Włącz przeciąganie z blokadą/bez blokady
Posted 18 January 2014 - 19:21
Posted 18 January 2014 - 20:14
MacBook Pro 13 retina late 2013
Pod Windows i Linuksem zaznaczałem szybko tekst dwa razy klikając w touchpad, trzymając palec na touchpadzie i przesuwając w lewo / w prawo. Zaznaczałem w ten sposób nie pojedyncze litery ale po całych wyrazach.
Z OSX nie działa mi to.
To druga upierdliwość po tyldzie na dole klawiatury i brakiem klawisza delete, ale z trzeba trzeba nauczyć się żyć.
Oczywiście, że to działa dokładnie tak samo jak pod innymi systemami. Dwuklik, przy czym za drugim razem już bez puszczania przycisku i można zwiększać zaznaczenie...
Upierdliwość? Raczej wychodzi tu kwestia przyzwyczajenia do jednej klawiatury i jednego systemu...
Posted 18 January 2014 - 20:20
Dwuklik, przy czym za drugim razem już bez puszczania przycisku i można zwiększać zaznaczenie...
Rzecz w tym, że tak powinno działać, ale nie działa.
Na przykład kopiowanie pliku: zaznaczam, przeciągam, "puszczam mysz". A ikona pliku nadal przyklejona do kursora.
Tak samo z przesuwaniem okna za górną belkę. Dwuklik, chwytam, przeciągam, "puszczam mysz (podnoszę palec)" a okno lata posłusznie za kursorem dopóki jeszcze raz nie puknę palcem w touchpad.
Posted 19 January 2014 - 12:04
Na przykład kopiowanie pliku: zaznaczam, przeciągam, "puszczam mysz". A ikona pliku nadal przyklejona do kursora.
Tak samo z przesuwaniem okna za górną belkę. Dwuklik, chwytam, przeciągam, "puszczam mysz (podnoszę palec)" a okno lata posłusznie za kursorem dopóki jeszcze raz nie puknę palcem w touchpad.
Tak działa blokada w OS X. Dokładnie jak opisałeś.
Dwukrotne puknięcie, z tym że za drugim razem nie odrywamy palca od gładzika.
Teraz przesuwając palec przesuwamy zaznaczenie.
Blokada powoduje, że gładzik "nie puszcza" gdy odrywamy palec od powierzchni gładzika. Aby odblokować należy stuknąć w gładzik.
Opcja jest skierowana do osób, które mają problemy z motoryką i koordynacją, dlatego nie puszcza gdy odrywamy palec od gładzika (blokada). Z resztą wszystkie opcje znajdujące się w dostępności są skierowane raczej dla osób mających problemy ze wzrokiem, słuchem lub koordynacją motoryczną.
Dla reszty osób jest przeciąganie trzema palcami. Robi to co chcesz. Znajdziesz w ustawieniach gładzika normalnie.
Co powoduje, że u Ciebie zachowuje się niezależnie od wybranej opcji tak samo - trudno powiedzieć. Sam sprawdziłem przed chwilą i nie ma problemu. Bez blokady - zaznaczenie się uwalnia po krótkiej chwili od puszczenia gładzika. Z blokadą - jest jak opisałem.
Na początek sprawdź na innym koncie użytkownika. Możesz skasować też preferencje myszy / gładzika / klawiatury z katalogu biblioteki (plik z końcówką .plist)
Reset PRAM / SMC też nie zaszkodzi.
Posted 19 January 2014 - 12:30
Posted 19 January 2014 - 15:22
Posted 19 January 2014 - 15:49

To nie jest tapnięcie i przytrzymanie tylko podwójnie tapnięcie z czego przy drugim nie podnosisz palca, czyli:
tap, podnieś, tap i trzymaj.
oczywiście z szybkością zwykłego podwójnego tapnięcia, tylko potem nie podnosisz palca
~1:40
Posted 19 January 2014 - 15:59
Posted 20 January 2014 - 01:04
Posted 20 January 2014 - 15:31
Udało mi się częściowo rozwiązać problem.
Po około sekundzie, może półtorej przesuwane okienko "odkleja się" i przestaje podążać za kursorem.
Tak jak pisałem wyżej:
Wychodzi na to, że ustawienia w twoim przypadku zachowują się dokładnie tak jak powinny, problemem jest chyba brak cierpliwości by poczekać tą chwilę przy ustawieniu bez blokady aż kursor "uwolni" zaznaczenie. Trwa to około sekundy.Bez blokady - zaznaczenie się uwalnia po krótkiej chwili od puszczenia gładzika.
Wyłącz dodatkowe opcje dostępności. Zrób wycieczkę do normalnych ustawień gładzika i załącz "Przeciąganie trzema palcami" w sekcji "Wskaż i kliknij". Będziesz miał to co chcesz ultra wygodnym gestem. Bez klikania.
BTW
Zaznaczanie całego słowa - dwa kliknięcia na wyrazie.
Zaznaczanie całego akapitu - trzy kliknięcia na wyrazie.
PS
Ustawienia wbudowanego gładzika i klawiatury znajdują się tutaj:
~/Library/Preferences/.GlobalPreferences.plist
Posted 20 January 2014 - 23:15
Posted 21 January 2014 - 00:49

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users