Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Macbook Pro late 2010 rozłącza wszystkie pendrivy

• Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 anias27

anias27
  • 16 posts

Posted 20 January 2014 - 21:41

Witam! Niestety nie znalazłam podobnego postu, dlatego piszę, a jest to duży problem. Po podłączeniu jakiegokolwiek pendriva, przez chwilę komputer go widzi i wszystko jest ok, a zaraz pendrive znika i nie można nic zrobić. Po ponownym wyciągnięciu i włożeniu pendriva do portu usb jest to samo i to na obu portach usb. Wcześniej wszystko było w porządku, bez problemu czytał wszystkie pendrivy, a teraz to??? To samo dzieje się po podłączeniu iPod'a - iTunes i Finder przez chwilę go widzi i zaraz wyłącza - dodam, że mimo wszystko cały czas go ładuje, ale nie widzi. Nie wiem co zrobić i nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu, szukałam zarówno na tym forum jak i w googlach i nic podobnego nie znalazłam. Bardzo proszę o pomoc, bo nie mogę przenieść żadnych danych z Maca na jakikolwiek dysk zewnętrzny:-(

#2 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 20 January 2014 - 23:37

Uruchom komputer w trybie bezpiecznym (safe mode) przytrzymując przy starcie klawisz Shift i sprawdź czy problem wtedy także występuje.

#3 anias27

anias27
  • 16 posts

Posted 21 January 2014 - 10:21

W trybie bezpiecznym w ogóle nie widzi żadnego pendriva:-( W trybie normalnym jak wcześniej:-(

#4 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 21 January 2014 - 11:16

Rozumiem, że w trybie bezpiecznym miałaś tylko interfejs tekstowy? W takim razie w tym trybie i po podłączeniu kluczyka USB wpisuj: /sbin/mount -uw / mkdir /Volumes/usb ls /dev/disk* teraz ostatnią wartość z tego co się wyświetliło, np. disk1s1 albo disk0s3 wpisz poniżej w miejsce XXX /sbin/mount_hfs /dev/XXX /Volumes/usb (zakładam, że kluczyk jest sformatowany w formacie Mac czyli HFS - jeśli jest w formacie FAT to zamiast hfs wpisz powyżej msdos) ls /Volumes/usb Ostatnia komenda powinna Ci wyświetlić zawartość kluczyka Po tych czynnościach zrób sobie kawę, poczytaj książkę a po pewnym czasie ponów ostatnią komendę - zobaczysz czy kluczyk nadal jest widoczny. Jeśli nie jest - szukałbym przyczyny sprzętowej. Jeśli jest może wskazywać to na problem z systemem lub czymś do niego doinstalowanym.

#5 anias27

anias27
  • 16 posts

Posted 21 January 2014 - 12:14

Nie uruchamia mi sie w trybie tekstowym, tylko normalnie jednak bez dodatkowych programów. Te komendy wpisywałam w terminalu, ale odpowiedź jest: brak takiego pliku lub katalogu:(

#6 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 21 January 2014 - 12:29

To znaczy, że nie byłaś w trybie jednego użytkownika. W takim razie wystartuj z klawiszami Cmd+S (oczywiście zakładam, że nie masz hasła sprzętowaego ustawionego)

#7 anias27

anias27
  • 16 posts

Posted 21 January 2014 - 13:02

Mam ustawione hasło, więc co teraz?

#8 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 21 January 2014 - 13:14

Mówisz o haśle sprzętowym, nie haśle do konta? Najpierw odpalasz Maca w trybie recovery (cmd+R). Tam z menu wybierasz narzędzie hasła sprzętowego i usunięcie hasła. Po tym zamykasz recovery - spowoduje to restart i przytrzymujesz Cmd+S - powinno wejść do trybu jednego użytkownika co poznasz po masie tekstów na ekranie. Wcześniej wydrukuj sobie albo zrób telefonem zdjęcie poleceń, które podałem. Po żadnym z nich nie powinien się pojawić komunikat o błędzie i bardzo istotne jest by spacje były tam gdzie powinny być. Po wszystkim hasło możesz sobie ustawić ponownie.

#9 anias27

anias27
  • 16 posts

Posted 21 January 2014 - 13:46

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź-spróbuję to zrobić wieczorem jak będę mieć wiecej czasu i napiszę jaki efekt:)

#10 anias27

anias27
  • 16 posts

Posted 21 January 2014 - 16:48

Udało się sprawdzić - pliki na usb pokazują się rownież po odczekaniu, czyli cały czas widzi usb w tym trybie. Bardzo dziękuję za pomoc. W takim razie pozostaje mi chyba postawić system na czysto?!tylko jak teraz przenieść dane skoro nie mogę podłączyć nic pod usb???niestety wszystko mam na jednej partycji, bo nigdy nie robiłam czystej instalacji, a po zakupie kompa zapomniałam podzielić go na partycje:( Ma ktoś jakiś pomysł?

#11 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 21 January 2014 - 17:02

Może to jest dobra okazja by kupić TimeCapsule? Wtedy kopię zrobisz przez kabel sieciowy lub WiFi. Tak się składa, że nawet mam jedną 2TB zbędną :)

#12 anias27

anias27
  • 16 posts

Posted 21 January 2014 - 17:29

Bardzo bym chciała, ale niestety teraz mam brak wolnych funduszy i jakiekolwiek zakupy odpadają:(

#13 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 21 January 2014 - 17:34

Wyobraź sobie, że Time Capsule to jest taka śliczna torebka LV - łatwiej znaleźć fundusze będzie. ;) A tak na serio to pozostaje w takim wypadku założenie jakiegoś konta w chmurze i skopiowanie tam danych. Jaki dokładnie jest ten Twój MBP?

#14 anias27

anias27
  • 16 posts

Posted 21 January 2014 - 17:57

Chętnie bym się skusiła na TM, ale nie w tej chwili:(MBPro 13 late 2010

#15 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 21 January 2014 - 18:06

No to jest opcja by wyjąć dysk z niego i sklonować za pomocą innego Maca.

#16 anias27

anias27
  • 16 posts

Posted 22 January 2014 - 11:31

Mam jeszcze jedno pytanie: czy przy nowej instalacji systemu z pendriva bedzie go czytał???

#17 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 22 January 2014 - 11:45

Skoro z testów wynika, że w trybie jednego użytkownika nie rozłącza czyli wygląda to na problem programowy więc nie powinno być problemu z instalacją z pamięci USB.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users