Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Safari nie wyświetla niektórych plików pdf

• Please log in to reply
21 replies to this topic

#1 ulrik

ulrik
  • 28 posts

Posted 15 January 2014 - 00:02

Cześć mam kłopot z niektórymi plikami pdf. Nie wiem czy jest to efekt tych plików czy coś jest nie tak z Safari. Bardzo często zdarza sie że przy próbie otwarcia pliku pdf w Safari wywalają się krzaczki tak jak na załączonym zrzucie [ATTACH=CONFIG]19715[/ATTACH] Dzieje się tak zarówno na Macu jak i na iPadzie (iPhona nie sprawdzałem)....o co chodzi? Zainstalowałem Acrobat Readera ale nie pomogło. Jakieś inne pomysły?

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24350 posts

Posted 15 January 2014 - 00:13

Nie mam _absolutnie_ pojęcia, jakim cudem wpadłeś na to, żeby wrzucić to do 'Internet i sieci'. Wrzucam do 'Programów'. Ale to wygląda w miarę normalnie - jak klikasz binary content w przeglądarce, która nie ma pluginu do jego obsługi, to się pokazują 'dziwne znaczki'. Jak ściągniesz i otworzysz, działa normalnie?

#3 ulrik

ulrik
  • 28 posts

Posted 15 January 2014 - 00:40

Sorry za wrzucenie nie do tego działu co trzeba... Problem w tym ze albo plik chce sie zapisac jako webarchive i jak sie pobierze to odpala sie Safari i dalej jest taki problem albo w ogóle nie da się pobrać pdf (nie ma takiej opcji). O iPadzie nie wspomne bo w ogóle kiepsko z pobieraniem jakiegokolwiek pliku... Jestem zielony z systemu OS na macach bo zawsze pracowalem na windzie więc nie wiem jak sobie z takim problemem poradzić...

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24350 posts

Posted 15 January 2014 - 01:33

No właśnie ja się trochę gubię, bo wrzucasz screena z iPada, a ja nie klikam PDFów na iOS.
Co do Safari na OS X: Internety podpowiadają, że może miałeś Acrobat Readera, którego nie masz, a plugin został. Spróbuj tak: https://discussions....973614#23973614

#5 ulrik

ulrik
  • 28 posts

Posted 15 January 2014 - 08:28

Czytałem te wiadomości o odinstalowywaniu plugina, ale ja u siebie nie odinstalowywałem AR. Wręcz odwrotnie u mnie na Macu Preview nie wyświetlał poprawnie pdf, więc myślałem że jak zainstaluje AR to problem zniknie, niestety nie...mało tego pliki na których Safari się wykrzacza nie uruchamiają się przy użyciu pluginu tylko wykorzystując Preview. Natomiast w innych przypadkach plików pdf uruchamia się wtyczka AR. I bądź tu człowieku mądry...

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24350 posts

Posted 15 January 2014 - 11:36

Może to zależy od pdfa?

#7 ulrik

ulrik
  • 28 posts

Posted 15 January 2014 - 11:50

No tak tylko czemu na Windzie te pdf chodzą??

#8 Edzio1903

Edzio1903
  • 191 posts
  • SkądTrójmiasto

Posted 15 January 2014 - 12:53

Bo to spisek M$- specjalnie spreparowane pdfy by wkurzyć iUżytkowników ;D A tak serio - zainstaluj inną przeglądarkę na OSX - sprawdź czy też się to pojawi. Jeśli nie - wina jakiegoś dodatku do safari.

#9 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 15 January 2014 - 13:01

Jeżeli wina nie leży w błędnym kodowaniu PDF-a to może wynika to z braku w systemie odpowiedniej czcionki ?

#10 ulrik

ulrik
  • 28 posts

Posted 15 January 2014 - 13:33

Hehe no...spisek tylko może akurat nie M$ a instytucji rządowych i samorządowych bo mój problem pojawiaj się głównie na plikach z takowych instytucji (swoją drogą to niektóre elementy serwisów rządowych czy wręcz całe ich aplikacje nie są dostosowane do systemów OS X a co radzą - zainstaluj sobie VirtualMachine z Windowsem...) A wracając do Waszych propozycji, dzięki za podpowiedzi. Sprawdzę w innej przeglądarce.

- - - Połączono posty - - -

Jeżeli wina nie leży w błędnym kodowaniu PDF-a to może wynika to z braku w systemie odpowiedniej czcionki ?

A co masz na myśli? Bo taki widok dokumentu właśnie kojarzy mi się z jakimś błędnym kodowaniem, sprawdzałem w safari różne kodowania ale nie poprawiało to widoku dokumentu tylko dalej były krzaki. Czcionki to też może być jakiś trop bo po instalacji Office'a na MACu musiałem usuwać wszystkie zdublowane, tyle że te dokumenty zawierają również tabelki i tak na zdrowy rozsądek wydaje mi się że co najwyżej teksty byłyby niewidoczne ale obrazy, tabele powinny być pokazywane...

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24350 posts

Posted 15 January 2014 - 15:29

Tak na boku: ja zmienię ten temat, bo Safari się wcale nie 'wywala'.

#12 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 15 January 2014 - 16:48

Kodowanie - w sensie Text Encoding. Sprawdź to też w Safari (co Masz tam ustawione). Fonty - Office używa swojej biblioteki Reader/System też swoich - stąd gorliwe skasowanie dubli może zaowocować problemami w postaci krzaczków.

#13 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 15 January 2014 - 18:24

Ale przecież tu nie ma krzaczków, to jest zwykłe wyświetlenie binarki PDFa.
Ewidentnie Safari nie rozpoznaje, że to jest PDF a to oznacza, że nie ma zarejestrowanego, bądź nie rozpoznaje typu MIME (application/pdf).
Spróbuj wymusić otwieranie PDFów za pomocą webkita, wpisując w terminalu (przy wyłączonej przeglądarce):

defaults write com.apple.Safari WebKitOmitPDFSupport -bool YES

#14 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 15 January 2014 - 21:37

Może - jednak w temacie jest mowa o niewyświetlaniu niektórych plików PDF przez Safari, więc chyba raczej nie w tym rzecz.

#15 ulrik

ulrik
  • 28 posts

Posted 16 January 2014 - 00:14

Może - jednak w temacie jest mowa o niewyświetlaniu niektórych plików PDF przez Safari, więc chyba raczej nie w tym rzecz.

Tak to prawda część PDFów się otwiera normalnie. Na serio nie mam pojęcia od czego może to zależeć. Dzięki za kolejną dawkę porad. Zobaczę czy coś pomoże

- - - Połączono posty - - -

Ale przecież tu nie ma krzaczków, to jest zwykłe wyświetlenie binarki PDFa.
Ewidentnie Safari nie rozpoznaje, że to jest PDF a to oznacza, że nie ma zarejestrowanego, bądź nie rozpoznaje typu MIME (application/pdf).
Spróbuj wymusić otwieranie PDFów za pomocą webkita, wpisując w terminalu (przy wyłączonej przeglądarce):

Niestety to nie pomogło...

#16 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 16 January 2014 - 00:18

Możesz podać linka do takiego PDFa który Ci nie działa? Najlepiej ze strony która nie wymaga logowania.

#17 ulrik

ulrik
  • 28 posts

Posted 16 January 2014 - 00:28

Jasne oto link - http://gamma.infor.p...1.1885.0002.pdf

Natomiast zainstalowałem Firefoxa - wszystkie pliki z którymi miałem kłopot otwierają się...a zatem Safari

#18 Tojot

Tojot
  • 1187 posts

Posted 16 January 2014 - 02:44

U mnie ten twój plik się otwiera normalnie.

#19 ulrik

ulrik
  • 28 posts

Posted 16 January 2014 - 08:56

Ok, więc co muszę zainstalować żeby też się otwierał - nie ukrywam, że mam tego MacBook'a Air od niedawna, więc może faktycznie brakuje czegoś - tylko czego? Wtyczki?

#20 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 16 January 2014 - 12:00

Raczej coś Ci się posypało w systemie, u mnie ten PDF działa zarówno w Safari jak i Firefox. Po Twoim screenie widać, że Safari nie rozpoznał, że to jest PDF i potraktował go jako plik binarny. Skoro otwiera inne to ciężko domyślić się dlaczego tak się dzieje. Moje pierwotne podejrzenie okazało się mylne. Skoro piszesz, że te problemy występowały przed zainstalowaniem Acrobat Readera, to oznacza, że przyczyna tkwi w samym systemie i systemowej aplikacji OSX Preview. Możesz spróbować wgrać combo ostatniego update systemu który używasz.

#21 ulrik

ulrik
  • 28 posts

Posted 16 January 2014 - 13:45

Na Apple Support Communities poradzono mi żeby przywrócić ustawienia Safari wprowadzając w Terminalu polecenie

defaults delete -app Safari WebKitOmitPDFSupport

Ale nie mam teraz dostępu do tego kompa więc sprawdzę później. Co do wgrywania combo, sprawdze, chociaż widziałem wczoraj wieczorem że przyszedł nowy update Mavericks'a więc chyba najpierw zrobie update który się pojawił i zobaczę czy to coś pomoże...

#22 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 16 January 2014 - 14:14

U mnie podany plik PDF otwiera się normalnie - zarówno w samym Adobe Reader jak i poprzez jego wtyczkę w Safari oraz systemowym Podglądzie. P.S. Jak to coś pomoże: - mam angielską wersję systemu - w Safari Text Encoding = Deflaut. - w Preferencjach Systemowych - język jako pierwszy = polish, formaty (miary/czas itp.) = ogólnie "polskie".

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users