Automatyczne przestawianie ustawień sieci na podstawie jej nazwy
Napisano 12 stycznia 2014 - 02:45
Napisano 12 stycznia 2014 - 05:12
Niczego nie obiecuję, ale może to pomoże.
Napisano 12 stycznia 2014 - 09:08
Napisano 12 stycznia 2014 - 11:45
Napisano 12 stycznia 2014 - 11:54
Dzięki Panowie za odpowiedź Logo jabłka > Lokacja jest jakimś rozwiązaniem. Ale co ja mam z tym zrobić: https://github.com/r...ocation-changer ? Ściągnąć te pliki i je gdzieś wgrać? Edytować ich zawartość?
#WiFi Location Changer
* Automatically change location when wifi connection changes in Mac OS X
* Allows having different IP settings depending on the wifi SSID
* Automatically select the location corresponding to the SSID, if none
exists: select the "auto" location
Simplified location changer based on Mac OS X LocationChanger - TECH.inhelsinki.nl
Note: location name should be the same as the name of SSID
cp locationchanger /usr/local/bin
cp LocationChanger.plist ~/Library/LaunchAgents/
launchctl load ~/Library/LaunchAgents/LocationChanger.plist
Napisano 12 stycznia 2014 - 18:23
Napisano 14 stycznia 2014 - 00:41
Napisano 14 stycznia 2014 - 04:14
W Preferencjach Systemowych w zakładce Sieć jest coś takiego jak lokalizacja... Można zrobić tak, że dodajemy lokalizacja "praca", wprowadzamy potrzebne ustawienia WiFi i zapisujemy. Będąc w biurze zmieniamy lokalizację na "praca" a poza nią zmieniamy na standardowe "automatycznie".
Bywając na myapple.pl czytam posty ze zrozumieniem czy "automatycznie"?
Przecież autor wątku napisał, że tak robi.
Napisano 14 stycznia 2014 - 10:41
Napisano 14 stycznia 2014 - 11:05
@kracek
Autor napisał, że ręcznie rekonfiguruje ustawienia sieci WiFi takie jak adres czy maska podsieci. Wspomniał o lokalizacji i przestawianiu, więc nie byłem pewien czy zauważył możliwość dodawania i przeskakiwania między ówcześnie utworzonymi lokalizacjami.
Nie byłem po prostu pewien co się kryje pod "robię to 2 razy dziennie" - czy "to" = rekonfiguracja czy "to" = zmienianie lokalizacji. W związku z tym zobrazowałem przykładem.
Mój wcześniejszy post wynikał z klarowności nie z nieumiejętności czytania ze zrozumieniem.
Przecież jasno i wyraźnie napisał, że ma dodatkową lokalizację "biuro".
Napisano 15 stycznia 2014 - 01:21
@imrik: Na prawdę trudno uznać te zdania za niejednoznaczne (mimo że imiesłów jest użyty niepoprawnie).Wchodząc do ustawień sieci na górze jest opcja „Lokalizacja”. Ustawiłem sobie tam pkt. biuro gdzie „wystarczy” go przełączyć.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych