Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Mrugaj膮cy ekran iMac 27" late 2011 / problem z HDD

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Para

Para
  • 193 post贸w
  • Sk膮dForbidden Planet

Napisano 19 stycznia 2014 - 17:56

Problem zacz膮艂 si臋聽od tego, 偶e ekran na u艂amek sekundy zmienia jasno艣膰. Wygl膮da to tak jakby kto艣 wciska艂 za mnie guziczek na klawiaturze do rozja艣niania lub przyciemniania ekranu. Dzia艂o si臋 to rzadko i nie by艂o jakiego艣 schematu kt贸ry mog艂em zauwa偶y膰. Po skontaktowaniu si臋 z Apple Customer Care i przej艣ciu przez diagnostyke dosta艂em kod b艂臋du 4MOT/4/40000003:HDD-1267 , a wi臋c co艣 z dyskiem. Zasugerowano mi, 偶e mo偶e to by膰聽wiatraczek na dysku. Tak czy inaczej iMac musi wyl膮dowa膰聽w serwisie (nie mam ju偶 gwarancji). Teraz pytanko, czy wymienia膰 na ten sam dysk czy dop艂aca膰 za co艣 lepszego np. SSD. Troch臋聽boj臋 si臋聽wymienia膰 na ten sam dysk bo nie jestem sobie w stanie pozwoli膰 na oddanie maszyny do serwisu po raz kolejny je偶eli problem si臋 powt贸rzy. Ile mo偶e kosztowa膰 wymiana takiego dysku ? Czy jak zaniose iMac'a do Apple Store to mog臋 za偶yczy膰 sobie wymian臋 dysku na jakikolwiek mi pasuje, czy wymieni膮聽mi tylko na ten kt贸ry jest ju偶聽zainstalowany standardowo ? Jaka jest r贸偶nica w cenach mi臋dzy tym dyskiem co mam 1TB model (ST31000528AS) a dyskiem SSD. Czy mo偶liwa b臋dzie wymiana jedynie wiatraczka dysku ? Czy jest jaki艣 program kt贸ry monitoruje temperature HDD ? Pozdrawiam, Para

#2 arvika

arvika
  • 1聽501 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 19 stycznia 2014 - 18:39

Nie wydaje mi si臋 偶e za problem z jasno艣ci膮 odpowiada dysk twardy... Oczywi艣cie on mo偶e by膰 r贸wnie偶 uszkodzony, to 艂atwo akurat sprawdzi膰 po parametrach SMART dysku. Podejrzewam 偶e wymiana dysku nie usunie usterki z mrugaj膮cym ekranem.

#3 rusinu

rusinu
  • 372 post贸w
  • Sk膮dwa-wa

Napisano 19 stycznia 2014 - 18:46

Niekoniecznie musisz za co艣 p艂aci膰. Ni偶ej linki do sprawdzenia czy tw贸j iMac kwalifikuje si臋 do bezp艂atnej wymiany sprz臋tu:
DYSK
GRAFIKA

#4 Para

Para
  • 193 post贸w
  • Sk膮dForbidden Planet

Napisano 19 stycznia 2014 - 18:55

Niestety chyba si臋 nie kwalifikuje. Kupi艂em w pa藕dzierniku 2012, a na tej stronie napisane jest, 偶e maszyny sprzedane "od pa藕dziernika 2009 r. do lipca 2011". Tak, czy inaczej mimo, 偶e kupi艂em w 2012 to m贸j iMac jest "Mid 2011" wi臋c pewnie mam w艂a艣nie ten wadliwy dysk twardy. Karte te偶 mam dok艂adnie tak膮 jak z twojego linku... cholercia to sobie wadliw膮 maszyne kupi艂em :(

- - - Po艂膮czono posty - - -

Nie wydaje mi si臋 偶e za problem z jasno艣ci膮 odpowiada dysk twardy... Oczywi艣cie on mo偶e by膰 r贸wnie偶 uszkodzony, to 艂atwo akurat sprawdzi膰 po parametrach SMART dysku. Podejrzewam 偶e wymiana dysku nie usunie usterki z mrugaj膮cym ekranem.

Co wed艂ug ciebie mo偶e by膰聽problemem ? Sprawdzi艂em ju偶 ten czujnik 艣wiat艂a i wy艂膮czy艂em automatyczne ustawianie jasno艣ci i w dalszym ci膮gu mruga.

#5 arvika

arvika
  • 1聽501 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 19 stycznia 2014 - 19:50

Tego nie wiem, trzeba by艂oby wykona膰 testy. Jednak problemy z wy艣wietlaniem/mruganiem s膮 zwykle na linii grafika-matryca.

#6 rusinu

rusinu
  • 372 post贸w
  • Sk膮dwa-wa

Napisano 20 stycznia 2014 - 00:12

Niestety chyba si臋 nie kwalifikuje.

Czyli wklepa艂e艣 w rubryk臋 na stronie nr seryjny czy nie? Bo chyba oznacza, 偶e nie zauwa偶y艂e艣 istotnej kwestii.

#7 666

666

Mac Pro doctor

• 2聽401 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 20 stycznia 2014 - 09:39

Po skontaktowaniu si臋 z Apple Customer Care i przej艣ciu przez diagnostyke dosta艂em kod b艂臋du 4MOT/4/40000003:HDD-1267 , a wi臋c co艣 z dyskiem. Zasugerowano mi, 偶e mo偶e to by膰聽wiatraczek na dysku. Tak czy inaczej iMac musi wyl膮dowa膰聽w serwisie (nie mam ju偶 gwarancji).

Jaka jest r贸偶nica w cenach mi臋dzy tym dyskiem co mam 1TB model (ST31000528AS) a dyskiem SSD. Czy mo偶liwa b臋dzie wymiana jedynie wiatraczka dysku ? Czy jest jaki艣 program kt贸ry monitoruje temperature HDD ?

Dobrze Ci zasugerowano, bo ten b艂膮d w艂a艣nie oznacza niew艂a艣ciwe dzia艂anie tego wiatraczka. Wymieni膮 tylko wadliwy element. Chyba, 偶e wymieni膮 Ci r贸wnie偶 dysk w ramach programu serwisowego. Wbij nr seryjny, tak jak napisa艂 rusinu, i zapewne wyjdzie, 偶e iMac kwalifikuje si臋聽do programu, niezale偶nie od tego kiedy go kupi艂e艣.

#8 Para

Para
  • 193 post贸w
  • Sk膮dForbidden Planet

Napisano 20 stycznia 2014 - 10:51

Wbilem numer seryjny i wyswietlilo mi sie ze nie kwalifikuje sie. Po rozmowie z Customer Care powiedzieli mi ze iMaki ktore zostaly sprzedane po tym okresie ktory jest wymieniony nie mialy juz tej wady. Mimo ze zostaly wyprodukowane w tym wlasnie okresie (ma to sens?). Bede dzisiaj dzwonil w sprawie tej grafiki bo karte graficzna chyba musza mi wymienic, zapytam przy okazji o naprawe tego wiatraczka. Jak myslicie moge zapytac o wymiane na lepsze elementy ? Oczywiscie z doplata z mojej strony ? Chcialbym lepsza karte grafiki i dysk SSD

#9 rusinu

rusinu
  • 372 post贸w
  • Sk膮dwa-wa

Napisano 20 stycznia 2014 - 18:29

Generalnie wszystkie iMaki maj膮 problem z HDD. Nie znam iMaka co by w nim dysk starczy艂 na wi臋cej ni偶 3 lata. Chodzi o to 偶e jest pionowo umieszczony. Niekt贸rzy twierdz膮, 偶e nie ma to znaczenia, ale wszystkie padaj膮 jak muchy. Kart臋 graficzn膮 to dostaniesz tak膮 jak膮 masz. Co do dysku i wiatraka to musisz si臋 dogada膰 z serwisantem, aby kilka razy nie otwiera膰 sprz臋tu i nie czeka膰 niepotrzebnie. Najlepiej jak arvika si臋 wypowie czy u nich mo偶na dokona膰 takiej combo naprawy, bo chyba masz najbli偶ej.

#10 TigerStyle

TigerStyle
  • 1聽385 post贸w
  • Sk膮dBournemouth / 艁贸d藕 / Planeta

Napisano 20 stycznia 2014 - 18:43

Generalnie wszystkie iMaki maj膮 problem z HDD. Nie znam iMaka co by w nim dysk starczy艂 na wi臋cej ni偶 3 lata. Chodzi o to 偶e jest pionowo umieszczony. Niekt贸rzy twierdz膮, 偶e nie ma to znaczenia, ale wszystkie padaj膮 jak muchy.
Kart臋 graficzn膮 to dostaniesz tak膮 jak膮 masz. Co do dysku i wiatraka to musisz si臋 dogada膰 z serwisantem, aby kilka razy nie otwiera膰 sprz臋tu i nie czeka膰 niepotrzebnie.
Najlepiej jak arvika si臋 wypowie czy u nich mo偶na dokona膰 takiej combo naprawy, bo chyba masz najbli偶ej.

Nie zgadzam si臋. iMac 24 wczesny rok 2008 dzia艂a dalej u mnie, bez problem贸w jakichkolwiek. Co do reszty wypowiedzi zgadzam si臋 w 100%.

Pozdrawiam

#11 arvika

arvika
  • 1聽501 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 20 stycznia 2014 - 20:32

Generalnie wszystkie iMaki maj膮 problem z HDD. Nie znam iMaka co by w nim dysk starczy艂 na wi臋cej ni偶 3 lata. Chodzi o to 偶e jest pionowo umieszczony. Niekt贸rzy twierdz膮, 偶e nie ma to znaczenia, ale wszystkie padaj膮 jak muchy.

Problemem nie jest u艂o偶enie dysku w obudowie (wszak dyski serwerowe czesto pracuj膮 latami w pozycji pionowej), ale raczej kiepska jako艣膰 dysk贸w kt贸ra jest montowana w iMacach. S膮 to z regu艂y dyski Seagate serii 7200.11 oraz kolejnych, kt贸re s膮 jednymi z najbardziej awaryjnych dysk贸w wypuszczonych w ostatnich latach.

#12 Para

Para
  • 193 post贸w
  • Sk膮dForbidden Planet

Napisano 13 lutego 2014 - 11:46

Jest juz rozwiazanie tej sprawy. iMac'a zawiozlem do serwisu Apple i pomimo, ze gwarancja roczna juz sie skonczyla, wszystkie produkty w Unii Europejskiej sa objete gwarancja 2 letnia i na szczescie Apple to uwzglednia. Wymieniona zostala matryca LCD, zadnych innych bledow nie wykryto, HDD jest OK, grafika OK. Koszt naprawy gdyby nie gwaranja wynosilby ok. 2000zl

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych