Witam,
Sprzęt jak w temacie. Kiedy podłączam monitor do Macbooka przez kabel HDMI to obraz jest bardzo niewyraźny. Głównie widać to na literach które wydają się być poszarpane. Po kilku minutach czytania bolą mnie oczy. Próbowałem kombinować z rozdzielczością oraz z częstością odświeżania, jednak nie ma tam za wiele opcji i nic to nie dało. To samo jest jak odpalam Windowsa na Parallesie. Ekran jest w miarę wyraźny tylko po uruchomieniu samego Windowsa jako równoległego systemu. Zmiana kabla HDMI nic nie pomogła.
Obecnie mam soft Mac OS 10.8.5 jednak będę go aktualizować do 10.9.1. Sprawdzałem podłączenie troszkę nowszego maca już z nowym systemem (10.9.1) jednak nie ma żadnej różnicy.
Problem występuje zarówno podczas klonowania ekranu jak i jego rozszerzenia.
Proszę o radę co z tym zrobić. Dodam, że na Asusie który ma nieporównywanie gorszą rozdzielczość do Retiny ekran jest wyraźny po podłączeniu tym samym kablem (Windows).

MacBook Pro 13" Retina + Monitor LG 23EA63- Niewyraźny obraz
Rozpoczęty przez
Sajmon_szy
, 19 sty 2014 15:15
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 19 stycznia 2014 - 15:15
Napisano 19 stycznia 2014 - 23:41
Podłączam się do opisu. Ja mam podobnie gdy podłączam rMBP13 pod ekran 24" (toshiba chyba, bardziej mały TV niż ekran) ale gdy podłączam go pod 42" LGTV, to wszystko śmiga znakomicie.
Napisano 20 stycznia 2014 - 15:45
Sprawdźcie w ustawieniach telewizora czy macie następujące rzeczy:
profil obrazu - gry lub komputer (podstawowe profile mogą rozmywać obraz, gdyż daje to lepszy efekt przy oglądaniu telewizji.)
format obrazu - mapowanie pixeli 1:1 (podstawowe ustawienia często nieco "powiększają" lub "obcinają" obraz po brzegach gdyż w tych miejscach znajdują się znaczniki kontrolne potrzebne przy nadawaniu programów telewizyjnych)
Oprócz tego w komputerach z ekranem Retina trzeba wybierać "normalne" rozdzielczości - HD Ready lub Full HD gdyż tylko one mają elementy HiDPI żeby wyglądało to ładnie na dużym telewizorze.
Napisano 23 stycznia 2014 - 11:04
U mnie problem częściowo rozwiązał się po przywróceniu ustawień fabrycznych monitora. Ciekawe jest to że wcześniej ten trick nie zadziałał. Sterowników nie instalowałem. Pomogło zarówno na macu jak i na Windowsie.
Aby nie zakładać nowego tematu chciałbym zapytać jeszcze jak ustawić żeby po zamknięciu pokrywy maca, mając podłączony zewnętrzny monitor + rozszerzony ekran, przechodził on w stan uśpienia, a nie przełączał się w całości na zewnętrzny monitor.
Dziękuję za pomoc.
Napisano 23 stycznia 2014 - 11:20
Odłącz zasilanie albo uśpij go wpierw a potem zamknij pokrywę.
Napisano 24 stycznia 2014 - 09:49
Dzięki Kayne,
Mam jeszcze jedno pytanie związane z ostrością. Gdy odpalam na macu na retinie programy np. Ms Word, bądź HitFilmExpress to mam niewyraźny obraz - tzn. literki są rozmyte. Co ciekawe problem ten nie pojawia się np. w przypadku programu iWork (Pages,Numbers itd.) Załączam zrzut ekranu.
Proszę o pomoc.[ATTACH=CONFIG]19902[/ATTACH]
Napisano 25 stycznia 2014 - 02:19
MS Office: Pomoc -> Uaktualnij. Zrób to 2-3 razy aż nie będziesz mieć bieżącej wersji dostosowanej do ekranu Retina.
HitFilmExpress - a wspiera on ekran Retina?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych