To mój pierwszy post na forum i początek przygody ze światem Jabłka, mam nadzieję że wybaczycie mi może miejscami naiwne pytania i pomysły. W tej chwili mam urządzenia, od których startuje pewnie wielu użytkowników - iPhone (5) i iPad (Mini Retina WiFi). To świetne narzędzia do konsumpcji mediów - internetu, muzyki, zdjęć, filmów. W tej sytuacji komputer pozostaje narzędziem głównie do pracy na dokumentach i korzystam z niego znacznie mniej niż kiedyś, kiedy był jedyną bramą do tych mediów. Aktualnie mam PC Dell Latitude (nie mam Maca, pojawi się pewnie za 2 lata, jak zużyje się stosunkowo nowy PC) gdzie trzymam wszystkie zdjęcia i filmy (dodatkowo backup na dysku zewnętrznym WD Passport na USB 3.0), TV Sony Bravia i miniwieżę Sony.
Dlaczego o tym wszystkim piszę? Zaczęło się od tego, że muszę wymienić router, który okazuje się dość słaby i nie jest w stanie pokryć zasięgiem całego domu. Pojawił się pomysł aby przy tej okazji połączyć go z jakimś serwerem plików/mediów, który pozwoliłby łatwiej dzielić i konsumować media w domu. Chciałbym kupić urządzenie/urządzenia które pozwolą mi w prosty, bezpieczny i stabilny sposób:
1. pokryć siecią WiFi cały dom (wszystkie moje urządzenia pracują w standardzie N, tylko router w G ;-)
2. stworzyć archiwum mediów (zdjęcia, filmy) dostępne dla iGadżetów, PC (w przyszłości Macbooka) i TV i łatwe do przeglądania na tych urządzeniach w sieci domowej, choć fajnie byłoby mieć do nich dostęp także poza domem (u znajomych, na urlopie).
3. archiwizować / backapować zdjęcia i filmiki i dokumenty w sposób jak najbardziej zautomatyzowany z PC (w przyszłości Mac)
Najchętniej kupiłbym Time Capsule, ze względu na zwartą estetyczną formę, pewnie cichą i stabilną pracę oraz prostą konfigurację, ale wedle tego co znalazłem do tej pory nie zrealizuje części moich potrzeb. Pewnie jest to dobry router, z mocnym, stabilnym sygnałem WiFi i prostą obsługą oraz magazyn plików dostępny z PC (choć pewnie bez automatycznych backapów – ale mogę robić ręcznie, da się żyć w ten sposó

Czy jednak da mi możliwość korzystania z mediów (zdjęcia, filmy) także poza domem? Czytałem o "Back to my Mac", ale to chyba wymaga posiadania Maca, sam iPad/iPhone nie wystarczy do konfiguracji i obsługi, czy tak? Obawiam się też o dostęp do treści na TV – czy dysk Time Capsule będzie widziany przez TV po połączeniu rj45 lub WiFi? Plan B to streamowanie zdjęć filmów na TV za pośrednictwem iPada/iPhone, ale czy to się da bez użycia Apple TV? Jakoś mi się nie uśmiecha kupowania Apple TV za 500zł tylko po to, żeby od czasu do czasu wyświetlić na nim film lub zdjęcie.
Rozważaną przeze mnie alternatywą jest dobry router np Asus RT-AC68U (wzglednie Apple Airport Extreme, choć tu brak USB 3.0, a nie wiem czy dysk zewnętrzy można podłączyć inaczej, np. po rj45) wraz z dyskiem po USB 3.0 (akurat taki dysk posiadam), być może z czasem zastąpionym lub rozszerzonym przez prosty serwer plików w stylu WD My Cloud lub w bardziej zaawansowanej opcji coś od Synology połączony po rj45.
A może ktoś ma własny, lepszy pomysł?
Z góry dziękuję za odpowiedź, najchętniej od praktyków korzystania z Time Capsule lub alternatywnych rozwiązań.
Pozdrawia serdecznie,
Konrad
[mod]
Na forum zabronione jest sztuczne podbijanie tematu nic niewnoszącymi postami. Jest to traktowane jako spam i karane ostrzeżeniem. Posty podbijające usunąłem, następnym razem ukarzę ostrzeżeniem. [/mod]