Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Automatyczne przestawianie ustawień sieci na podstawie jej nazwy

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 K@M!L

K@M!L
  • 395 posts

Posted 12 January 2014 - 02:45

W biurze mam wi-fi w którym muszę mieć stałe IP. Sieć jest ustawiona tak że muszę wpisać z ręki stałe IP (sieć nie rozpoznaje mnie po MAC Adresie), muszę wpisać z ręki bramkę, maskę i DNS. Wracając do domu jak nie przestawię tych ustawień sieć nie działa, przychodząc do biura, jak nie przestawię również połączenie nie działa. Wchodząc do ustawień sieci na górze jest opcja „Lokalizacja”. Ustawiłem sobie tam pkt. biuro gdzie „wystarczy” go przełączyć. Ale muszę robić to codziennie 2 razy. Czy nie da się by OS X automatycznie po nazwie sieci podmieniał te ustawienia?

#2 Tojot

Tojot
  • 1187 posts

Posted 12 January 2014 - 05:12

To się może dać się zrobić przez utworzenie profilu typu .mobileconfig. Da się je edytować przy pomocy iPhone Configuration Utility, lub Profile Manager 3, chociaż widziałem profile które trzeba było pisać ręcznie.

Niczego nie obiecuję, ale może to pomoże.

#3 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 12 January 2014 - 09:08

https://github.com/r...ocation-changer lub przełączanie bez wchodzenia w Syspref -> Logo Jabłko w rogu->Location.

#4 K@M!L

K@M!L
  • 395 posts

Posted 12 January 2014 - 11:45

Dzięki Panowie za odpowiedź Logo jabłka > Lokacja jest jakimś rozwiązaniem. Ale co ja mam z tym zrobić: https://github.com/r...ocation-changer ? Ściągnąć te pliki i je gdzieś wgrać? Edytować ich zawartość? Czy może 2 sposób będzie łatwiejszy: .mobileconfig wpisuje w appstore iPhone Configuration Utility i wyskakuje mi tylko narzędzie Airport Utility za pomocą którego mogę dostać się do routera Airport Extreme, a to chyba nie o to chodzi.

#5 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 12 January 2014 - 11:54

Dzięki Panowie za odpowiedź Logo jabłka > Lokacja jest jakimś rozwiązaniem. Ale co ja mam z tym zrobić: https://github.com/r...ocation-changer ? Ściągnąć te pliki i je gdzieś wgrać? Edytować ich zawartość?

#WiFi Location Changer
* Automatically change location when wifi connection changes in Mac OS X
* Allows having different IP settings depending on the wifi SSID
* Automatically select the location corresponding to the SSID, if none
exists: select the "auto" location

Simplified location changer based on Mac OS X LocationChanger - TECH.inhelsinki.nl

Note: location name should be the same as the name of SSID

cp locationchanger /usr/local/bin
cp LocationChanger.plist ~/Library/LaunchAgents/
launchctl load ~/Library/LaunchAgents/LocationChanger.plist

#6 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 12 January 2014 - 18:23

Ja używam aplikacji ControlPlane w tym celu.

#7 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 14 January 2014 - 00:41

W Preferencjach Systemowych w zakładce Sieć jest coś takiego jak lokalizacja... Można zrobić tak, że dodajemy lokalizacja "praca", wprowadzamy potrzebne ustawienia WiFi i zapisujemy. Będąc w biurze zmieniamy lokalizację na "praca" a poza nią zmieniamy na standardowe "automatycznie".

#8 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 14 January 2014 - 04:14

W Preferencjach Systemowych w zakładce Sieć jest coś takiego jak lokalizacja... Można zrobić tak, że dodajemy lokalizacja "praca", wprowadzamy potrzebne ustawienia WiFi i zapisujemy. Będąc w biurze zmieniamy lokalizację na "praca" a poza nią zmieniamy na standardowe "automatycznie".

Bywając na myapple.pl czytam posty ze zrozumieniem czy "automatycznie"?
Przecież autor wątku napisał, że tak robi.

#9 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 14 January 2014 - 10:41

@kracek Autor napisał, że ręcznie rekonfiguruje ustawienia sieci WiFi takie jak adres czy maska podsieci. Wspomniał o lokalizacji i przestawianiu, więc nie byłem pewien czy zauważył możliwość dodawania i przeskakiwania między ówcześnie utworzonymi lokalizacjami. Nie byłem po prostu pewien co się kryje pod "robię to 2 razy dziennie" - czy "to" = rekonfiguracja czy "to" = zmienianie lokalizacji. W związku z tym zobrazowałem przykładem. Mój wcześniejszy post wynikał z klarowności nie z nieumiejętności czytania ze zrozumieniem.

#10 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 14 January 2014 - 11:05

@kracek
Autor napisał, że ręcznie rekonfiguruje ustawienia sieci WiFi takie jak adres czy maska podsieci. Wspomniał o lokalizacji i przestawianiu, więc nie byłem pewien czy zauważył możliwość dodawania i przeskakiwania między ówcześnie utworzonymi lokalizacjami.
Nie byłem po prostu pewien co się kryje pod "robię to 2 razy dziennie" - czy "to" = rekonfiguracja czy "to" = zmienianie lokalizacji. W związku z tym zobrazowałem przykładem.

Mój wcześniejszy post wynikał z klarowności nie z nieumiejętności czytania ze zrozumieniem.

Przecież jasno i wyraźnie napisał, że ma dodatkową lokalizację "biuro".

#11 Tojot

Tojot
  • 1187 posts

Posted 15 January 2014 - 01:21

Bardzo mi się podoba opcja like dla postów, bo można łatwo, bez śmiecenia wyłapywać posty które inni uważają za wartościowe. Brakuje mi jeszcze opcji dislike żeby zaznaczać posty które są bez sensu.

Wchodząc do ustawień sieci na górze jest opcja „Lokalizacja”. Ustawiłem sobie tam pkt. biuro gdzie „wystarczy” go przełączyć.

@imrik: Na prawdę trudno uznać te zdania za niejednoznaczne (mimo że imiesłów jest użyty niepoprawnie).

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users