bar, firebug oraz 1password.
Po wyłączeniu rozszerzeń problem dalej występuje, naprawa uprawnień nic nie daje, korzystam również z Jitouch - po wyłączeniu problem również występuje.
PS. Problem również występuje w przeglądarce Google Chrome - po jakimś czasie korzystania przy kilku kartach - około 30 sekund - nie działa mi gest przesuwania strony góra/dół. Ale akurat z Safari głównie korzystam, sporadycznie z przeglądarki google.

Safari 7.0.1 - gest wstecz/naprzód 2 palcami zawiesza kartę, 3 palcami nie działa
Rozpoczęty przez
geshu
, 22 sty 2014 09:59
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 22 stycznia 2014 - 09:59
Napisano 22 stycznia 2014 - 10:19
Jest to znany problem, z którym też walczyłem i na szczęście znalazłem na jednym z zagranicznych forów rozwiązanie:
W momencie, gdy zawiesi się safari lub jakakolwiek systemowa aplikacja bo ich też to dotyczy wystarczy uśpić ekran. Dziwne rozwiązanie ale działa
możesz krótko wcisnąć power button, który wygasza ekran lub ustawić sobie hot corner z opcją wygaszenia.
Sposób pomaga natychmiast i póki co jest najszybszym rozwiązaniem tego denerwującego problemu.

Napisano 22 stycznia 2014 - 10:24
Dzięki wielkie za odpowiedź ale rozumiem, że jest to doraźne rozwiązanie czyli tymczasowe, które rozwiązuje problem jednorazowo.
Czytając troszkę przypadkowo odpaliłem Onyx'a aby coś zobaczyć i poprosił mnie abym uruchomił ponownie komputer z kombinacją klawiszy CMD + R i naprawił dysk twardy - co uczyniłem, o dziwo znalazł 3 problemy, które rozwiązał i problem na razie nie występuje. Mam nadzieję, że problem już nie wróci - a jeżeli jednak to Twoje rozwiązanie będę stosował.
Napisano 22 stycznia 2014 - 10:27
Tak, jest to doraźne rozwiązanie ale skuteczne i trwa około 2 sekund więc póki nie naprawią błędu w kolejnych wersjach Mavericksa trzeba sobie radzić w ten sposób
Napisano 22 stycznia 2014 - 10:30
Zaraz zbadam czy na drugim Maczku również naprawa dysku coś wykryje i będzie wszystko działać jak powinno.
Napisano 22 stycznia 2014 - 10:33
Na moim Plextorze SSD nie wykrył żadnych błędów, więc obawiam się że problem jest gdzieś w systemie i musi być naprawiony lub leczony sleepem

Napisano 22 stycznia 2014 - 11:04
Na drugim nie wyszło żadnych błędów, a problem występuję - więc jednak masz rację - pozostaje czekać na aktualizację rozwiązującą problem. Dzięki wielkie za radę.
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych