Oryginalna nano sim vs docinana nano sim (sieć Orange)
Rozpoczęty przez
Duris
, 18 sty 2014 10:32
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 18 stycznia 2014 - 10:32
Nie znalazłem w bogatym tutaj zasobie wiedzy tematu pokrewnego, nie wiem co jeszcze zrobić i czego próbować, zatem do rzeczy:
- mam iPhona 5 (7.0.4, simlock T-Mobile USA). Do niego kupiłem r-sim mini+. Startery Orange i T-mobile kupione na próbę dociąłem do nano. Telefon śmiga w takiej kombinacji OK, zarówno Orange jak i T-mobile. Net działa na 3G. Można używać (jedynie USSD nie działa, MMSów nie sprawdzałem, no i telefony trzeba zapisywać z prefiksem +48 ...).
- chciałem jednakże używać swojego numeru z tym telefonem (numer mam 12 lat), a że karta SIM "trochę" wiekowa (5 lat) i duży ten chip to wymieniłem ją w Orange na nano sim (25 PLN). Na innym telefonie wyłączyłem pytanie o PIN. Ta oryginalna karta nano z adapterem śmiga w Samsungu, Nokii bez problemu. A niestety w iPhonie lipa. Albo BRAK SIECI, albo na chwilkę pojawi się napis Orange, ale z zerową skalą zasięgu i zaraz znowu znika. W tej samej lokalizacji karta nano docinana ze startera pokazuje zasięg 3/4 na 5. Oryginalna tylko w iPhonie nie działa i nie mam pomysłu co może być nie tak.
- czy ktoś miał podobny przypadek ? Nie mogę tego przejść i nie mam pomysłu co jest grane
Dlaczego dociętę do nano karty działają a oryginalna ma problemy z wystartowaniem ... Od bidy znowu w salonie Orange wymienię odpłatnie tą nano na micro i micro przytnę ale to ostateczność (a i brak pewności, że będzie śmigała).

Napisano 18 stycznia 2014 - 10:46
Może właśnie PIN jest przeszkodą, sprawdź czy na pewno nie jest on ustawiony na nowej karcie i jeśli tak to zlikwiduj go na innym telefonie, podejrzewam, że nakładka r-sim nie radzi sobie z kartami z blokadą ale mogę się mylić.
Napisano 18 stycznia 2014 - 11:10
Zanim po raz pierwszy odpaliłem świeżo odebraną nano sim z Orange to wsadziłem ją do Nokii. Oczywiście od razu zapytało w Nokii o PIN to go wpisałem a później w ustawieniach wyłączyłem pytanie o PIN. Domniemam, że wyłączyło skutecznie bo jak tą nano wsadziłem do Samsunga to już o PIN nie pytało. Później przełożyłem do Nokii i już nie pytało. Więc PIN wyłączony, a problem dalej jest

Napisano 18 stycznia 2014 - 16:08
Podrążyłem temat i ... władowałem kartę nano do starego telefonu Nokia (bo tam najlepiej wyłączało się żądanie kodu PIN na karcie). A tam wywala, że ... operacja niedozwolona. Dzwonię do Orange i po konsultacji gdzieś tam gostek mi mówi, że z karty nano 4FF nie da się wyłączyć żądania kodu PIN. Nie wiem czy mnie zbył czy jak (bo jak wsadziłem kartę do Samsunga to PINu nie żądał i się wszystko odpaliło). Pytanie do użytkowników: potwierdzacie to ? Bo faktycznie tutaj może być przyczyna.
Napisano 18 stycznia 2014 - 16:17
A po co z PINem kombinujesz, co on ma niby do zasięgu?
Napisano 18 stycznia 2014 - 17:04
Kombinuje jak mogę. Wsadzam kolejne startery microsim docięte i "odchudzone" do nano śmigają, każda jedna. A oryginalna nano nie. W innych telefonach (Samsung Ace 2, Nokia 900) ta oryginalna karta śmiga. Nie mam pojęcia co jest ...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych