Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Final Cut Pro czy wystarczy iMovie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 ajed76

ajed76
  • 249 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 stycznia 2014 - 00:15

Cześć. Padł mój stary laptop, na którym montowałem filmy z wakacji. Robiłem to na Corel Video Studio. W przyszłym miesiącu (jak wrócę z wakacji) kupuję MacBooka Pro. A jak po wakacjach, to wiadomo - z filmem do zmontowania. Trochę się bawiłem iMovie na iPadzie, tego z OS X kompletnie nie znam, choć pewnie są podobne. Tak więc czeka mnie chwila poznawania softu. I nie wiem czy warto. Dla podanych amatorskich zastosowań warto poznawać iMovie czy od razu zainwestować w FCPX? Czym w praktyce (oprócz trudniejszą obsługą i większą ilości opcji) różni się FCPX od iMovie? Możecie mi w skrócie powiedzieć, jakie efekty mogę uzyskać na FCPX, których nie uzyskam na iMovie (pamiętajcie tylko, że jestem zupełnym amatorem i zbyt skomplikowanych projektów robić nie będę.)?

#2 wolfik41

wolfik41
  • 214 postów

Napisano 12 stycznia 2014 - 00:18

No to sam sobie chyba odpowiedziałeś na swoje pytanie, skoro jesteś amatorem, to nie ma naprawdę potrzeby inwestować w Final Cuta, który jest "bardzo" drogi. iMovie wystarczy Ci w zupełności w.g. mnie. Efektów jest od groma i tu i tu.

#3 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 12 stycznia 2014 - 01:00

iMovie będzie wystarczające. Chyba, że masz najnowższą kamerkę Sony 4K i będziesz montował więcej niż dwa strumienie ;)

#4 Tymon71

Tymon71
  • 242 postów

Napisano 12 stycznia 2014 - 10:26

FCP możesz sobie ściągnąć na 30 dni i zobaczyć jak wygląda jest darmowa wersja, a potem wrócić do iMovie

#5 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 12 stycznia 2014 - 11:25

Można też na miesiąc wynająć Adobe Premiere CC w planie rocznym albo miesięcznym, przed upływem 30 dni możesz zwrócić i odzyskać pieniądze.

#6 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 12 stycznia 2014 - 12:08

Ewentualnie kupić za 300 zł Adobe Premiere Elements 12 :)

#7 mazzurek

mazzurek
  • 169 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 stycznia 2014 - 12:10

Miałem podobny dylemat, jestem świeżo w posiadaniu rMPB 13 i miałem materiał z wakacji, który przeleżał ze 3 lata na dysku :). Zacząłem od iMovie, ale jednak przeszedłem na demo FCPX w celu porównania. Moje obserwacje są takie: łatwość obsługi jest bardzo porównywalna, FCPX ma oczywiście więcej funkcji, ale podstawowe zasady montażu są bardzo podobne. W iMovie nie można operować na pojedynczych klatkach, jeżeli potrzebujesz bardzo precyzyjnie przycinać klipy, np do rytmu muzyki to w iMovie będzie kłopot. Powiązany z tym temat to znaczniki, gdy w iMovie wstawiłem do ścieżki dźwiękowej ok 250 znaczników to iMovie się zagotowało i nie dało się praktycznie pracować - przewijanie timeline trwało wieki. W FCPX było czyś lekkie lagi ale spokojnie dało się pracować. Zatem spróbuj obu wersji i będziesz miał pogląd co jest dla Ciebie ważne.

#8 Tymon71

Tymon71
  • 242 postów

Napisano 12 stycznia 2014 - 13:53

Można też na miesiąc wynająć Adobe Premiere CC w planie rocznym albo miesięcznym, przed upływem 30 dni możesz zwrócić i odzyskać pieniądze.

Jest demo na 30 dni, nic nie trzeba płacić za cały pakiet. Pobierz bezpłatną wersje próbne lub kup produkty firmy Adobe | Adobe — pliki do pobrania

#9 ajed76

ajed76
  • 249 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 stycznia 2014 - 15:45

Miałem podobny dylemat, jestem świeżo w posiadaniu rMPB 13 i miałem materiał z wakacji, który przeleżał ze 3 lata na dysku :).
Zacząłem od iMovie, ale jednak przeszedłem na demo FCPX w celu porównania. Moje obserwacje są takie: łatwość obsługi jest bardzo porównywalna, FCPX ma oczywiście więcej funkcji, ale podstawowe zasady montażu są bardzo podobne. W iMovie nie można operować na pojedynczych klatkach, jeżeli potrzebujesz bardzo precyzyjnie przycinać klipy, np do rytmu muzyki to w iMovie będzie kłopot.
Powiązany z tym temat to znaczniki, gdy w iMovie wstawiłem do ścieżki dźwiękowej ok 250 znaczników to iMovie się zagotowało i nie dało się praktycznie pracować - przewijanie timeline trwało wieki. W FCPX było czyś lekkie lagi ale spokojnie dało się pracować.
Zatem spróbuj obu wersji i będziesz miał pogląd co jest dla Ciebie ważne.

Dzięki. Takiej rady potrzebowałem.

#10 Sim1

Sim1
  • 329 postów

Napisano 12 stycznia 2014 - 16:05

iMovie w poprzednich wersjach (ostatniej nie próbowałem zrażony doświadczeniami) kaszaniło video w zakresie oddania odcieni bliskich czarnego... Zamiast odcieni robiło mi ochydne czarne kwadraty. Widać to było wyraźnie na filmach z iPada - oryginały były poprawne ale wystarczyło wciągnąć klipy w iMovie i robił się dramat. Ponoć w FCPX kodek działa poprawnie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych