COGITO watch
Napisano 11 stycznia 2014 - 00:27
Zamówiłem już zegarek COGITO ORIGINAL w kolorze black onyx.
Narazie dostępny w pre order, wysyłka za 2-3 miesiące, wybrałem płatność prze odbiorze, więc mogę poczekać.
COGITO jest następcą COOKOO.
Dostępny będzie także COGITO POP - dedykowane dla kobiet.
Dostępne info znajduje się na stronie cogitowatch.com
Napisano 11 stycznia 2014 - 13:01
Napisano 11 stycznia 2014 - 13:11
COGITO Watch -- Your time matters - YouTube
Zamówiłem już zegarek COGITO ORIGINAL w kolorze black onyx.
Narazie dostępny w pre order, wysyłka za 2-3 miesiące, wybrałem płatność prze odbiorze, więc mogę poczekać.
COGITO jest następcą COOKOO.
Dostępny będzie także COGITO POP - dedykowane dla kobiet.
Dostępne info znajduje się na stronie cogitowatch.com
Nie jest następca a kolejnym modelem. Tak przynajmniej napisali na oficjalnym profilu FB.
Napisano 05 maja 2014 - 21:18
Dziś dotarła do mnie przesyłka a w niej zegarek COGITO CLASSIC.
Ktoś już zamieścił na YouTube proces rozpakowania, więc posłużę się tylko linkiem: Cogito Watch Classic Unboxing - YouTube
Sam zegarek robi wrażenie solidnego i taki jest. Zastosowano fajniejszy niż w Cookoo silikonowy pasek, jakby z innego, przyjemniejszego materiału, który dodatkowo jest perforowany, co przewiduję, podczas codziennego noszenia, skutecznie wpłynie na zmniejszenie pocenia się skóry nadgarstka pod zegarkiem.
Wybrałem kolor czarny - dokładnie taki jak na wskazanym wcześniej nagraniu YouTube. Wskazówki oraz podziałka minutowa są w kolorze białym, a więc na czarnym tle odczytanie godziny jest bardzo proste.
Zegarek na ręce nosi się wygodnie, zaryzykuję nawet stwierdzenie, że Cogito Classic nosi się przyjemniej od Cookoo :-).
Jest elegancki (do garnituru) i sportowy (do jeansów), - mi pasuje i myślę że innym też się spodoba. Zresztą zdjęcia tego zegarka w rożnych wariantach kolorystycznych można zobaczyć na stronie producenta: COGITO watch - the new generation of smart watch COGITO CLASSIC
Co do działania z moim iPhone 5S?
Działa :-). Cogito podobnie jak Cookoo powiadamia o przychodzących na smartfon interakcjach. Odczuwam subiektywną, i sprawiającą mi przyjemność różnicę w stabilność współpracy tego zegarka z iOS 7.1.1. Cogito płynniej i szybciej się łączy z iPhone, działa jakby nowocześniej, sprawia wrażenie dopracowanego, wydaje aksamitniejszy dżwięk powiadomień, subtelniej na nadgarstku odczuwana jest wibracja...
Wyświetlacz Cogito, tak jak w Cookoo, w chwili nadejścia na smartfon połączenia, wiadomości, czy przypomnienia, za wskazówkami zegarka analogowego wyświetla właściwą, odpowiadającą danemu powiadomieniu ikonę, ale...:-)
W miejscu gdzie Cookoo wyświetla swoją nazwę, kropki i nutkę (kropki i nutka podpowiadają że włączona jest wibracja i dźwięk), w Cogito jest wyświetlacz, na którym cyfrowo wyświetla się obecna godzina w 12 godzinnym formacie. Pod cyfrowo podaną godziną, cyfrowo podana jest także data (dzień / miesiąc). Czas i data wskazywane na zegarku, nastawiają się automatycznie synchronizac czas z iPhonem :-)
Ten sam wyświetlacz, podświetlany identycznie jak poszczególne ikony powiadomień, wraz z połączeniem przychodzących, wyświetla nazwę dzwoniącego, ! :-) Nie sprawdzałem jeszcze, czy gdy nie ma kontaktu w kontaktach smartfona, to zegarek wyświetli dzwoniący numer. Producent na opakowaniu zegarka nakleił informację: "Caller ID name displays only in Latin characters", więc jeżeli w iPhone opis dzwoniącego ma polskie znaki, to jego nazwa nie wyświetli się na zegarku.
Ponadto, wyświetlacz zegarka wskazuje cyfrowo ile połączeń nie odebrałeś, lub ile konkretnych powiadomień czeka na odczytanie w Twoim terminalu.
Na wyświetlaczu Cogito Classic nie odczytamy treści SMS, natomiast jeżeli temat "Przypomnienia" będzie wpisany bez polskich znaków, to wraz z odpowiednią ikoną powiadomienia, na zegarku odczytamy treść tematu przypomnienia oraz ilość tych przypomnień. Dodatkowo gdy akumulator iPhone zbliży się rozładowaniem do 20 a potem 10%, Cogito rownież Ci o tym przypomni ikoną, oraz cyfrowo wskazaną na wyświetlaczu zegarka, wartością procentową pozostałej w iPhone energii. A gdy oddalisz się z Cogito na ręce od iPhone na ok 10m. (granica łączności Bluetooth), zegarek przypomni Ci, że zostawiłeś swoje urządzenie. Jeżeli w końcu dojdzie do zerwania połączenia pomiędzy Cogito i iPhone, to gdy znajdą się one ponownie w swoim zasięgu, następuje automatyczne ich połączenie - Cogito Classic na wyświetlaczu ładnie animuje proces połączenia łączącymi się dwoma ogniwami łańcucha.
Cogito Classic, tak jak i Cookoo, zasilane są dwiema bateriami. Ta odpowiadająca za pracę wskazówek, według producenta powinna wymagać wymiany po trzech latach, natomiast większa odpowiadająca za łączność BT, wyświetlacz, powiadomienia itp, powinna nie wymagać wymiany wcześniej niż po 12-tu miesięcach. Brak potrzeby ładowania zegarków od Connectedevice, to również duża ich zaleta.
Podsumowując, Cogito Classic, według mnie ma szanse zdobyć sporą popularność - przynajmniej do czasu aż nasze nadgryzione jabłuszko pochwali sie w końcu iWatchem :-)
Nie wspomniałem wcześniej, że można za pośrednictwem opisywanego zegarka wyzwalać migawkę aparatu, wyciszać dzwoniący smartfon, czy włączać pauzę w odtwarzanej przez iPhone muzyce, bo Cogito jak i wcześniejszy Cookoo choć wyglądają ładnie, a ich solidność wykonanania nie budzi wątpliwości użytkownika, to są i będą wraz z innymi dostępnymi na rynku podobnymi zegarkami, tylko pewnego rodzaju substystutem, bo nie są nawet bliskie spełnienia napompowanych spekulacjami nadzieji, jakie wzbudza przyszły i'zegarek od Apple! :-)
Napisano 05 maja 2014 - 21:27
Napisano 07 maja 2014 - 09:33
Napisano 07 maja 2014 - 10:37
Napisano 07 maja 2014 - 13:26
Dystrybutorem zegarków CooKoo na Polskę jest firma ALSTOR Sp.j., z siedzibą w Warszawie przy ul. Wenecka 12.
Na stronie Kontakt | Alstor , można znależć do nich kontakt telefoniczny. Gdybym był zainteresowany drugim zegarkiem, to pewnie zadzwoniłbym do nich i zapytał, czy kontynuując umowę z ConnecteDevice planują wprowadzić kolejne zegarki od tego roducenta na Polskę, i ewentualnie kiedy, za ile, a może na ich stronie (bo mają też sklep internetowy) iCorner.pl, byłyby dostępne?
Napisano 22 czerwca 2014 - 17:16
Napisano 22 czerwca 2014 - 19:00
Napisano 14 lipca 2014 - 09:05
Napisano 16 sierpnia 2014 - 13:57
Napisano 17 sierpnia 2014 - 14:57
Napisano 20 sierpnia 2014 - 08:42

Napisano 25 sierpnia 2014 - 11:13
Napisano 26 sierpnia 2014 - 11:58

Napisano 26 sierpnia 2014 - 13:28

Napisano 16 listopada 2014 - 12:32
Napisano 08 grudnia 2014 - 17:04
Widzę,że na allegro są dość duże rozbieżności cenowe tego zegarka.Są już po 399zł z wysyłką,ale czy oby na pewno są oryginalne?Jak można rozróżnić podróbkę od oryginalnego zegarka?
Napisano 01 stycznia 2015 - 23:16
Komputer: Mac Mini i7 late 2012, 10GB RAM, SSD 256GB, HDD 1TB + Apple Keyboard/Magic Mouse Telefon: iPhone 5S 32 GB Odtwarzacz: iPod Classic 120GB Monitor: Dell U2412M 24" 1920x1200 miniDP
Napisano 02 stycznia 2015 - 19:27
Cześć,
od 2 dni użytkuję to cacko z iPhonem 6. Niestety są problemy z parowaniem telefonu z zegarkiem.
Inicjacja przebiega OK, ale po oddaleniu się urządzeń, tracą połączenie i nie nawiązują go z powrotem.
Po twardym resecie i ponownym parowaniu po BT jest OK, ale chyba nie o to chodzi :-(
Macie podobne doświadczenia? Może to kwestia wersji iOS-a - w instrukcji zegarka nie napisali, że hula z 6 !
Napisano 21 stycznia 2015 - 10:37
Zastanawiam się nad kupnem,ale jeśli są takie problemy jak kolega wyżej pisze to chyba sobie daruje
Napisano 21 stycznia 2015 - 22:20
Kilka dni temu pojawiła się aktualizacja oprogramowania. Od teraz zegarek zlicza kroki. Dodano kilka usprawnień i poprawiono błędy. Pytanie do użytkowników czy aktualizacja poprawiła współpracę zegarka z telefonem?
Napisano 21 stycznia 2015 - 23:48
Gdzie można przeczytać o poszczególnych aktualizacjach zegarka?Pytam bo na dzień dzisiejszy nie wiem co on potrafi?
Napisano 24 stycznia 2015 - 11:18
Czy np.można wyciszać / odrzucać połączenia przychodzące?
Skąd najlepiej /najtaniej zamówić zegarek?Podoba mi się kolor biały!
Użytkownik tomasov edytował ten post 24 stycznia 2015 - 11:24
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych