Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook White A1181 - Aktualizacja systemu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Zeni

Zeni
  • 37 postów
  • SkądLubuskie, PL

Napisano 08 stycznia 2014 - 11:30

Witam!

Niedawno zakupiłem macbook'a w wersji podanej w temacie. Wszystko było by ładnie, ok, gdyby nie system... Jest na tyle źle, że nawet przeglądarki odmawiają mi posłuszeństwa :( . Wersja to mianowicie 10.5.2 i zastanawiam się nad aktualizacją do ,,snow leopard". Tylko zastanawiam się, czy będzie odbrze chodzić, bo procesor jest 2,14Ghz, ale mam tylko 1GB ram'u.
Laptop jest zakupiony na allegro, mogę go zwrócić w przeciągu 20 dni, ale nie wiem czy taki zwrot będzie możliwy, jeśli zainstaluje nowy system. Czy będzie on działał płynnie? Nie chodzi mi o to, żeby wszystko ślicznie chodziło, ale mam nadzieje, że to nie będzie 1 klatka na sekundę... I systemu 10.6 są różne wersje, czy po jej ściągnięciu mam najnowszą 10.6.8 i mogę sam wykonywać aktualizacje do nowszej wersji tego systemu za darmo? Czy już do niego aktualizacje nie wychodzą, tylko na te nowsze?

Z góry dzięki.
I przepraszam za błędy, jeszcze nie ogarniam mac'a i nie mam autokorekty na tej przestażałej przeglądarcje :-? .

#2 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 08 stycznia 2014 - 11:32

10.6 musisz kupić:
Mac OS X 10.6 Snow Leopard - Apple Store (Polska)

później możesz go zaktualizować do 10.6.8
w AppleStore 10.9 będziesz mógł pobrać, za darmo lecz nie wgrasz go do swojego Maca.
A za 10.8 lub 10.7 (powinien pójść) będziesz musiał zapłacić.

Co do systemu, to żaden inny bardziej się nie nadaje niż 10.6

ram możesz sobie zawsze dodać...

Na przyszłość podaj konkretny model maca np. 2007 late bo podanie numeru np. a1213 to tak jakbyś napisał auto osobowe, pięciodrzwiowe skoda, dla ułatwienia podam wam, że jest koloru zielonego

#3 Zeni

Zeni
  • 37 postów
  • SkądLubuskie, PL

Napisano 08 stycznia 2014 - 11:39

Ah, sorrki :D. Tak, wersja 2007, ale czy ten system będzie działał na tyle dobrze, bym mógł na nim coś w ogóle zrobić? Bo nie wiem czy zdecyduje się na ten komputer, a wtedy dokupywanie ram'u mija się z celem. Chyba, że ktoś ma ten system na takim macu albo może potwierdzić, że przy 4GB ramu będzie działał w miarę dobrze.

#4 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 08 stycznia 2014 - 11:45

10.6 to najlepszy wybór, działa o wiele sprawniej niż 10.7 i nowsze, ma mniejsze wymagania, uzyskujesz dostęp do AppStore, koszt dodatkowego ramu nie jest aż tak straszy, często na forum masz okazję "za flaszkę" za 4 GB ramu

Wymiana ramu:
MacBook mid 2007: How to remove and install memory (From 1GB to 4GB) - YouTube
z tego co pamiętam musisz włożyć 2 kości po 2 GB (aby był dualchannel), mac powinien używać koło 3 Gb ramu

#5 Zeni

Zeni
  • 37 postów
  • SkądLubuskie, PL

Napisano 08 stycznia 2014 - 12:00

Wielkie dzięki, poszukam takiej okazji :D . Mam nadzieję tylko, że będzie się dało coś w ogóle na nim uruchomić na tym 1GB obecnie? Czyli na twoim miejscu instalował byś nowy system i nie oddawał komputera?

#6 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 08 stycznia 2014 - 12:04

wszystko zależy od stanu maca, ceny, baterii, w white często łamały się plastiki więc z tym musisz się liczyć, Apple szybko zapomina o starych macach (brak nowych systemów i programów) - lepiej mieć coś z EFI 64 bit (pójdą najnowsze systemy) i obsługą do min. 8 Gb ramu. Jak masz już komputer to może lepiej poszukać jakiegoś ipada?

#7 Zeni

Zeni
  • 37 postów
  • SkądLubuskie, PL

Napisano 08 stycznia 2014 - 12:52

Ten nie łamie się zbytnio, wiem, że one się łamią, ale wygląd zewnętrzny nie ma dla mnie takiego znaczenia, a chciałbym mieć własny komputer. Tabletów nie znoszę :) . Bateria o dziwo jest super. Słucham muzyki, maksymalna wydajność, filmy, internet i trzyma ponad 3 godziny :) . W sumie, to zależy mi tylko na przeglądarce i flashu, ewentualnie partyjka w lola na minimalnej grafie. A jeśli potrzebuje komputera do super zadań to przechodze się 100m i jestem :D . Mam tylko nadzieje, że ten system będzie działał w miarę dobrze. Będzie szybszy od obecnego?
.

#8 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 08 stycznia 2014 - 13:06

Ja śmigam na 10.6.8 tylko mam 2GB RAM. Chrome działa bardzo dobrze. Windows przez bootcampa też śmiga. A mam A1181 z 32bitowym Core Duo więc czasem ratuje się Windowsem żeby pograć w hedgewars. Dokup mu ramu ;-)

#9 Zeni

Zeni
  • 37 postów
  • SkądLubuskie, PL

Napisano 08 stycznia 2014 - 13:21

O, skoro tak to super, dokupie mu 4GB i będzie śmigał :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych