Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Iphone 4s czy Samsung Galaxy s3 ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 takwlasnie

takwlasnie
  • 6 postów

Napisano 18 stycznia 2014 - 13:42

Witam.Posiadam Samsunga galaxy s3.Od pewnego czasu kusi mnie przesiadka na iphone 4s,ponieważ po sprzedaży sgs3 funduszy by starczyło.Dlatego jestem ciekaw czy będę taka zamianą zadowolony ?Chodzi głownie o ekran,sgs'a używam od 2 miesięcy i już przyzwyczaiłem się do dużego ekranu(co nie znaczy że mi do końca odpowiada) czy dam radę przyzwyczaić się do ekranu w iphonie,czy będą raczej z tym problemy?No i czy jest ktoś na forum co pozbył się swojego sgsa na rzecz iphone ?;)

#2 iKubik

iKubik
  • 506 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 18 stycznia 2014 - 13:47

czy dam radę przyzwyczaić się do ekranu w iphonie,czy będą raczej z tym problemy?

Problemów nie będziesz miał, choć zależy co na nim robisz, bo jeżeli głównie zaawansowane gry i filmy to będzie Ci mniej wygodnie. 4S to bardzo dobry sprzęt, choć na iOS7 nie chodzi zawsze płynnie (ale mam zawaloną całą pamięć wewnętrzną, może dlatego czasem coś się przytnie). Ogólnie polecam, choć jakby dobrze poszukać to może za niewiele więcej kupiłbyć iP5.
Jedno jest pewne: trzymając go w dłoni będziesz czuł, że jest to porządny sprzęt. Wiem co mówię, bo ostatnio bawiłem się SGSIII kolegi i potem coś sprawdziłem u siebie na telefonie.

#3 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 18 stycznia 2014 - 13:50

Miałem przez jakiś czas zarówno iP5 jak i Samsunga S4. Po jakimś czasie pozbyłem się Samsunga. Dla mnie był za wielki, nie można szybko obsługiwać jedną ręką. Oczojebna nakładka Samsunga, lagi, marny wybór aplikacji w sklepie Google dopełnił reszty. Uważam, że warto w Twoim przypadku zaryzykować. Możesz być miło zaskoczony iPhonem.

#4 takwlasnie

takwlasnie
  • 6 postów

Napisano 18 stycznia 2014 - 14:17

Zdarzy się zagrać nie raz w jakąś grę,ale do takich rzeczy telefonu raczej nie używam;] Właśnie według mnie w sgs 3 ekran jest trochę za duży,ale mam małe wątpliwości czy w 4s nie będzie za mały ?

#5 iKubik

iKubik
  • 506 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 18 stycznia 2014 - 14:37

Zdarzy się zagrać nie raz w jakąś grę,ale do takich rzeczy telefonu raczej nie używam;] Właśnie według mnie w sgs 3 ekran jest trochę za duży,ale mam małe wątpliwości czy w 4s nie będzie za mały ?

Dla mnie jest tylko za mały jak chcę obejrzeć film, czy zagrać w robudowaną grę. Na codzień taki 3.5", czy 4" z 5/5S jest w sam raz ;)

#6 takwlasnie

takwlasnie
  • 6 postów

Napisano 18 stycznia 2014 - 14:55

A czy ekran jest tak dobrej jakości jak w sgs3? chodzi mi o ogólne wyświetlanie menu,przeglądanie internetu itd.Bo jak ostatnio patrzyłem na jakiś telefon od sony z ekranem chyba 3.2" to miałem odczucia jakbym widział piksele:p

#7 czyzyk80

czyzyk80
  • 7 postów

Napisano 18 stycznia 2014 - 15:32

Pod względem ekranu nic 4s nie zarzucisz, pikseli nie zobaczysz,spokojnie. Największy problem, jaki spotkasz to: 1. Rozmiar ekranu, naprawdę 3,5 a 4,8 cała to spora różnica. Mocno zauważalna. Jeżeli sporo oglądasz filmów, czytasz ebooki, przegladasz web -to mocno sie zastanów, bo będzie Cię to bolało. 2. System iOS. W androidzie możesz baaaaaardzo wiele, w iOS bez jailbreak bardzo mało. W sensie nawet proste zgranie filmów, muzyki, zdjeć itp - android pozwala na wszystko, po podłączeniu do komputera to właściwie dysk wymienny, a iOS....no narzuca mocno ścieżkę postępowania. Czy warto zmienić...cóż, oba modele są dobre. Który lepszy...zależy od indywidualnych gustów. Pozdrawiam

#8 berger91

berger91
  • 277 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 18 stycznia 2014 - 15:38

@takwlasnie Podzielę się swoim doświadczeniem. Swego czasu tuż po premierze SGSIII postanowiłem go sobie kupić... miałem go może ze trzy miesiące i jego lagowanie, zacinanie itp tak mnie drażniło, że w jego miejsce (na tel. służbowy) kupiłem sobie iP4. Byłem bardzo zadowolony z przesiadki. Na iP4S na pewno nie zobaczysz pikseli, a wielkość wyświetlacza... to już zależy od indywidualnych preferencji. Dla mnie 3,5 na dzień dzisiejszy to za mało, ponieważ przyzwyczaiłem się już do 4". BTW na wielkość ekranu oraz jego jakość w SGSIII akurat nie narzekałem (uznaję praktycznie każdy rozmiar w przedziale 4-4,8" opakowany w kompaktową obudowę).

#9 takwlasnie

takwlasnie
  • 6 postów

Napisano 19 stycznia 2014 - 01:26

czyli przesiadać się na iPhone? ekran w moim obecnym telefonie jest za duży, ale też ciągnie mnie by w końcu sprawdzić iphone, bo odkładam juz dłuższy czas taka możliwość;)

#10 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 19 stycznia 2014 - 10:11

Weź tylko pod uwagę, że 4S to już sprzęt, który ma kilka lat. Na najnowszym iOS 7 podobno lubi troszkę przyciąć, pewnie wszystkie nowe gry też nie ruszą. Poczytaj może co piszą jego użytkownicy, aby nie było tak, że go kupisz i będziesz zawiedziony np. szybkością i wyrobisz sobie negatywną opinie. Warto na 100% iść w kierunku iP5S, ale to inna cena.

#11 berger91

berger91
  • 277 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 19 stycznia 2014 - 10:37

czyli przesiadać się na iPhone? ekran w moim obecnym telefonie jest za duży, ale też ciągnie mnie by w końcu sprawdzić iphone, bo odkładam juz dłuższy czas taka możliwość;)

Jeśli chodzi o moją radę- na dzień dzisiejszy jeśli chcesz wziąć iPhone skup się na minimum 5.
Byłem zadowolony nawet z iP4, ale sytuacja o której pisałem miała miejsce już stosunkowo dawno (nie było wtedy iOS7, poza tym nie wróciłbym już do ekranu poniżej 4"). Ale to tylko moje zdanie :)

#12 takwlasnie

takwlasnie
  • 6 postów

Napisano 19 stycznia 2014 - 14:31

To może w takim razie kupić Ipoda 5g którego będę używał do internetu gier i muzyki(mam internet lte do tego modem bezprzewodowy wielkości zapalniczki który udostępnia wi fi) a wrocić do mojego blackberry który będzie służył do smsowania i dzwonienia?Tak naprawdę przesiadłem się z niego tylko dlatego,że przeglądanie internetu itd jest o wiele przyjemniejsze na dotykowym ekranie;]

#13 iKubik

iKubik
  • 506 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 19 stycznia 2014 - 14:47

Weź tylko pod uwagę, że 4S to już sprzęt, który ma kilka lat. Na najnowszym iOS 7 podobno lubi troszkę przyciąć, pewnie wszystkie nowe gry też nie ruszą. Poczytaj może co piszą jego użytkownicy, aby nie było tak, że go kupisz i będziesz zawiedziony np. szybkością i wyrobisz sobie negatywną opinie. Warto na 100% iść w kierunku iP5S, ale to inna cena.

Z tym się nie zgodzę, bo na swoim gram w Real Racing 3 i GTA: San Andreas. Gry działają płynnie, raz na jaaakiiiś czas coś się przytnie, ale to na prawdę sporadycznie. Jeżeli chodzi o wydajność graficzną to GPU w iPhonie 4S jest wydajniejsze od tego z SGS III.

#14 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 19 stycznia 2014 - 14:49

iPod o którym piszesz z tego co pamiętam korzysta z procesora A5 czyli tego co jest zamontowany w iP4S. W takich okolicznościach może pomyśl o iPadzie Mini Retina nawet 16GB Wifii. Koszt ok 1600 zł. Moc procesora jak w iP5S. Czyli Mercedes:) Sam kiedyś też korzystałem z Blackberry i znakomity jest jako terminal (dzwonienie, maile, sms). To dobry pomysł.

#15 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 stycznia 2014 - 14:52

Mini Retina ma A7, ale rozdzielczosc 2048x1536. To daje jakies 20-30% lepsza wydajnosc od iPhone 5.

#16 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 19 stycznia 2014 - 14:53

Pisałem o iP5S nie 5.

#17 anies7

anies7
  • 32 postów

Napisano 19 stycznia 2014 - 14:56

To może w takim razie kupić Ipoda 5g którego będę używał do internetu gier i muzyki(mam internet lte do tego modem bezprzewodowy wielkości zapalniczki który udostępnia wi fi) a wrocić do mojego blackberry który będzie służył do smsowania i dzwonienia?Tak naprawdę przesiadłem się z niego tylko dlatego,że przeglądanie internetu itd jest o wiele przyjemniejsze na dotykowym ekranie;]

Internet w BB bez usług BES/BiS szanownego RIM jest koszmarny,serio chce Ci się z tym bawić?

O ile dobrze pamiętam, mój poczciwy 4s z nowym ios działał bez zarzutu, nie zacinał się nic a nic.
Co do ekranu, różnica będzie pewnie zauważalna. Mimo,że dla mnie 3,5 cala w 4s to był rozmiar zdecydowanie optymalny, ekran w 5s ułatwił sprawę i z czasem się przyzwyczaiłam.

#18 takwlasnie

takwlasnie
  • 6 postów

Napisano 19 stycznia 2014 - 15:00

tylko że na ten cel mam jakoś ponad 1000zł,więc na mini nie starczy. Także brać iphone 4s czy ipoda touch 5g?

#19 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 19 stycznia 2014 - 15:02

To lepiej 4S.

#20 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 stycznia 2014 - 18:34

Pisałem o iP5S nie 5.

A ja o jednym i drugim.

#21 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 20 stycznia 2014 - 19:03

Już bym wolał mieć wszystko w jednym urządzeniu, dlatego wybrałbym 4s. Sam go do niedawna miałem i byłem bardzo zadowolony :)

#22 iGuy

iGuy
  • 35 postów

Napisano 20 stycznia 2014 - 19:41

Bierz 4s. Noszenie blackberry, modemu i ipoda jednocześnie to poroniony pomysł a 4s to świetny telefon.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych