Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z midi z perkusji w Logic Pro X

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 14 stycznia 2014 - 12:10

Witam, Mam pewien problem zdaje mi się na linii połączenia: moduł z perkusji elektr. -> MacBook. Perkusja ma moduł z wyjściem USB przez który przesyła midi, i ja ten sprzęt podpinam do MacBooka i dodaję ścieżkę 'Software instrument' w Logic Pro X w której ląduje jeden z kitów perkusyjnych. Sygnał dociera i trafia na ścieżkę podczas nagrywania, tyle że nie w całości. Nie wiem jak to możliwe bo werbel, stopa, i kotły wydają się być ok, ale np nie dociera informacja o tym czy HiHat jest zamknięty czy otwarty, a jeden talerz ma lagi (słychać 1 uderzenie na 10 i to z dużym opóźnieniem), ale tylko gdy gra jednocześnie z innymi bębnami/talerzami. Dodatkowo nie wszędzie działają dwie strefy na padach. Podczas testów po tym jak się okazało że są problemy podłączyłem do modułu równolegle wyjście audio (gdzie idzie już dźwięk z banku sampli modułu a nie midi) i tu wszystko działało bez problemów. Teraz pytania: 1. Co może powodować takie problemy (zwłaszcza lagi)? Jakieś ustawienia w Logicu ? 2. Ma ktoś może link do jakiegoś tutoriala jak zamiast jednej ścieżki z całym kitem mieć kilkanaście gdzie do każdej można przypisać wybrany element perkusji ? Pozdrawiam, L.

#2 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 14 stycznia 2014 - 12:32

najprawdopodobniej musisz zaprogramować perkusję. Ustalić parametry velocity, czułość padów, przesluchy ( jeśli ma takie parametry). Każdy z instrumentow zestawu gra inny "dźwięk" (numer nuty), więc musisz też sprawdzić, czy "dźwiek" HH w L to ten sam "dźwiek", ktory generuje Twoj zestaw. Byc może za opHH/ clHH odpowiada jakis dodatkowy kontroler (w sensie komunikatu midi) ad.2 w L. ( a przynajmniej w 9) jest funkcja, która pozwala rozdzielić ścieżke MIDI zawierającą dźwięki o rożnych wysokościach na kilka(naście) gdzie na każdej jest tylko jedna wysokość. poza tym może warto napisać z jakiego zestawu kontrolerów perkusyjnych korzystasz? Opóźnienie może wynikać z ustawień latencji karty dźwiekowej, zbyt dużej ilości komunikatów midi generowanych przez kontroler perkusyjny

#3 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 14 stycznia 2014 - 13:28

Dzięki za odpowiedź, opisane przeboje dotyczą KAT KT2, ale problemy podobnego rodzaju były też np z Alesisem. Tam np crash i ride były w Logic widziane jako jeden talerz, i ten sam problem z cały czas zamkniętym HH. Właśnie tego się spodziewałem - że pod danym dźwiękiem w midi może nie być nic przypisane w zestawie Logica, stąd poprzednie pytanie o rozdzielenie na ścieżki (dodatkowo będzie to wygodne bo można będzie lepiej skompletować zestaw). Podejrzewam że nie zrezygnowaliby z tak ciekawej funkcji w LPX, masz może jaki link z opisem jak to rozbić w LP9 ? Co do zbyt dużej ilości komunikatów to była to moja pierwsza myśl - za duży tłok, bodajże każdy pad 2 strefy więc w sumie ok 16 dźwięków, z tym że po chwili sobie przypomniałem że przecież podłączam regularnie klawiaturę sterującą midi która nie dość że ma 88 dźwięków to nie ma problemów z graniem 8 jednocześnie (więcej pewnie też ale nie próbowałem) na tym samym MacBooku. Jak to rozumieć ? Ustawienia latencji karty dźwiękowej raczej wykluczam - raz że ich nie zmieniam a dwa że ten sam problem był z wewnętrzną kartą MacBooka, poza tym opóźnienie jest tylko względem tego jednego talerza. Jeżeli chodzi o programowanie to jak zmienię czułość to pewnie stracę dynamikę, zresztą teraz nie jest tak źle i tu bym nic nie zmieniał (chyba że ma to wpływ na rozwiązanie problemu). Pozdrawiam, L.

#4 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 14 stycznia 2014 - 14:11

Zastanawiam się, czy to może być kwestia nie nut a Control Change, a raczej dużej ilości CC dławiących bufor. Ale jeżeli masz włączony Aftertouch na klawiaturze i jest ok.... Spróbuj przeanalizować wchodzące do LPX MIDI w Environment: Click & Ports masz okno Input View. Zobacz jakie CC wchodzą i jaki efekt powodują. Może to też być kwestia mapowania. Kolejna punkt to Core MIDI driver KATa... Masz jakiś interfejs MIDI-USB? Można spróbować wyjść MIDI Out z KATa i przetworzyć to na USB innym niż KATowy interfejsem.

#5 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 14 stycznia 2014 - 15:23

Dzięki z pomoc, klawiatura o której wspomniałem to raczej proste urządzenie i po zagraniu dźwięku nie ma możliwości modulacji naciskiem klawisza, więc jako takiego aftertouch nie posiada (mogłem coś źle zasugerować wcześniej). Sprawdzę Input View tak jak piszesz. Z tym MIDI-ISB to dobry pomysł, muszę tylko właśnie zorganizować interface. Swoją drogą byłoby dosyć dziwne, jeżeli wina leżałaby po stronie niewyrabiającego modułu KATa. Pozdrawiam, L.

#6 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 stycznia 2014 - 12:45

O to ja się podepne pod temat - może Ci to pomoże - a może nie - opiszę swoją przygodę z Automatami. Mam w domu 3 które zawsze chodzą razem: Novation Drumstation (Midi), Nord Drum 1 (Midi), Boss DR880 (USB). Z pierwszymi dwoma nie miałem żadnych problemów - czasem jak napieprzyłem Nutek to Drumstation od ich gęstości się trochę gubił, ale generalnie było okej. Zagadką niewiadomą był Boss. Nie miałem splitera Midi wiec zdecydowałem się podpiąc Boss'a po USB. i tu niespodzianka. Jak sluchalem go przez wyjscie sluchawkowe - wszystko gra, podłączam do karty - nie wszystkie nuty, oraz brumienie. 2 tyg sie meczylem, w koncu na jakims japonskim forum (cale szczescie ze po angielsku bylo) poradzili abym wyjscie audio analogowe zamienił na cyfrowe (nie wiem czy KAT je posiada), ponieważ Roland sobie założył że jak ktoś korzysta z USB to na pewno nagrywa cyfrowo a jak analogowo to na pewno z midi - jest to najwieksza glupota którą mogli popełnić. Tak jak Kokos napisał wyżej - spróbuj go przez Midi podłączyć - a jeżeli przez USB - dołóż Hub'a z własnym zasilaniem - może Mac nie ma siły go napędzić też odpowiednio? Od tego czasu niestety uzywam Bossa tylko cyfrowo i to w 44.100 bo tylko taka czestotliwość po spdifie obsluguje. Co prawda nie robię muzyki dla nietoperzy ale czuje sie lekko ograniczony ;)

#7 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 25 stycznia 2014 - 20:32

Dzięki za informację, moduł KATa z cyfrowych wyjść ma MIDI i USB, dwa kanały wyjścia audio są tylko analogowe (istnieje jakaś szansa że nie potrafię tego ustawić, ale raczej wszystko sprawdziłem). Całkiem niedługo będę miał interface z wejściem MIDI to wtedy przetestuję jak wygląda sprawa z tym połączeniem. Jeżeli chodzi o zasilanie to w sumie chyba nie powinno być problemu bo moduł ma własne źródło które zasila całą perkusję. Obstawiam że USB jest tylko do komunikacji (ale nie zaszkodzi sprawdzić z hubem). Pozdrawiam, L.

#8 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 07 lutego 2014 - 10:54

Sprawdziłem. Niestety problem występuje również przy połączeniu kablem MIDI. Te same objawy, ten sam talerz. Pozdrawiam, L.

#9 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 14 lutego 2014 - 12:49

Update Po kolejnych testach podobny problem wystąpił po podłączeniu perkusji Rolanda. Tutaj udało się rozwiązać sprawę zmieniając mapowanie na v-drum w Drum Kit Designer i już nie ma wybryków. Korzystam z Rolanda więc w tej chwili problem nie tyle rozwiązany co ominięty. Pozdrawiam, L.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych