Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Apple TV 1st gen

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 lizbona

lizbona
  • 126 posts

Posted 09 January 2014 - 18:56

Witam, Chcialbym zakupic Apple TV do iPhone 5S, iPad Air i niebawem po małym odkuciu finansowym zamierzam zakupić MBP. Zastanawiam się jaki model wybrać. 1. 1st gen - dysk, JB itd - warto jeszcze to zakupic? 2. 2 gen - brak dysku, JB... 3. 3 gen - brak wszystkiego... Czy jest jakakolwiek przewaga, poza 1080p pomiędzy 3, a 2 gen? Co jednym slowem najlepiej wybrac? Pozdrawiam!

#2 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 09 January 2014 - 19:48

ATV 1 obecnie nie warto kupować, chyba że w okazyjnej cenie. Jego jedyną zaletą jest możliwość założenia karty dającej 1080p, ale za cenę utraty WiFi. Do tego nowe XBMC nie wspiera już ATV 1, to znaczy da się zainstalować na ATV 1 ale po zainstalowaniu na nim linuxa zamiast oryginalnego oprogramowania. ATV 2 - JB daje możliwość instalacji XBMC, co dla mnie jest podstawą, faktycznie nie ma 1080p. Trzeba zwrócić uwagę, że obecnie to jest najdroższe ATV, używane jest droższe od ATV 3. Jest cały czas wspierane przez Apple i XBMC. Pierwsza opcja daje dostęp do kilku fajnych usług płatnych (lub nie), druga do całej reszty. ATV 3 - jak dla mnie same wady, lepiej zamiast niego kupić jakiś odtwarzacz sieciowy, lub Raspberry Pi. Jest wspierane przez Apple więc daje dostęp do tych samych usług co ATV 2, ale na razie (i może na stałe) nie ma nadziei na JB.

#3 Nitek

Nitek
  • 41 posts
  • SkądW-wa Grochów

Posted 09 January 2014 - 21:18

Korzystam z ATV2(JB) i ATV3. ATV3 kupiłem dość dawno bo liczyłem na JB. Ten nie nadszedł i pewnie nie nadejdzie. Jednak ostatnio zmieniłem telefon z IP4 na IP 5S i wyciągnąłem ATV3 z pudełka. Po zainstalowaniu Infuse (5 euro) na IPhonie jest możliwość mirroringu filmów wgranych na telefon/tablet lub udostępnionych na dyskach sieciowych czy komputerze. Fakt męczy się telefon nie atv3 ale to zawsze jakieś wyjście.

#4 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 09 January 2014 - 21:28

@nitek - takich programów jest więcej. Praktycznie każdy odtwarzacz video obsługuje AirPlay. Niestety to zastępuje może 5% możliwości XBMC, które dla mnie jest podstawą na każdym odtwarzaczu.

#5 Nitek

Nitek
  • 41 posts
  • SkądW-wa Grochów

Posted 10 January 2014 - 05:28

Masz zupełną rację mam xbmc na atv2 wiem o co chodzi. Jednak streaming z dysków sieciowych (chyba wyjątek wśród aplikacji) z działającymi napisami np. srt w Infusie to otwiera nieco możliwości dla atv3. Nie ogarniam polityki Apple gdzie urządzenia za kilkaset dolarów są podatne na JB a "gówienko" za niecałe 100 jest najlepiej zabezpieczone. Napisałem o tej furtce w możliwościach wykorzystania atv3 jeżeli ktoś się zdecyduje na środowisko z jabłkiem. Ceny atv2 jak już się objawi na aukcjach jest chora czy raczej zaporowa i niektórzy mogą nie mieć wyboru.

#6 warper

warper
  • 12 posts

Posted 20 February 2014 - 10:10

Może zabiore zdanie w tej sprawie. Przerobiłem już kilka odtwarzaczy m.in. Popcorn A-210, laptopa/pc podłączonego do tv, smart tv, Apple Tv 3 oraz APPLE TV 1 (silver). Jak narazie do moich potrzeb najlepiej sprawdza się ATV1 z XBMC 12.3 (najnowszy, czekam na GOTHAM). Dlaczego? - możliwość podpięcia dowolnego dysku na USB.Działa też mteriał z LAN (brak możliwośći tj w atv2 oraz atv3) - z karta Crystal HD odtwarza full HD1080 bez zająknięcia, w tym AVCHD, MTS, MT2S czyli materiał z kamery. (przy czym w atv 2 można o tym zapomnieć) - dysk wewnętrzny - nie używam większe frajda z zewnętrznego dysku - dzwięk 5.1 po optyku - AirPlay z iphone ipad - super wygląd może większy niż ATV 2 ale nie taki badziewny plastik - XBMC - temat rzeka jeden minus - brak wyłącznika zasilania lecz da się to załatwić. Chorowałem na ATV 2 lecz ceny ich są kosmiczne w porównaniu do atv 1. Kilka mieś z atv1 wyleczyło mnie z chęci zakupu atv2. Poleceam niezdecydowanym w razie pytań podaje email warper ( at ) wp.pl

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users