Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czcionka niemiecka w polski Mavericks

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Menello

Menello
  • 4 postów

Napisano 08 stycznia 2014 - 15:03

Cześć mam polski Mavericks i chcę zrobić takie działanie: przekopiować niemieckiego PDF' a do Worda . Oczywiście kiedy to robię pojawiają się krzaczki w miejsce liter ü,ö,ä. rozumiem że mój system nie zawiera niemieckich czcionek. skąd mam wiedzieć jaka czcionka jest w pliku pdf ? żeby sobie doinstalować takową brakującą? pozdrawiam

#2 tommy73

tommy73
  • 443 postów
  • SkądChełm, PL

Napisano 08 stycznia 2014 - 15:27

Aanim skopiujesz plik z pdf do Worda zmień język systemu na niemiecki. Po restarcie skopiuj pdf-a do worda i prawdź. Jak ok, to zapisz, zmień język systemu na polski. Działa?

#3 Menello

Menello
  • 4 postów

Napisano 08 stycznia 2014 - 15:44

haha Gdyby to było takie proste to nie zaśmiecałbym forum. Cały system włącznie z klawiaturą przestawiłem na niemiecki i Wordzie też i lipa nadal krzaki.

#4 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 08 stycznia 2014 - 15:49

W jaki sposób kopiujesz dane? Otwierasz w Podgląd, zaznaczasz i kopiujesz?

#5 Menello

Menello
  • 4 postów

Napisano 08 stycznia 2014 - 16:02

otwieram pdf i word zaznaczam fragment tekstu klikam prawym mysz kopiuj i wklejam do worda. lub używam cmd+c cmd+v same krzaki, wykończy mnie to nerwowo w pdf jest Arial, times new roman i baltic? jak mam sciągnąć niemieckie wersje tych czcionek? bo sądzę że w systemie ich nie ma zwyczajnie mimo że zmieniłem wszystko na niemiecki

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 08 stycznia 2014 - 17:16

W systemie to one są - przekopiuj do textedit albo czegoś normalnego, to zobaczysz. Stawiam raczej na to, że problem leży po stronie Worda. On korzysta ze swoich fontów, nie tych systemowych.

#7 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 08 stycznia 2014 - 17:43

Zainstaluj sobie Adobe Reader ze strony Adobe i otwórz PDF w nim - wtedy kopiuj.

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 08 stycznia 2014 - 18:24

Y, a co to da, jeśli winny rzeczywiście jest Word?

#9 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 08 stycznia 2014 - 19:09

Ano to, że nie koniecznie Word jest winny. Mam kilka plików PDF w języku polskim, które Preview nie jest w stanie poprawnie skopiować, a Reader i Acrobat Pro kopiuje bez najmniejszych problemów. Problem może leżeć w niepoprawnej obsłudze różnego kodowania przez Preview - dotyczy to znaków innych niż łacińskie. Oczywiście nie ma pewności, że to jest powodem - u mnie pomogło.

#10 Menello

Menello
  • 4 postów

Napisano 08 stycznia 2014 - 23:15

Problem rozwiązany, plik pdf (niemiecki) wrzuciłem na inny komputer z systemem Win 8.1 Acrobatem XI i zainstalowanym Word 2010. Poszło bez zająknięcia. Plik doc wrzuciłem do Mavricks i są niemiaszkowe umlałty. Na Mac mam Acrobat Reader i wrzucałem go na Word 2011. uff dzięki za wskazówki. pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych