Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zakup w AOS, student/nauczyciel, gwarancja itd

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 postów

Napisano 16 stycznia 2014 - 20:54

Witam wszystkich w pierwszym wpisie na forum. Planuję zakup pierwszego komputera Apple, wybór padł na MacBook Pro 13-calowy: 2,4 GHz z wyświetlaczem Retina (nowy jesień 2013, Haswell). Dwurdzeniowy Intel Core i5 2,4 GHz Turbo Boost do 2,9 GHz 8 GB pamięci 1600 MHz Pamięć masowa flash 256 GB z magistralą PCIe1 Procesor graficzny Intel Iris Graphics Cena po rabacie 6 029,46 zł Do wyboru mam AOS, Cortland i sklepy z komputerami sprowadzającymi we własnym zakresie, jak i-sklep, kreatywni. Czy zakup w AOS przy praktycznie porównywalnych cenach będzie najlepszym wyborem? Co z gwarancją ustawową 2 lata przy zakupie na store.apple.com/pl? Przyznaję, że im więcej przeczytałem informacji, tym większy mam mętlik w głowie odnośnie gwarancji. W tej chwili apple protection plan nie wchodzi w rachubę ze względu na koszt. Mam dylematy, a zakup niedługo, bo zakup Apple został przyspieszony utratą laptopa żony (ona bierze mój wypasiony HP bo musi mieć w pracy Windows, ja z przymusu przyspieszam zakup Apple). Brać MB w AOS za 6030 zł czy nie? Na forum przewijał się rabat 12%, a nie 10%, ale nie znalazłem takiej oferty.

#2 luk4sek

luk4sek
  • 283 postów

Napisano 16 stycznia 2014 - 22:17

Osobiście brałbym w AOS, rabat jest co prawda standardowy, ale jak coś z kompem nie tak to zgłaszasz i masz kolejny egzemplarz za 2 dni u siebie

#3 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 16 stycznia 2014 - 22:22

"Co z gwarancją ustawową 2 lata przy zakupie na store.apple.com/pl?" rękojmia a gwarancja to dwie różne sprawy - gwarancja jest dobrowolna dla producenta i może trwać nawet 1 dzień - chcesz spokój kup AppleCare W AOS masz 6% rabatu - w Cortland dla nauczycieli 10% W razie problemów lepiej kupić w AOS

#4 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 16 stycznia 2014 - 22:24

Nie ma czegoś takiego jak ustawowa gwarancja na dwa lata!
W przypadku wszelkich komputerów Apple, może poza Mini, Apple Care jest praktycznie niezbędne jeżeli chcesz spać spokojnie. Jednakże możesz go dokupić w ciągu trwania gwarancji podstawowej, teoretycznie do ostatniego dnia.

@DanielF, akurat w Polsce rękojmi nie stosuje się w zakupach konsumenckich tylko niezgodność towaru z umową.
(więcej tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Rękojmia i http://pl.wikipedia....nego_z_umową)

#5 Michał Paluch

Michał Paluch
  • 81 postów
  • SkądKraków, Poland, Poland

Napisano 17 stycznia 2014 - 13:47

Rabat 12% jest uskuteczniany głównie przez iSpot i Cortlanda w okresie październik-listopad każdego roku, jest to specjalna promocja dla studentów związana z rozpoczęciem roku akademickiego. Także normalnie takiego upustu nie znajdziesz, a zgaduję po poście, iż czekać do października nie możesz. :) W Cortlandzie masz 10% zniżki dla pracowników naukowych, ale ta zniżka obejmuje jedynie cenę komputera po rozbudowie - czyli cena jest objęta zniżką, ale nie poszczególne komponenty za które musisz dopłacać full cenę. W praktyce cena końcowa wychodzi na korzyść Cortlandu w przypadku zniżki 10% na cenę końcową vs 6% na wszystko w AOS. W tym przypadku: Cortland -10%: 5597.10zł vs AOS -6%: 6029.46zł. Różnica znaczna, ale jak już poprzednicy moi wspomnieli, w razie problemów szybciej załatwisz cokolwiek z AOS aniżeli z Cortlandem. AppleCare kup, w ramach zapewnienia sobie świętego spokoju. Ja AppleCare na swoim MBP 13" Early 2011 nie miałem i specjalnie mi się nie przydał bo laptop nigdy nie był w serwisie, ale AC oferuje kompleksową ochronę komputera do trzech lat na całym świecie. Normalna gwarancja to 1 rok, a przez 90 dni od zakupu możesz skorzystać także z bezpłatnego wsparcia technicznego Apple.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych