Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Iphone 5, soczewka [?] aparatu, czarne kropki.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bart5

Bart5
  • 15 postów

Napisano 20 stycznia 2014 - 12:45

Witam, mam mały problem i chciałbym go z kimś skonsultować.

Jakiś tydzień temu mój iPhone zaczął robić zdjęcia z czarną kropką, potem z dwoma a dziś sie obudziłem i pojawia się kolejna. Mam świadomość, że jest to wada mechaniczna, i mogą mi tego na reklamacji nie przyjąć, ale nie rzucałem telefonem, nie grałem nim w kosza ani nic podobnego.

Moje 2 pytania brzmią więc:
a) Czy jest szansa, że przyjmą to na reklamacji?
B) W gorszyn wypadku jeśli nie przyjmą, ile kosztuje sama ta soczewka w serwisie? I czy to w ogóle jest wina soczewki? Martwy pixel to nie jest, bo ekran jest OK. Poniżej dołączam zdjęcie, będe wdzięczny za pomoc.

[url=http://screenshooter.net/8877989/plvtjad]ScreenShooter[/url]

To nie dziury w ścianie, tylko właśnie te kropki, jakieś makropęknięcia[?]

Pozdrawiam

#2 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 20 stycznia 2014 - 14:28

Spodziewasz się, że ktokolwiek na forum potrafi czytać w myślach serwisanta? Mój znajomy miał tego typu problem - wymienili mu jego 5S gwarancyjnie - padły piksele na matrycy kamery. Nie wiem jak wielkie są te kropki ale zdecydowanie podejrzewałbym matrycę a nie powłokę na soczewce.

#3 Bart5

Bart5
  • 15 postów

Napisano 20 stycznia 2014 - 14:45

nie, po prostu liczyłem na poradę. Telefon brałem w Play'u w abonamencie, ale to chyba nie ma znaczenia. Dołączyłem zdjęcie, nie wiem czy widziałeś, czy przeoczyłeś. Niedaleko mnie jest autoryzowany serwis apple, KSD, warto iść zapytać czy to to co myślę, czy od razu na gwarancje?

#4 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 20 stycznia 2014 - 14:54

Masz rację - przeoczyłem fotkę. Dziwny kształt mają te plamki. Spróbuj przyjrzeć się soczewce przez jakąś lupę albo zrób fotkę innym telefonem i powiększ - jeśli na szkle nie ma uszkodzeń to łaski nie robią i będą musieli wymienić.

#5 AppleMobile.pl

AppleMobile.pl

• 477 postów
  • SkądSzczecin, Wojska Polskiego 50, tel:889277288

Napisano 22 stycznia 2014 - 20:23

A telefon w jakim masz stanie? Ostatnio mieliśmy podobny problem z telefonem klienta, który miał delikatnie uderzenie na obudowie w ip5 w rogu gdzie jest apart. Mimo, żę gołym okiem nei było widać żadnej szpary między ekranem, a obudową. To rozszczelnienie było i naleciało do telefonu sporo kurzu. Fotki wychodziły podobne, a nawet gorsze bo drobinek było sporo. Przeczyszczenie obiektywu pomogło.

#6 phillix

phillix
  • 166 postów

Napisano 30 stycznia 2015 - 18:46

U siebie mam podobne kropki. iPhone bez gwarancji, musiałem go otworzyć. Po otworzeniu  wyczyściłem wacikiem i sprężonym powietrzem i tylko te czarne i fioletowe nie zniknęły. Kropki te powiększają się wraz z zoomem.

Ponadto upadł mi dziś telefon na podłogę z 50 cm i pojawiły się 3-4 plamki w jasnoszarym odcieniu... Może sam moduł aparatu ze starości się psuje. Przednia kamerka czysta.

#7 Bart5

Bart5
  • 15 postów

Napisano 03 lutego 2015 - 20:44

To mój stary temat. Telefon wymienili na nowy, bez dyskusji.

mozna zamknąć

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych