Automatyczne przestawianie ustawień sieci na podstawie jej nazwy
Posted 12 January 2014 - 02:45
Posted 12 January 2014 - 05:12
Niczego nie obiecuję, ale może to pomoże.
Posted 12 January 2014 - 09:08
Posted 12 January 2014 - 11:45
Posted 12 January 2014 - 11:54
Dzięki Panowie za odpowiedź Logo jabłka > Lokacja jest jakimś rozwiązaniem. Ale co ja mam z tym zrobić: https://github.com/r...ocation-changer ? Ściągnąć te pliki i je gdzieś wgrać? Edytować ich zawartość?
#WiFi Location Changer
* Automatically change location when wifi connection changes in Mac OS X
* Allows having different IP settings depending on the wifi SSID
* Automatically select the location corresponding to the SSID, if none
exists: select the "auto" location
Simplified location changer based on Mac OS X LocationChanger - TECH.inhelsinki.nl
Note: location name should be the same as the name of SSID
cp locationchanger /usr/local/bin
cp LocationChanger.plist ~/Library/LaunchAgents/
launchctl load ~/Library/LaunchAgents/LocationChanger.plist
Posted 12 January 2014 - 18:23
Posted 14 January 2014 - 00:41
Posted 14 January 2014 - 04:14
W Preferencjach Systemowych w zakładce Sieć jest coś takiego jak lokalizacja... Można zrobić tak, że dodajemy lokalizacja "praca", wprowadzamy potrzebne ustawienia WiFi i zapisujemy. Będąc w biurze zmieniamy lokalizację na "praca" a poza nią zmieniamy na standardowe "automatycznie".
Bywając na myapple.pl czytam posty ze zrozumieniem czy "automatycznie"?
Przecież autor wątku napisał, że tak robi.
Posted 14 January 2014 - 10:41
Posted 14 January 2014 - 11:05
@kracek
Autor napisał, że ręcznie rekonfiguruje ustawienia sieci WiFi takie jak adres czy maska podsieci. Wspomniał o lokalizacji i przestawianiu, więc nie byłem pewien czy zauważył możliwość dodawania i przeskakiwania między ówcześnie utworzonymi lokalizacjami.
Nie byłem po prostu pewien co się kryje pod "robię to 2 razy dziennie" - czy "to" = rekonfiguracja czy "to" = zmienianie lokalizacji. W związku z tym zobrazowałem przykładem.
Mój wcześniejszy post wynikał z klarowności nie z nieumiejętności czytania ze zrozumieniem.
Przecież jasno i wyraźnie napisał, że ma dodatkową lokalizację "biuro".
Posted 15 January 2014 - 01:21
@imrik: Na prawdę trudno uznać te zdania za niejednoznaczne (mimo że imiesłów jest użyty niepoprawnie).Wchodząc do ustawień sieci na górze jest opcja „Lokalizacja”. Ustawiłem sobie tam pkt. biuro gdzie „wystarczy” go przełączyć.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users