Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MBA 13 2013 vs Sony Vaio Pro 13

• Please log in to reply
24 replies to this topic

#1 Bang Bang

Bang Bang
  • 6 posts

Posted 11 January 2014 - 20:53

Zastanawiam się nad zakupem MBA 2013 w konfiguracji z i5, SSD 256GB, 4GB RAM (rozważam również wersje z 8GB RAM). Sony nie brałbym nawet pod uwagę gdyby nie promocja, w której konfiguracja z dyskiem 256GB kosztuje tyle co wersja 128GB. Vaio brałbym również z i5, dyskiem 256 i 8GB RAM MBA kosztowałby mnie w wersji 256GB, 4GB RAM 4999/ z 8GB RAM 5599. Sony Vaio Pro w wersji 256, 8GB RAM 4539. Użytkowanie: Internet, jakieś filmy, muzyka, czasami do pisania jakiś prezentacji i programów. Po stronie MBA stoi na pewno bateria. Sony jest lżejszy, ma lepszą rozdzielczość i hdmi. Proszę o jakieś rady. ;)

#2 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 posts

Posted 11 January 2014 - 21:10

Zastanów się przede wszystkim czy chcesz Mac OS X, czy Windowsa. To jest główna różnica między tymi komputerami.

#3 Bang Bang

Bang Bang
  • 6 posts

Posted 11 January 2014 - 21:26

To byłby mój pierwszy mac, dlatego zastanawiam się czy warto dopłacić do MBA czy w tej cenie brać Vaio. ;)

#4 gogoartur

gogoartur
  • 128 posts

Posted 11 January 2014 - 22:40

Na macbooku zawsze możesz doinstalowac windowsa, jednakże do czynności, które wymieniłeś Mac OS X spokojnie wystarczy. Na macbooku bateria będzie Ci o wiele dłużej trzymać, niż na na Sony. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli chcesz zacząć swoją przygodę z Macami, to byłby dobry start.

#5 Bang Bang

Bang Bang
  • 6 posts

Posted 11 January 2014 - 23:19

A czy wersja z 4GB RAM będzie wystarczająca?

#6 idolw

idolw
  • 56 posts

Posted 12 January 2014 - 09:40

Miałem ten sam dylemat w październiku i wybrałem podstawowego Macbooka Air 13. Ten Vaio jest dla mnie zbyt nowocześnie wyginający się na wszystkie strony. Dość mocno walę w klawisze przy pisaniu i sztywność Macbooka jest w tym przypadku plusem.
Chyba największą wadą MBA jest konieczność przesiadki na OS X, ale po jakimś tygodniu docenia się jak to wszystko jest zorganizowane.
Ekran - nie wiem czego chcesz oczekiwać po 13 calach. Dla mnie nawet w rozdzielczości MBA niektóre dokumenty Office'a muszę powiększać - może to starość ;-) Filmy oglądałem może 3 - wyglądały super.
Wydajność - najtańszy MBA 13 - 4 GB RAM i 128 GB SSD - jest przy prostych pracach biurowych torpedą. Nie wiem, jak oni to robią, ale ważące po 100 MB pliki Excela otwiera szybciej niż złożony mi w marcu 2013 przez helpdesk wielo-core'owy desktop z Windows 7 i 8 GB RAM. To samo z dość rozbudowanym kontem Adwords w Adwords Editorze. Ogólnie jest cały czas wrażenie płynności. To jest plus OS X, ale nie wiem jak by się to miało przy Vaio. Nie programuję, nie znam się.
Masa - wcześniej miałem 2,5-kilową kobyłę HP, która z zasilaczem ważyła pewnie w okolicach 3,5 kilograma. MBA waży mniej więcej tyle co zasilasz do PC :) Nie wiem, czy na plecach / ramieniu odczujesz te 300-400 gramów. W kieszeni to jasne, ale na plecach - sam sobie odpowiedz :)
Bateria - Apple nie kłamie. Regularnie osiągam 10-12 godzin przy pracach biurowych (Gmail, excel, dokumenty Google). Trzeba by wziąć Vaio na testy do domu (ja nie miałem czasu, przesiadka na komputer docelowy to dość marnowania) i sprawdzić.

#7 berger91

berger91
  • 277 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 12 January 2014 - 11:11

Jeśli chodzi o OS X - to największa ZALETA MacBooka, nie wada - docenisz to naprawdę już po kilku dniach :) Na codzień używam MacBooka Air 13" do pracy ze względu na jego mobilność, do tego 10h na baterii osiągniesz bez problemu- bez "oszczędzania". Na pierwszego Maca sprzęt idealny :) Mam także Sony Vaio i do Windowsa wracam naprawdę bardzo sporadycznie- raczej z przymusu, a nie wyboru. Nie pożałujesz dopłaty tej stosunkowo niedużej kwoty :) Jeśli chodzi o HDMI - dokup od razu oryginalną przejściówkę jeśli naprawdę jest Ci to złącze potrzebne- a podejrzewam, że chodzi Ci o podłączenie TV.

#8 Bang Bang

Bang Bang
  • 6 posts

Posted 12 January 2014 - 11:27

Czyli brać MBA z dyskiem 256GB i 4GB RAM? :D Ewentualnie mam możliwość zakupu podstawowej wersji za 4299zł(wersja z 256GB za 4999zł). Czy lepiej kupić mniejszy dysk plus jakiś przenośny czy od razu dołożyć do 256GB? ;)

#9 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 posts
  • SkądBiała Podlaska

Posted 12 January 2014 - 12:10

W pierwszej kolejności dorzuciłbym jednak do ramu, bo jest on wlutowany także sam go nie wymienisz. Kupiłem wersję z 8 GB i nie żałuję. Jeżeli 128 GB dysku to dla ciebie za mało, możesz sobie kupić jakiś dysk przenośny 500 GB na USB 3.0 :)

#10 Bang Bang

Bang Bang
  • 6 posts

Posted 12 January 2014 - 12:37

Wiem, że jest wlutowany, tylko czy będzie mi, aż tak potrzebny ? ;)

#11 michak80

michak80
  • 430 posts
  • SkądKijów ( Ukraina )

Posted 12 January 2014 - 12:50

ja uważam że do Twoich potrzeb które wymieniłeś spokojnie wystarczy 4GB. Ja również mocno zastanawiałem się nad tym Sony ponieważ bardzo potrzebuję Windowsa niestety. Przy mojej obecnej konfiguracji MBA 11" 128GB dwa systemy na jednym sprzęcie to nieporozumienie (za mały dysk). Dlatego postanowiłem jednak zamienić swojego MBA na MBA 13" z dyskiem 256GB. W tej konfiguracji 2 systemy Mac OS i Windows 8.1 mają sens.

#12 kruku93

kruku93
  • 245 posts

Posted 12 January 2014 - 12:56

Kupowanie, w dzisiejszych czasach ultrabook'a z 4gb ramu ( bez możliwości rozszerzenia ) - to samobójstwo.

#13 Michał Paluch

Michał Paluch
  • 81 posts
  • SkądKraków, Poland, Poland

Posted 12 January 2014 - 14:38

Akurat czytałem ostatnio test Sony Vaio Pro 13, ponieważ zainteresowałem się czy może on być właśnie alternatywą dla MBA 13 [wydaje mi się, że Sony jest firmą, która przynajmniej stara się w większości produktów z serii Vaio przykładać wagę do designu tak jak Apple]. Niestety po przeczytaniu testu na Notebookcheck.pl okazało się, że Vaio Pro ma kilka poważnych wad: - by uniknąć zbytniego grzania się, oprogramowanie w Vaio Pro nie pozwala procesorowi i zintegrowanej karcie graficznej Intel HD 4400 na osiągnięcie maksymalnych wartości taktowania; efekt tego jest taki, iż Vaio Pro z procesorem Intel Core i7 i procesorem grafiki Intel HD4400 osiąga w wielu przypadkach gorsze wyniki niż ultrabooki z procesorem Intel Core i5 i kartą HD4000, ponieważ procesor nie korzysta z trybu Turbo Boost - jest lżejszy od MBA i wszystkich innych ultrabook'ów, ale jest to okupione kompletnym brakiem sztywności obudowy - pokrywa dolna jest wykonana z wyjątkowo giętkiego i cienkiego jak papier materiału mimo iż Sony informuje o wykorzystaniu włókna węglowego - przy dużym obciążeniu wiatraczki osiągają natężenie hałasu >45dB co nie jest przyjemne dla ucha - klawiatura [podobno] nie jest wygodna oraz jest w ustawieniu QWERTZ zamiast QWERTY - bateria przy korzystaniu z Internetu wytrzymuje trochę ponad 5h, aczkolwiek jest to wynik z testu symulacyjnego, więc trzeba by wziąć do domu i sprawdzić tak jak ktoś już zasugerował Tak więc jedyna rzecz jaka przemawia za Sony Vaio Pro 13" to zacny ekran FullHD. Air tego nie ma. Aczkolwiek wydaje mi się, że MBA jest znacznie bardziej dopracowanym projektem. I jest zdecydowanie bardziej stabilny dzięki aluminiowej obudowie. Sony poszło na zbyt wiele kompromisów, żeby uczynić Vaio Pro 'najlżejszym'.

#14 idolw

idolw
  • 56 posts

Posted 12 January 2014 - 14:38

Jeśli chodzi o OS X - to największa ZALETA MacBooka, nie wada - docenisz to naprawdę już po kilku dniach

Jasne, ja miałem na myśli sam fakt przesiadki jako wadę. Jaki by ten OS X nie był - wymaga kilku dni, żeby się w nim poczuć swobodnie.

#15 berger91

berger91
  • 277 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 12 January 2014 - 14:54

Do Twoich zastosowań starczy w zupełności podstawowa wersja (chociaż na pewno jest mniej "przyszłościowa", a nie wiem na jak długo chcesz się związać z komputerem) :) Co do twardego dysku- to już zależy od Ciebie. Jeśli masz konta na Dropbox, skyDrive itp, a do tego będziesz sobie archiwizował różnego rodzaju zdjęcia itp na dysku zewnętrznym to 128 gb wystarczy :)

#16 Bang Bang

Bang Bang
  • 6 posts

Posted 12 January 2014 - 22:28

Poszło, pękło! Wybrałem wersje z dyskiem 256GB i 4GB RAM. Zmieściłem się w założonym przeze mnie limicie cenowym. Jestem zadowolony z decyzji. Dziękuje wszystkim za rady. ;)

#17 dzikipl

dzikipl
  • 533 posts

Posted 13 January 2014 - 10:22

Akurat czytałem ostatnio test Sony Vaio Pro 13, ponieważ zainteresowałem się czy może on być właśnie alternatywą dla MBA 13 [wydaje mi się, że Sony jest firmą, która przynajmniej stara się w większości produktów z serii Vaio przykładać wagę do designu tak jak Apple]. Niestety po przeczytaniu testu na Notebookcheck.pl okazało się, że Vaio Pro ma kilka poważnych wad:
- by uniknąć zbytniego grzania się, oprogramowanie w Vaio Pro nie pozwala procesorowi i zintegrowanej karcie graficznej Intel HD 4400 na osiągnięcie maksymalnych wartości taktowania; efekt tego jest taki, iż Vaio Pro z procesorem Intel Core i7 i procesorem grafiki Intel HD4400 osiąga w wielu przypadkach gorsze wyniki niż ultrabooki z procesorem Intel Core i5 i kartą HD4000, ponieważ procesor nie korzysta z trybu Turbo Boost
- jest lżejszy od MBA i wszystkich innych ultrabook'ów, ale jest to okupione kompletnym brakiem sztywności obudowy - pokrywa dolna jest wykonana z wyjątkowo giętkiego i cienkiego jak papier materiału mimo iż Sony informuje o wykorzystaniu włókna węglowego
- przy dużym obciążeniu wiatraczki osiągają natężenie hałasu >45dB co nie jest przyjemne dla ucha
- klawiatura [podobno] nie jest wygodna oraz jest w ustawieniu QWERTZ zamiast QWERTY
- bateria przy korzystaniu z Internetu wytrzymuje trochę ponad 5h, aczkolwiek jest to wynik z testu symulacyjnego, więc trzeba by wziąć do domu i sprawdzić tak jak ktoś już zasugerował

Tak więc jedyna rzecz jaka przemawia za Sony Vaio Pro 13" to zacny ekran FullHD. Air tego nie ma. Aczkolwiek wydaje mi się, że MBA jest znacznie bardziej dopracowanym projektem. I jest zdecydowanie bardziej stabilny dzięki aluminiowej obudowie. Sony poszło na zbyt wiele kompromisów, żeby uczynić Vaio Pro 'najlżejszym'.

Dużo kompromisów owszem, miałem go. Ale to nie jest 100g mniej od MBA.
Klawiatura jest QWERTY, obudowa jest elastyczna ale w niczym to nie przeszkadza. Czepianie się.

Dla osób które nie potrzebuja wydajności a mobilności to świetny wybór. Mamy takie w pracy i ludzie bardzo je chwalą, szczególnie wagę. A do interentu czy maila to wydajności nie potrzeba.

#18 TomBlack

TomBlack
  • 129 posts

Posted 15 January 2014 - 13:19

- klawiatura [podobno] nie jest wygodna oraz jest w ustawieniu QWERTZ zamiast QWERTY
- bateria przy korzystaniu z Internetu wytrzymuje trochę ponad 5h, aczkolwiek jest to wynik z testu symulacyjnego, więc trzeba by wziąć do domu i sprawdzić tak jak ktoś już zasugerował

Że, co proszę? Przecież jest to uzależnione od regionu, a zapewne testerzy dostali do dyspozycji wersję z Niemiec. W przypadku baterii, to mamy tutaj inną rzecz ujętą. Systemy windows w różny sposób podchodzą do baterii. Zależy to od producenta i jego apetytu na instalowanie "features-ów" w systemie. Często po skonfigurowaniu i wyczyszczeniu niektóre komputery z windows 7 chodzą dłużej na baterii. Nie bierzmy sobie wszystkie do serca, że jest takie be, bo system windows wcale nie jest taki zły.

Usilne wyszukiwanie problemów w innych systemach jest tak samo mądre jak kładzenie się pod jadący pociąg. Każdy system ma jakieś wady, a windows jest jednym z najczęściej wykorzystywanych systemów w świecie biznesowym, produkcyjnym itd. Więc czepianie się uważam za bez sens.

#19 iGuy

iGuy
  • 35 posts

Posted 15 January 2014 - 17:42

4gb ramu starczy. Mavericks ma kompresje ramu. Nie dasz rady tego zapchać.

#20 Michał Paluch

Michał Paluch
  • 81 posts

Posted 15 January 2014 - 19:17

Więc czepianie się uważam za bez sens.

A jednak czepiasz się mnie za przytaczanie wyników testu z Notebookcheck.pl. Mądre? Nie zmienia to faktu, iż MBA jest znacznie bardziej dojrzałą konstrukcją i dodatkowo można na niej zainstalować Windowsa, więc problemu nie widzę. A co do baterii to podane 5h, jak już zauważyłem w swoim poście, jest z testu symulacyjnego.

A co zaś się tyczy 4GB RAM na Mavericksie - da rady zapchać. Kompresja danych kompresją, a na moim MBP Early 2011 z 4GB regularnie brakowało RAM-u.

#21 iGuy

iGuy
  • 35 posts

Posted 15 January 2014 - 21:08

W mavericks? Przy jakich aplikacjach i czym to się objawiało?

#22 Michał Paluch

Michał Paluch
  • 81 posts

Posted 16 January 2014 - 11:03

Standardowo miałem włączone Safari, Airmail, TweetDeck i iBooks. Zgaduję, iż to wina Safari z otwartymi 15+ tabami. W każdym razie program mierzący ilość wolnego RAM regularnie pokazywał mi wartości poniżej 200MB oraz bardzo często pojawiała się zwiecha programu i to świetne tęczowe kółeczko.

#23 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 16 January 2014 - 12:08

Akurat czytałem ostatnio test Sony Vaio Pro 13, ponieważ zainteresowałem się czy może on być właśnie alternatywą dla MBA 13 [wydaje mi się, że Sony jest firmą, która przynajmniej stara się w większości produktów z serii Vaio przykładać wagę do designu tak jak Apple]. Niestety po przeczytaniu testu na Notebookcheck.pl okazało się, że Vaio Pro ma kilka poważnych wad:
- by uniknąć zbytniego grzania się, oprogramowanie w Vaio Pro nie pozwala procesorowi i zintegrowanej karcie graficznej Intel HD 4400 na osiągnięcie maksymalnych wartości taktowania; efekt tego jest taki, iż Vaio Pro z procesorem Intel Core i7 i procesorem grafiki Intel HD4400 osiąga w wielu przypadkach gorsze wyniki niż ultrabooki z procesorem Intel Core i5 i kartą HD4000, ponieważ procesor nie korzysta z trybu Turbo Boost
- jest lżejszy od MBA i wszystkich innych ultrabook'ów, ale jest to okupione kompletnym brakiem sztywności obudowy - pokrywa dolna jest wykonana z wyjątkowo giętkiego i cienkiego jak papier materiału mimo iż Sony informuje o wykorzystaniu włókna węglowego
- przy dużym obciążeniu wiatraczki osiągają natężenie hałasu >45dB co nie jest przyjemne dla ucha

Tak więc jedyna rzecz jaka przemawia za Sony Vaio Pro 13" to zacny ekran FullHD. Air tego nie ma. Aczkolwiek wydaje mi się, że MBA jest znacznie bardziej dopracowanym projektem. I jest zdecydowanie bardziej stabilny dzięki aluminiowej obudowie. Sony poszło na zbyt wiele kompromisów, żeby uczynić Vaio Pro 'najlżejszym'.

Co z tego, ze sony Vaio ma jakim tam Design i jest cieniutki jak go mialem i sie nim integrowalem niestety to tylko wyglad wykonanie masakra wszsytko sie ugina jakby bylo zrobione z najtanszego i najcienszego plastiku a sprzedawcy tlumacza ze to jakies tam wlokno czy jakas magnezowa obudowa no super tylko podczas pisania ugina sie cala klawiatura i nie daje to komfortowej pracy i jakby nie patrzec na to tak to cena juz dopowie reszte - nie wart tej ceny...

#24 parcek

parcek
  • 1 posts

Posted 17 January 2014 - 01:56

Witam, to mój pierwszy post. Od 3 lat mam obecne Sony Vaio ( wcześniej kolejne 3 lata też inne Vaio). Ujęły mnie tym, że w odróżnieniu od innych (około 16) do tej pory używanych przeze mnie zawodowo laptopów nic nigdy w nich się nie zepsuło. Lecz hałas wentylatora, wlutowane z jednej strony porty usb które co jakiś czas tracą kontakt z myszką...spowodowały pojawienie się u mnie miesiąc temu używanego MBP. W tej samej konfiguracji co obecne Vaio, jedyna różnica to karta graficzna, Sony ma Nvidię. Gdyby nie to, że na MBP nie chodzi mi gierka w którą gram od 2 lat nigdy ale to nigdy nie wróciłbym do Sony i Windowsa. Zawsze już wybiorę komputer z jabłuszkiem... Hejterów zapraszam do siebie na mały pokaz możliwości obydwu sprzętów...odsłuch też...

#25 Velar

Velar
  • 11 posts

Posted 06 November 2014 - 15:33

Przepraszam, czemu moje posty znikneły?
Albo ktoś usunął moje posty i odpowiedź kolegi albo mam omamy;)

[mod]Nie masz omamów - wystarczy zapytać w odpowiednim dziale. Temat jest chyba czytelny: "MBA 13" 2013 a Sony Vaio". Posty zostały usunięte jako OT.[/mod]

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users