Cześć
mam polski Mavericks i chcę zrobić takie działanie:
przekopiować niemieckiego PDF' a do Worda . Oczywiście kiedy to robię pojawiają się krzaczki w miejsce liter ü,ö,ä.
rozumiem że mój system nie zawiera niemieckich czcionek.
skąd mam wiedzieć jaka czcionka jest w pliku pdf ? żeby sobie doinstalować takową brakującą?
pozdrawiam

Czcionka niemiecka w polski Mavericks
Rozpoczęty przez
Menello
, 08 sty 2014 15:03
9 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 08 stycznia 2014 - 15:03
Napisano 08 stycznia 2014 - 15:27
Aanim skopiujesz plik z pdf do Worda zmień język systemu na niemiecki. Po restarcie skopiuj pdf-a do worda i prawdź. Jak ok, to zapisz, zmień język systemu na polski. Działa?
Napisano 08 stycznia 2014 - 15:44
haha
Gdyby to było takie proste to nie zaśmiecałbym forum.
Cały system włącznie z klawiaturą przestawiłem na niemiecki i Wordzie też i lipa nadal krzaki.
Napisano 08 stycznia 2014 - 15:49
W jaki sposób kopiujesz dane? Otwierasz w Podgląd, zaznaczasz i kopiujesz?
Napisano 08 stycznia 2014 - 16:02
otwieram pdf i word zaznaczam fragment tekstu klikam prawym mysz kopiuj i wklejam do worda.
lub używam cmd+c cmd+v
same krzaki, wykończy mnie to nerwowo
w pdf jest Arial, times new roman i baltic?
jak mam sciągnąć niemieckie wersje tych czcionek?
bo sądzę że w systemie ich nie ma zwyczajnie mimo że zmieniłem wszystko na niemiecki
Napisano 08 stycznia 2014 - 17:16
W systemie to one są - przekopiuj do textedit albo czegoś normalnego, to zobaczysz.
Stawiam raczej na to, że problem leży po stronie Worda. On korzysta ze swoich fontów, nie tych systemowych.
Napisano 08 stycznia 2014 - 17:43
Zainstaluj sobie Adobe Reader ze strony Adobe i otwórz PDF w nim - wtedy kopiuj.
Napisano 08 stycznia 2014 - 18:24
Y, a co to da, jeśli winny rzeczywiście jest Word?
Napisano 08 stycznia 2014 - 19:09
Ano to, że nie koniecznie Word jest winny. Mam kilka plików PDF w języku polskim, które Preview nie jest w stanie poprawnie skopiować, a Reader i Acrobat Pro kopiuje bez najmniejszych problemów.
Problem może leżeć w niepoprawnej obsłudze różnego kodowania przez Preview - dotyczy to znaków innych niż łacińskie.
Oczywiście nie ma pewności, że to jest powodem - u mnie pomogło.
Napisano 08 stycznia 2014 - 23:15
Problem rozwiązany,
plik pdf (niemiecki) wrzuciłem na inny komputer z systemem Win 8.1 Acrobatem XI i zainstalowanym Word 2010.
Poszło bez zająknięcia.
Plik doc wrzuciłem do Mavricks i są niemiaszkowe umlałty.
Na Mac mam Acrobat Reader i wrzucałem go na Word 2011.
uff
dzięki za wskazówki.
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych