Mrugaj膮cy ekran iMac 27" late 2011 / problem z HDD
Napisano 19 stycznia 2014 - 17:56
Napisano 19 stycznia 2014 - 18:39
Napisano 19 stycznia 2014 - 18:55
- - - Po艂膮czono posty - - -
Nie wydaje mi si臋 偶e za problem z jasno艣ci膮 odpowiada dysk twardy... Oczywi艣cie on mo偶e by膰 r贸wnie偶 uszkodzony, to 艂atwo akurat sprawdzi膰 po parametrach SMART dysku. Podejrzewam 偶e wymiana dysku nie usunie usterki z mrugaj膮cym ekranem.
Co wed艂ug ciebie mo偶e by膰聽problemem ? Sprawdzi艂em ju偶 ten czujnik 艣wiat艂a i wy艂膮czy艂em automatyczne ustawianie jasno艣ci i w dalszym ci膮gu mruga.
Napisano 19 stycznia 2014 - 19:50
Napisano 20 stycznia 2014 - 00:12
Czyli wklepa艂e艣 w rubryk臋 na stronie nr seryjny czy nie? Bo chyba oznacza, 偶e nie zauwa偶y艂e艣 istotnej kwestii.Niestety chyba si臋 nie kwalifikuje.
Napisano 20 stycznia 2014 - 09:39
Po skontaktowaniu si臋 z Apple Customer Care i przej艣ciu przez diagnostyke dosta艂em kod b艂臋du 4MOT/4/40000003:HDD-1267 , a wi臋c co艣 z dyskiem. Zasugerowano mi, 偶e mo偶e to by膰聽wiatraczek na dysku. Tak czy inaczej iMac musi wyl膮dowa膰聽w serwisie (nie mam ju偶 gwarancji).
Jaka jest r贸偶nica w cenach mi臋dzy tym dyskiem co mam 1TB model (ST31000528AS) a dyskiem SSD. Czy mo偶liwa b臋dzie wymiana jedynie wiatraczka dysku ? Czy jest jaki艣 program kt贸ry monitoruje temperature HDD ?
Dobrze Ci zasugerowano, bo ten b艂膮d w艂a艣nie oznacza niew艂a艣ciwe dzia艂anie tego wiatraczka. Wymieni膮 tylko wadliwy element. Chyba, 偶e wymieni膮 Ci r贸wnie偶 dysk w ramach programu serwisowego. Wbij nr seryjny, tak jak napisa艂 rusinu, i zapewne wyjdzie, 偶e iMac kwalifikuje si臋聽do programu, niezale偶nie od tego kiedy go kupi艂e艣.
Napisano 20 stycznia 2014 - 10:51
Napisano 20 stycznia 2014 - 18:29
Napisano 20 stycznia 2014 - 18:43
Generalnie wszystkie iMaki maj膮 problem z HDD. Nie znam iMaka co by w nim dysk starczy艂 na wi臋cej ni偶 3 lata. Chodzi o to 偶e jest pionowo umieszczony. Niekt贸rzy twierdz膮, 偶e nie ma to znaczenia, ale wszystkie padaj膮 jak muchy.
Kart臋 graficzn膮 to dostaniesz tak膮 jak膮 masz. Co do dysku i wiatraka to musisz si臋 dogada膰 z serwisantem, aby kilka razy nie otwiera膰 sprz臋tu i nie czeka膰 niepotrzebnie.
Najlepiej jak arvika si臋 wypowie czy u nich mo偶na dokona膰 takiej combo naprawy, bo chyba masz najbli偶ej.
Nie zgadzam si臋. iMac 24 wczesny rok 2008 dzia艂a dalej u mnie, bez problem贸w jakichkolwiek. Co do reszty wypowiedzi zgadzam si臋 w 100%.
Pozdrawiam
Napisano 20 stycznia 2014 - 20:32
Generalnie wszystkie iMaki maj膮 problem z HDD. Nie znam iMaka co by w nim dysk starczy艂 na wi臋cej ni偶 3 lata. Chodzi o to 偶e jest pionowo umieszczony. Niekt贸rzy twierdz膮, 偶e nie ma to znaczenia, ale wszystkie padaj膮 jak muchy.
Problemem nie jest u艂o偶enie dysku w obudowie (wszak dyski serwerowe czesto pracuj膮 latami w pozycji pionowej), ale raczej kiepska jako艣膰 dysk贸w kt贸ra jest montowana w iMacach. S膮 to z regu艂y dyski Seagate serii 7200.11 oraz kolejnych, kt贸re s膮 jednymi z najbardziej awaryjnych dysk贸w wypuszczonych w ostatnich latach.
Napisano 13 lutego 2014 - 11:46
U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1
0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych