Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak często zawiesza się Mac?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 Porsche

Porsche
  • 63 postów

Napisano 15 stycznia 2014 - 13:00

Piszę tutaj, bo zależy mi bardziej na luźnej dyskusji niż na rozwiązywaniu problemów technicznych. O Macach krąży obiegowa opinia, że działają bardzo stabilnie, bo są oparte na UNIXie i dlatego tak często są wykorzystywane przez profesjonalistów, którzy muszą polegać na swoim sprzęcie. Tymczasem przez pół roku mój Mac zawiesił się parę razy (między 3 a 4) tak, że trzeba go było resetować przez przytrzymanie przycisku "Power", bo w ogóle nie reagował. Działo się to dwa razy podczas logowania użytkownika i raz w czasie konwertowania RAWa w programie "Podgląd". Jak często zdarzają się Wam takie mocne zacięcia i wymuszone restarty systemu i w jakich okolicznościach?

#2 thms

thms
  • 160 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 stycznia 2014 - 15:18

Zdarzyło mi się kilka razy podczas udostepniania pulpitu przez Skype, pomógł tylko reset przez wyłączenie i wlaczenie przyciskiem power. Pewnie jakis zgrzyt miedzy Skypem a 10.9.

#3 Michał Paluch

Michał Paluch
  • 81 postów
  • SkądKraków, Poland, Poland

Napisano 15 stycznia 2014 - 19:23

Miałem MacBook'a Pro 13" Early 2011 w okresie 11.2011-01.2013 i nie przypominam sobie, żeby coś takiego mi się kiedykolwiek zdarzyło - zawsze jakoś się udawało okiełznać system nawet jeśli trochę przyciężkawo myślał. Obecnie mam iMac-a 27" Late 2013 i na razie ma czyste konto.

#4 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 15 stycznia 2014 - 20:35

Maverick powiesił mi Maka Mini parę razy po apdejcie, co było nieprzyjemnym zgrzytem po ML, z którym takich doświadczeń nie miałem nigdy (late 2012). Stary iMak gdy zaczął mi się wieszać, skan powierzchni dysku pokazał bad sectory, pozwalając uratować dane, gdy był jeszcze czas. Przy normalnie działającym dysku zwiechy nie zdarzały się. Jednak zawsze starałem się mieć maksymalną pamięć dla komputerów.

#5 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 15 stycznia 2014 - 20:39

Ja używam OS X od września i w tym czasie zawiesił się raz - jak próbowałem połączyć się przez Team Viewera z laptopem na Windowsie, na którym to z kolei spróbowałem połączyć się spowrotem na tego maka :) Myślę, że tą zwiechę można mu wybaczyć :)

#6 idolw

idolw
  • 56 postów

Napisano 15 stycznia 2014 - 21:34

Ja mam podstawowego MBA od października i jeszcze się nie zawiesił. Excel za to zawiesił się kilka razy jak go męczyłem zbyt dużymi tabelkami. Dodam, że do września miałem Win7 i w 2013 nie pamiętam ani jednego restartu.

#7 Porsche

Porsche
  • 63 postów

Napisano 15 stycznia 2014 - 22:36

Dodam od siebie, że te zawiasy miałem dopiero po instalacji Mavericksa.

#8 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 15 stycznia 2014 - 22:57

Mój obecny MB ma prawie 4 lata, bywały okresy częstych zawieszek, ale od tamtego czasu powiększyła mu się pamięć (8GB) i zmienił OS (Mavericks). Obecnie sprawuje się idealnie. Aha, regularnie mu czyszczę cache i inne śmieci.

#9 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 16 stycznia 2014 - 00:00

Często system potrafi zachwiać jakiś kext lewy - czyli trzeba uważać co się instaluje.

#10 TomBlack

TomBlack
  • 129 postów

Napisano 16 stycznia 2014 - 00:17

W moim przypadku mbp 13" mid 2012 wiesza się średnio raz dziennie. Obstawiam, że dysk ssd kingston hyperx to nie był dobry pomysł lub powoli zaczyna siadać karta wifi :/

#11 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 16 stycznia 2014 - 03:14

Jak działa kilka tygodni bez restartu to potrafi się czasem coś pokićkać, ale jest to sporadyczne.

#12 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 16 stycznia 2014 - 08:41

Najstabilniejszy system na Maca jakiego używałem to Leopard. Tam praktycznie nie musiałem nigdy wyłączać kompa na siłę (przez wciśnięcie i przytrzymanie wyłącznika). W Snow Leopardzie czasami się zdarzały jakieś zawiechy, ale najgorzej jest w Mavericku gdzie już dość wiele razy zdarzyło się, że system odmówił współpracy :(

#13 TomBlack

TomBlack
  • 129 postów

Napisano 16 stycznia 2014 - 11:34

Najstabilniejszy system na Maca jakiego używałem to Leopard. Tam praktycznie nie musiałem nigdy wyłączać kompa na siłę (przez wciśnięcie i przytrzymanie wyłącznika). W Snow Leopardzie czasami się zdarzały jakieś zawiechy, ale najgorzej jest w Mavericku gdzie już dość wiele razy zdarzyło się, że system odmówił współpracy :(

Niech zgadnę lata sobie kolorowe kółeczko jak przelatujesz przez ikonki systemowe na górnym pasku? - bo takie mam właśnie objawy po uruchomieniu filmu w html5 na yt i odpaleniu strony w safari.

mavericks jak i ios 7 są strasznie niedopracowane - what happen apple?

#14 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 16 stycznia 2014 - 12:18

Najstabilniejszy system na Maca jakiego używałem to Leopard.

Jesteś przekonany iż na pewno chodzi Ci o Mac OS X 10.5 Leopard? Bo z niego to raczej większość osób nie była zadowolona, podobnie jak z 10.7.

Tam praktycznie nie musiałem nigdy wyłączać kompa na siłę (przez wciśnięcie i przytrzymanie wyłącznika). W Snow Leopardzie czasami się zdarzały jakieś zawiechy, ale najgorzej jest w Mavericku gdzie już dość wiele razy zdarzyło się, że system odmówił współpracy :(

I obawiam się że pomyliłeś na pewno bo na 10.6 to raczej narzeka mało kto, był to jeden z lepszych systemów od apple zaraz po 10.4. Co do 10.9 ja jak na razie nie myślę o przesiadce bo narzekań na jego działanie jest mnóstwo :)

#15 Stanley Marsh

Stanley Marsh
  • 1 355 postów
  • SkądSouth Park, CO

Napisano 16 stycznia 2014 - 12:28

Nie ma reguły. Zależy co kto na Maku robi, z jakich korzysta programów etc. Ja używam mojego iMaca najczęściej ze wszystkich komputerów, nie mam na nim za wiele poinstalowane- iWork, Office, Aperture, iLife, Twitter, Skype, Dropbox, PymPlayer etc i mnie na taki przykład się od czasu instalacji Mavericksa nie zawiesił ani razu. Co oznacza... a no absolutnie nic nie oznacza ;)

#16 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 16 stycznia 2014 - 12:33

Nie ma reguły. Zależy co kto na Maku robi, z jakich korzysta programów etc. Ja używam mojego iMaca najczęściej ze wszystkich komputerów, nie mam na nim za wiele poinstalowane- iWork, Office, Aperture, iLife, Twitter, Skype, Dropbox, PymPlayer etc i mnie na taki przykład się od czasu instalacji Mavericksa nie zawiesił ani razu. Co oznacza... a no absolutnie nic nie oznacza ;)

No tak ale do tego jeszcze dochodzi konfiguracja sprzętu, konfiguracja systemu itd ...

Co do dropboxa to ja przestałem widzieć zastosowanie u siebie już dobre 2 lata temu :)

#17 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 18 stycznia 2014 - 19:36

Wróciłeś do dyskietek?

#18 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 18 stycznia 2014 - 20:06

To zdecydowanie zbyt często. Nie masz poprzedniego dysku? Mógłbyś w takim przypadku zrobić klon systemu z SSD na tamten dysk i zamienić je na kilka dni - będzie wolniej ale będzie wiadomo czy przyczyną jest SSD. Żadne aktualizacjie firmware dla SSD nie są dostępne? Co mówi status SMART?

#19 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 18 stycznia 2014 - 21:02

Wróciłeś do dyskietek?

Nie, z tym że w domu korzystam z swojej lokalnej chmury i to mi starcza :)

#20 knut

knut
  • 157 postów

Napisano 18 stycznia 2014 - 21:52

Po nakładce 10.8 na 10.9 - tragedia. Po instalacji na czysto 10.9 działa już w porządku, choć ciągle mam wrażenie, że zainstalowane na starym DELL'u z 1 GB RAM'u FreeBSD 9.2 z oknami Mate bądź XFCE na generycznym kernelu jest bardziej responsywny. ;)

#21 iGuy

iGuy
  • 35 postów

Napisano 18 stycznia 2014 - 21:53

Zastanawiam się nad kupnem macbooka. Co wam się zawiesza? System czy interfejs aplikacji? Jest tam jakiś menager zadań?

#22 folharth

folharth
  • 436 postów
  • Skądfolharth_ca

Napisano 19 stycznia 2014 - 00:47

Dodam od siebie, że te zawiasy miałem dopiero po instalacji Mavericksa.

Rowniez , ale tylko z powodu ze nie zrobilem czystej instalki. Wyczyscilem dysk - zainstalowalem od nowa - i teraz nie mam zadnych problemow.

#23 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 19 stycznia 2014 - 09:21

Jesteś przekonany iż na pewno chodzi Ci o Mac OS X 10.5 Leopard? Bo z niego to raczej większość osób nie była zadowolona, podobnie jak z 10.7.

I obawiam się że pomyliłeś na pewno bo na 10.6 to raczej narzeka mało kto, był to jeden z lepszych systemów od apple zaraz po 10.4. Co do 10.9 ja jak na razie nie myślę o przesiadce bo narzekań na jego działanie jest mnóstwo :)

Fakt. Pomyłka. Snow leo był lepszy :)

#24 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 19 stycznia 2014 - 11:05

Rowniez , ale tylko z powodu ze nie zrobilem czystej instalki. Wyczyscilem dysk - zainstalowalem od nowa - i teraz nie mam zadnych problemow.

Ale to jest żadna nowość, w zasadzie od lat zawsze robiłem czystą instalacje nigdy jako uppgrade. Gdzieś zawsze obawiałem się stabilności po takich rozwiązaniach i tutaj nie ma znaczenia czy to byl Windows, OS X czy linux.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych